Hvad er det dog med verden for tiden? Skuer man ud over de bedste serier, der pibler frem i disse måneder, så virker den gode gamle jordklode til at være på vej ud af cirkulation.
For der er problemer nok at tage fat på her i maj måned, og uanset om fortællingerne kredser om dystopi, mordgåder eller raceproblematikker, så ligger der en fornemmelse i serielandskabet af, at de gode er småonde, og at de onde er virkelig onde.
Det kan selvfølgelig lyde for trist til, at man gider bruge de spirende forårsaftner på det, men det er det nu slet ikke. For i nogle af serierne kigger humoren og satiren ligefrem forbi, mens der i andre er så vilde og fascinerende historier, at man ikke kan andet end at klikke ’play’ på næste afsnit.
Hermed følger fem serier, som du skal skynde dig at se. Vi starter med den mindst dystre og bevæger os dernedad. Og så slutter vi af med det, der snildt kan blive årets allermest alvorsfulde og skræmmende serieoplevelse – især fordi de fleste filmfreaks har ventet mere end et kvart århundrede på netop den.
Fargo, sæson 3
Noah Hawley er én af de mest interessante filmtænkere i disse år, og med tredje sæson af ’Fargo’ skuffer han ikke. Universet er nok engang inspireret af Coen-brødrenes ’Fargo’-film fra 1996, og det hele sidder lige i filmfremviserskabet med snedækkede landskaber og en kompliceret, sjov og underfundig mordgåde.
Bedømt ud fra de første afsnit er tredje omgang endnu ikke helt på højde med anden sæson – der imidlertid også var én af de bedste seriesæsoner i mange år – men alligevel er universet med de mere eller mindre vanvittige figurer og intriger dybt fascinerende.
Samtidig formår bagmand Hawley at lave interessante billeder ud af meget dystre og enkle steder i Minnesota, hvor tredje sæson foregår. Og så er Ewan McGregor (’Trainspotting’) kolossalt underholdende i sin dobbeltrolle som et brødrepar, der ikke kan udstå hinanden.
Kan streames på HBO Nordic
Dear White People
Hvis man skal se satire på højt niveau lige netop nu, så er det ’Dear White People’, man bør læne sig tilbage til. Vi befinder os på det fiktive eliteuniversitet Winchester, hvor en ’blackface-fest’ netop har været afholdt – det vil sige, at hvide studerende har malet sig sorte og fyret den af, og det er selvfølgelig ualmindeligt fornedrende overfor skolens elever af anden etnisk herkomst.
Kritikken af dette kunne selvfølgelig blive så politisk korrekt, at det næsten blev kvalmende allerede inden, det var begyndt, men det gør det ikke…
For ved at kaste synsvinklerne rundt afsnit for afsnit serveres et både sjovt og tankevækkende indblik i, hvad der rør sig i USA’s eliteungdom netop nu. Alt er på overfladen smukt og idealistisk, men nedenunder raser racespændingerne, og særligt afsnit fem – som er instrueret af manden bag Oscar-vinderen ’Moonlight’, Barry Jenkins – er dybt originalt og forbandet dystert.
Med ’Dear White People’ får man nye perspektiver på verden igennem smil og grin, og det er lige netop, hvad uovertruffen satire kan.
Kan streames på Netflix
The Leftovers, sæson 3
Vanvid. Det må være det ord, der bedst beskriver denne serie. For i tredje sæson af ’The Leftovers’ – hvor vi fra første sæson har fulgt eftervirkningerne af, at 140 millioner mennesker pludselig er forsvundet fra Jordens overflade – lader det til, at verden er ved at gå under.
Det er i hvert fald den stemning, der breder sig blandt seriens roller, og efterhånden bliver man mere og mere i tvivl om, det er frygt eller håb, de alle sammen bærer rundt på. ’The Leftovers’ har i tredje omgang udviklet sig til at være enormt kompleks og samtidig en ganske ferm religionskritik.
Kommer man igennem den lidt for rodede førstesæson, er der virkelig serieguld at hente i anden og i særdeleshed tredje del, som man ikke bør snyde sig selv for. Seriens stemnings- og billedunivers er nemlig faldet tungsindigt på plads, mens selve fortælle-universet til gengæld er ved at bryde sammen.
Kan streames på HBO Nordic
The Americans, sæson 4
Er enden nær for de to russiske agenter i det amerikanske samfund? Mørke efterretningsskyer trækker sig i hvert fald sammen over parret Elizabeth og Philip Jennings i ’The Americans’, der er og bliver én af de allermest interessante serier i det længere format i disse år.
Et eksistentielt drama spækket med spænding, men også med spørgsmålet om, hvilken identitet man egentlig har, når man konstant er undercover som en anden. For de to sovjetiske spioner, der fingerer hverdagsfamilie, har i de tre første sæsoner ofte før været i livsfare, men her i fjerde omgang træder flere af birollerne frem, og det skaber en dramatik, der kunne blive overforceret, men som med antydninger og mørke billeder skaber en spænding, der sjældent er set lige.
Både på det personlige og arbejdsmæssige plan. ’The Americans’ har været tilgængelig i et par måneder, men den skriver sig alligevel flot ind i rækken af interessante dystre serier, som du skal få set – hvis du ikke allerede har gjort det.
Kan streames på Netflix
The Handmaid’s Tale
Alligevel er den serie her i maj måned, der er allermest dyster, nu nok ’The Handmaid’s Tale’. Serien er baseret på succesforfatter Margaret Atwoods dystopiroman af samme navn fra 1985, og den virker skræmmende aktuel, når man ser på et USA, hvor FBI-chefen kan blive fyret, fordi han er ved at afsløre den frie verdens leder med fingrene nede i en russisk kagedåse.
I serien følger vi kvinden Offred (Elisabeth Moss fra ’Mad Men’, som er fuldstændig forrygende desillusioneret), der er én af de få kvinder, som efter en miljøkatastrofe stadig er frugtbare. Og er man så en gudinde, der er ophøjet og eftertragtet? Niks, man er avlskvæg for rige mennesker, selvom det er svært at glemme ens egen fortid. ’The Handmaid’s Tale’ er i sine matte billeder sublim og i sin modbydelige fortælling helt særegen. En dyster, men fuldstændig utrolig serie.
Kan streames på HBO Nordic
Og så til den vi alle sammen har ventet på…
Twin Peaks, sæson 3
Alene det, at få verdenspremiere på den fornemme filmfestival i Cannes, er ikke mange forundt. Slet ikke når man er en tv-serie! Men ikke desto mindre er det netop, hvad David Lynchs hypede ’Twin Peaks’ får.
Der blev allerede teaset for det i 1990, da Laura Palmer – som er den myrdede pige, hvis mord skal opklares i kultseriens første to sæsoner – nævner, at vi ses igen om 25 år. Det blev så til lidt mere, men det har ikke gjort spændingen mindre.
Det er ganske lidt, vi ved om den nye sæson, men både trailer og cast ligner sig selv i ældre udgaver, og det er så nervepirrende interessant, at man slet ikke kan vente. For hvad skal det hele handle om? Og fortsætter serien mon, hvor den slap, eller går den i nye retninger? Og vil den være politisk motiveret imod det Udkants-USA, der stemte Donald Trump til magten, ligesom den var imod menneskets indgriben over for natur og indianere dengang i begyndelsen af 1990’erne? Det får vi at se lige om lidt. Men én ting er sikkert: David Lynchs universer er altid dystre og melankolske.
Får premiere på HBO Nordic 22. maj
LÆS OGSÅ: 10 gode actionfilm du kan streame nu
LÆS OGSÅ: American Gods er måske tv-serien, der kan få dig til at købe Amazon Prime
LÆS OGSÅ: HBO planlægger at lave fire spinoff-serier af ‘Game of Thrones’
Se, hvad vi ellers skriver om: HBO, Netflix, Streaming og Serier