Jakob blev pludselig Danmarks mest omtalte fiskehandler: ”Jeg er så træt af at sige, at vi skal redde vores klima og jord, men det er jo essensen”
Det skabte stort mediepostyr, da fiskehandler Jakob Clausen valgte at fjerne al opdrættet fisk fra sortimentet i sin butik, P. Clausens Fiskehandel, på havnen i Aarhus. Vi har besøgt ham på hjemmematriklen i Hjortshøj til en snak om, hvordan han egentlig går og har det midt i stormvejret, og hvad han skulle lave, hvis han en dag ikke længere var fiskehandler.
Den 6. januar lagde den stolte fiskehandler Jakob Clausen en
video på Instagram, hvori han deklarerede sin foragt for opdrættet fisk, og
meddelte, at han, på trods af den store del af omsætningen den udgjorde, havde
valgt at fjerne den fra sin forretning.
Flere fiskehandlere har siden valgt at følge trop, mens
andre modsætter sig og ser den opdrættede fisk som en nødvendighed for at kunne
leve op til det, forbrugerne efterspørger.
Holdningerne til problemstillingen er mange, men Jakob
Clausen har uanset hvad oplevet en enorm mængde opmærksomhed de seneste uger,
og det meste af den med positivt og støttende fortegn.
Annonse
Alligevel var det en udmattet ung mand, Euroman mødte, da vi
blev inviteret indenfor midt i tilberedningen af familien Clausens aftensmad,
der den pågældende aften stod på smørstegt kulmule. Vildtfanget smørstegt
kulmule, naturligvis.
Jakob, hvordan har du haft det de sidste par uger?
”De sidste dage har der da været lidt prikken i brystet og
vibrerende fingre. Jeg tog en ordentlig snak med min kone, Mathilde, i går,
hvor vi blev enige om, at nu skulle vi lige slappe af og få noget ro på. Jeg
har det godt i den forstand, at jeg er motiveret, og jeg er rigtig glad for den
debat, jeg har fået sat i gang.
Men på den anden side sidder jeg også tilbage med en følelse
af mangel på konklusioner. Nu kalder jeg det selv en debat, men det har det jo
faktisk ikke været. Det har nærmere bare været en masse udtalelser – slåskampen
er udeblevet indtil nu. Jeg har virkelig forsøgt at få den taget, men der er
desværre ikke nogen, der har haft lyst til at stille op.”
Har du arbejdet videre som normalt nede i fiskehandlen?
”Jeg har været tidligt inde, gjort butikken klar og
opdateret mine ansatte. Jeg har sat ekstra folk på til at ekspedere, og i
åbningstiden har jeg forsøgt at holde mig lidt i baggrunden, for jeg kan godt
mærke, at alle kunderne gerne vil snakke lige lovlig meget i øjeblikket, og jo
mere jeg snakker om det hele, jo mere river det op i mig.”
Annonse
Har der været nogle usædvanlige reaktioner, du vil
fremhæve?
”Altså, helt klart at ’Danmarks Fiskehandlere’ valgte at
smide mig ud af bestyrelsen. Det er selvfølgelig den dummeste reaktion af dem
alle og var jo også det, der virkelig startede lavinen. Verdens dummeste
beslutning.”
Hvor længe har udmeldingen ligget og ulmet i dig?
”Jeg tog beslutningen i november, men det har nok været
undervejs i cirka fem år. Og det kan jeg jo sagtens sidde og sige, men i mange
år har jeg, uden at tage så drastisk et skridt som nu, forsøgt at undervise
vores kunder i mine holdninger via vores sociale platforme.
Jeg laver tit præsentationsrunder på vores Instagram, når vi
har klargjort fisken om morgenen. I de videoer har jeg i lang tid, meget
demonstrativt, undgået at vise opdrættet fisk, så den ikke har fået unødvendig
markedsføring. Jeg har altid haft de holdninger, jeg har nu, men de har vokset
sig større og større inden i mig over årene.”
Hvad havde du regnet med, der ville ske, da du lagde din video
ud?
”Jeg vidste da godt, at det nok ville få en smule omtale –
måske en artikel i Aarhus Stiftstidende. Men det her
har jo været helt ekstremt. Jeg har stadig ikke rigtig haft tid til at sætte
mig ned og kigge på, hvad det egentlig er, jeg har fået sat i gang.”
Annonse
Jakob Clausen
Født 1994. 5. generations ejer af P. Clausens Fiskehandel på
havnen i Aarhus, som åbnede i 1888 og dermed er landets ældste.
Overtog som 22-årig ejerskabet af forretningen fra sin far. Inden
da gik han rundt med journalistdrømme og nåede sågar at udgive en skønlitterær roman ved
navn ’Den absolutte lykke’.
Bor Privat i Hjortshøj lidt uden for Aarhus med sin forlovede
Mathilde, deres to døtre og hunden Carsten.
Hvordan går det nede i butikken nu?
”Det går rigtig godt, men vi har også, næst efter
Donald-Grønland-Trump og branden i Californien, været den mest omtalte historie
i hele Danmark. Vi må vente og se, hvordan det ser ud om en måneds tid. Uanset
om vi så skulle gå neden om og hjem på grund af hullet, som den opdrættede fisk
kommer til at efterlade, så vil det være et flot punktum.
Der er mange, der synes, jeg er åndssvag og kalder mig
hykler, men for mig er det her et sidste spadestik for en dansk fiskehandler.
Hvis vi ikke kan leve af den naturlige ressource, som er vores grundlag for at
drive forretning, og vi skal til at være afhængige af det lort, som
industrien producerer, fordi vi bare gerne vil tjene penge, så må
historiebøgerne ende med en fortælling om, at det ikke kunne lade sig gøre at
drive en ærlig forretning i vores samfund længere.”
Kan du uddybe det?
”En ting er jo, om kunderne kommer, og at man har en
økonomisk bund til at kunne betale sine regninger og give sine ansatte løn. Men
det hele er jo lige meget, hvis jeg om et år bare har den samme forretning, men
der ellers ikke er sket en skid. Så ville jeg virkelig føle, at jeg ikke har
udrettet noget.
Der bliver nødt til at ske en større bevægelse på en eller
anden måde. Det kan godt være, at min forretning kan overleve, men hvis vores
samfund og industrien ikke ændrer sig, er missionen og visionen mislykket. Jeg
er så træt af at sige, at vi skal redde vores klima og vores jord, men det er
jo det, der er essensen. Og hvis det ikke kan lade sig gøre, vil jeg måske
hellere sætte et punktum på et tidspunkt.”
Men man kan jo heller ikke rede hele verden alene, så er
der ikke værdi nok i at fjerne et broddent kar, have dit eget på det rene og
stå tilbage som det gode eksempel?
”Til en vis grænse jo, men i længden tror jeg ikke, jeg
ville kunne sove om natten.”
Hvor stor en forretning er P. Clausens fiskehandel egentlig?
”I dag er forretningen skåret ret meget ind til benet, også
fordi vi simpelthen er blevet mere effektive de sidste år. Jeg har fire faste
fuldtidsansatte og et stort afløserhold på cirka 25 unge mennesker, som er
tilknyttet løst.
Jeg er meget glad og
taknemmelig for at få lov til at arbejde med unge mennesker, som måske ikke
altid er på det spor, samfundet gerne ser, at de skal være på, fordi de ofte er
lidt mere interessante. Ikke kriminelle, men de typer, der ikke
kan finde ud af at analysere et Tove Ditlevsen-digt. De er for mig sjovere at
arbejde med og passer bedre ind i vores miljø, for om man vil det eller ej, er
vi sgu lidt nogle gadedrenge.
Næsten alle vores unge medarbejdere har et eller andet at
bakse med – ikke nødvendigvis en diagnose eller lignende, men man kan mærke, at
det er befriende for dem at komme ned og blive en del af vores miljø. Vi står
meget ved os selv, og vi kan godt lide vores rolle som de laveste i samfundet.
Vi er dem, der ’bare’ servicerer, og for mange mennesker i vores samfund vil
det være det mindst bestræbelsesværdige, men det er en kæmpe fornøjelse.”
Hvornår giver det allermest mening for dig?
”Det bedste tidspunkt på dagen er fra klokken syv til otte,
hvor jeg pynter butikken og gør den klar til dagen. Det er, fordi det er lidt
terapeutisk for mig. Jeg forbereder mit hoved på, hvad dagen kommer til at
bringe, og udvælger, hvor og hvordan råvarerne skal bruges.”
Hvad skulle du lave, hvis du ikke skulle være
fiskehandler?
”Jeg har da gået og leget lidt med tanken om en dag at blive
politiker, fordi jeg har et behov for og en lyst til at flytte på nogle ting.
Men jeg tror også, jeg ville blive skingrende sindssyg af de mennesker, der er
i politik. Jeg ville alt for ofte køre hjem fra arbejde og have det, som jeg
har haft den sidste uge. Der er simpelthen for meget snak og for lidt handling.
I de fleste tilfælde er politikere nogle vatpikke, men jeg
tænker da over det, for jeg ved godt, at min beslutning kan have nogle
konsekvenser, der betyder, at jeg måske hverken gider eller kan blive ved med
at drive den her forretning.”
Syv skarpe
Hvor hurtigt kunne du filetere sådan en opdrættet laks?
”Det kunne jeg godt klare på små 30 sekunder.”
Hvad er dit mest uundværlige udstyr?
"Mine orange overalls, de er livsnødvendige.”
Hvor mange fiskefrikadeller sælger i om dagen?
”Cirka 300.”
Hvad er hemmeligheden bag dem?
"Vi har en lidt grovere fars end andre. De fleste
bruger en lynhakker, som nærmest forvandler farsen til noget, der er så glat og
hårdt, at man kan lukke huller i væggen med det. Vi kører vores på en bjørn,
sådan en gammeldags kedel, der gør den helt rustik og grov. Og så kører vi den
stadig ind med fløde, som i de gode gamle dage."
Hvad er den mest overvurderede spisefisk?
"Torsk er en røvsyg fisk, den smager ikke af en skid. At
man har gjort kogt torsk til en nationalspise, er mig simpelthen en gåde.”
Hvad er din yndlingsfisk?
"Jeg kan godt lide kulmule. Det er en forholdsvis mager
fisk, ligesom torsken, men den er lidt blødere og federe i strukturen. Generelt
er mange bifangstarter, som for eksempel skælbrosme og blålange rigtig gode
spisefisk."
Og hvordan skal den tilberedes, kulmulen?
”Den skal ud af køleren en halv time før, drysses med lidt
salt og så skal den smørsteges, for den har et meget tyndt skind, som man kan
stege ekstremt sprødt.”
Jeg kan godt lide, at alt er up in the open. De sjoveste mennesker er dem, der kan finde ud af at læse en simpel situation. Og det er der bekymrende mange, der ikke kan.