I 18 år har Nikolaos drevet en af Nørrebros mest ikoniske restauranter: ”Vi har intet bookingsystem. Jeg tager telefonen, hver gang den ringer ”

Den gastronomiske scene i København har i årevis været præget af højt tempo og konstante forandringer. Men ofte glemmer vi at værdsætte det, der altid har været lige foran os. Vi har besøgt 60-årige Nikolaos Vaporaki, som er medejer af Taverna Kreta på Jagtvej, der har overlevet både gentrificering og instaficering – og stadig står stærkt den dag i dag.

Offentliggjort

JEG KOMMER FRA Samos, og i mine unge dage arbejdede jeg på båden, der sejlede derfra til Tyrkiet. Da jeg havde sparet nok penge op, købte jeg en lille bar på havnen med min fætter. Den drev vi, indtil jeg var i slutningen af 20’erne. Her mødte jeg en skøn dansk kvinde, som holdt sommerferie på øen, og kort efter flyttede jeg til Danmark for at være sammen med hende.

De første par år i København arbejdede jeg for min svigerfar. Hans firma producerede træpiller, og jeg kørte gaffeltruck og sorterede dem. Senere begyndte jeg at tjene til dagen og vejen som tjener på en græsk restaurant på Østerbro. 

I løbet af en sommer tilbage på Samos mødte jeg Ioannis, som var kok og også boede i Danmark. Vi blev gode venner og fik et tilbud om at overtage Taverna Kreta sammen. Ioannis står stadig i dag i køkkenet, mens jeg tager mig af gæsterne. De første mange år arbejdede vi begge omkring 60 timer om ugen, men det kan vi ikke holde til længere. Nu er Ioannis her to dage om ugen, og jeg er her fire. 

VI HAR HAFT restauranten i 18 år. Det var hårdt i begyndelsen, for der var mange af de gamle stamkunder, som ikke ville spise hos os. De kunne godt lide maden, men de skulle lige vænne sig til, at de gamle ejere var væk. De fandt dog ret hurtigt ud af, at vi var gode nok, og så begyndte vi ovenikøbet at få vores egne stamkunder. Efter fire måneder gik det rigtig godt.