Denne søde vin er ikke lige så populær, som den var engang. Men det er en fejl

Kan man forestille sig, at en klase indtørrede, smårådne druer kan forvandles til den dejligste nektar? Ja da! For når druer bliver udsat for ædel råddenskab, pourriture noble, sker der en masse processer i druerne, som koncentrerer sukkerindholdet og giver en række helt særlige aromaer. Og der er næppe steder, hvor den proces er mere synonymt med kommunen, end i Sauternes. Vi stiller skarpt på den søde, franske vin.

Offentliggjort

Krise

Hvor de bedste vine fra Sauternes og omegn var blandt de mest eftertragtede i historisk tid, er der ikke længere den samme efterspørgsel på disse søde vine som tidligere. 

Når det samtidig er risikabelt, tids- og ressourcekrævende, og udbyttet er betragteligt mindre end næsten alle andre typer vin, er det ikke så mærkeligt, at en del sauternes-huse har valgt at omlægge produktionen til mere tør og mindre sød vin. 

Det lyder jo som en trist konstatering – og det er også kritisk for den unikke vintype og for ejerne af slottene – men der er ikke noget, der er så skidt, at det ikke er godt for nogen; forbrugerne. For priserne er faldet.