Sommerens dejligste is er lavet af fejlproduceret brød
Hvad gør man, når man står med en masse overskudsbrød fra sit bageri, som man gerne vil genanvende? Man laver naturligvis en ispind ud af det. Brødproducenten Jalm&B er gået sammen med restaurant Amass og Hansens Is om at trylle fejlproduceret surdejsbrød om til is. Vi har kigget bag kulisserne i tilblivelsen af sommerens mest utraditionelle forfriskning.
Den hvide Volkswagen Transporter bakker tungt røven ind mod den åbne bagdør til Empirical Spirits’ destilleri ude på Refshaleøen i København. Den er fyldt til renden med brød. 300 kg surdejsbrød for at være helt præcis.
Varebilens dobbeltdøre bliver åbnet med to metalliske ’klonk’, og papkasser med overskudsbrød, der af den ene eller anden grund er blevet fejlproduceret, slæbes ind i værftshallens nye destilleri-indre.
Midt i slæberiet ruller flere biler rundt om hjørnet på den gamle B&W-hal. Anders og Rasmus Eibye, brødrene, der er fjerde generation i Hansens Is, stikker knytnæver frem og hilser på Martin Marko Hansen, eller bare Marko, der er kommet med brødet.
Marko er Head of Innovation and Sustainability hos bageriet Jalm&B, der nok bedst kan beskrives som et mikrobageri i stor udgave. De leverer økologisk surdejsbrød til supermarkeder med en mission om at få håndværket og de gode råvarer ud til flere danske hjem. Det er Markos bæredygtigt orienterede mad-hjerne, der er skyld i den besynderlige scene, der udspiller sig under værfthallernes lange morgenskygger.