Rigtig mange siger ”champagne” om al vin med bobler, men har du virkelig styr på, hvad ægte champagne er?
Ingen fejring uden champagne. De dyrebare bobler har med tiden fået så stor gennemslagskraft, at mange bruger betegnelsen om alle former for mousserende vin. Men ægte champagne er og bliver noget ganske særligt og kan kun komme fra den nordlige provins i Frankrig af samme navn. Jonas Landin og René Langdahl Jørgensen har besøgt de luksuriøse boblers hjemstavn.
Kontrasten mellem katedralen i Reims og den afdæmpede afsondrethed i landsbyen Crouttes-sur-Marnes er enorm. Vi er på tur i Champagne, hvor vi ønsker at se kontraster – og Champagne er på mange måder kontrasternes land.
Reims’ storby-buzz – Le Grand Cafés luksus på Place Drouet d’Erlon, gigantiske moderne kunstværker ved indgangen til verdenskendte champagnehuse, forgyldte logoer på kalkstensmure i kvarteret omkring Parc de la Butte Saint-Naçaise og luksushotellet Domaine Les Crayères.
Dér er Ruinart, Pommery … og dér Veuve Clicquot Ponsardin … og hov! Lidt oppe ad gaden finder man Lanson. Her stråler det af penge.
Uden for byens omfartsveje starter vinmarkerne. Bondeland, landmandsland. Her dyrkes der druer, men man oplever slet ikke den samme fattigdom som i andre dele af det rurale Frankrig.