Hans selviscenesættelse, karismatiske showmanship og sproglige mesterskab gjorde ham til Danmarks kendteste digter – og forfattermyte. 15. oktober markeres 20-året for Dan Turèlls død. Her fortæller rapper og ordekvilibrist Per Vers om sit forhold til Dan Turéll.

”Der er et astronomisk antal ting i den her verden, jeg gerne ville have gjort, set og oplevet.

Nogle af tingene har jeg stadig mulighed for at kæmpe mig frem til, falde over, tage tilløb til, gide og samle mod til. Andre, og de er i massivt flertal, er uigenkaldelig umulige. Jeg ved godt, at stærke mennesker som fx Stig Tøfting har no regrets, men jeg har mange.

Jeg kan som et rigtig dårligt udgangspunkt ikke tilgive mig selv min egen begrænsede holdbarhed. Født for sent, dør for tidligt. Uanset gravstenens datoer. Jeg skulle være født en generation tidligere. Nu får jeg aldrig set Dan Turèll live. Han gik bort, netop som jeg fattede, at han fandtes. Derfor er jeg henvist til at forestille mig Dan indtage et lokale kun bevæbnet med verbaler.

En af de roser, jeg blev allergladest for, fik jeg efter, jeg havde optrådt på et gymnasium. En ældre lærer gav mig et stort knus, og med ærefrygt i stemmen sagde han, at mit show mindede ham om dengang, de havde haft besøg af Dan Turèll i 70’erne. På sin hjemplanet hed Superman Kal-El. Min Superman på denne planet hedder Tur-Èll.”

Per Vers modtog i år Dan Turèll-prisen. Per Vers ”rammer den danske folkesjæl, både når han improviserer, og når han gennemarbejder sin tekst,” som det hed i indstillingen fra Dan Turèlls Mindelegat.

LÆS OGSÅ Kære Onkel Danny: Vi savner dig

FACEBOOK Bliv ven med Euroman