Thomas Rode Andersen: "Jeg har svært ved at forstå, hvorfor man tager leverpostej med til Mallorca eller bestiller en peberbøf i New York"
Han er manden bag bestsellerne ’Stenalderkost’ og ’Palæo’, og i 18 år var han køkkenchef og direktør på Kong Hans Kælder. I dag arbejder den 53-årige kok Thomas Rode Andersen som selvstændig iværksætter med webshoppen rigtigmad.dk og fungerer sideløbende som kokkererende gymnastiklærer for voksne mænd – som han ynder at kalde sig selv – på Kurhotel Skodsborg. Vi har talt med ham om, hvor han henter take-away 1. januar, hvorfor han er vild med østrigske indvolde, og hvad han misunder ved japansk madnørderi.
Hvad spiser du, når du har tømmermænd?
”1. januar, hvor vi min hustru og jeg som oftest har tømmermænd, plejer vi at få en burger fra Jagger og vores årlige glas cola. Vi tager det altid med hjem som take-away, fordi jeg ikke vil risikere at blive set spise den slags. Det er en ret god burger, og så er det bare blevet en tradition i løbet af de seneste fire år, hvor vi har fejret nytår i byen med kokkevenner.”
Hvilken madby er den bedste i udlandet?
”Hvis jeg kunne rejse afsted i dag, ville jeg tage til Tokyo, fordi det er en fuldstændig fantastisk by for et madøre som mig. Japanerne er crazy, fordi de er så perfektionistiske og har specialiseret sig i så mange forskellige køkkener og råvarer. Hvis man går ind på en kaffebar, er det ligesom at gå ind i et laboratorium. De har en tradition for at specialisere sig inden for et snævert emne, og de har er en respekt, en tilfredshed og en ydmyghed over for en given råvare eller en teknik, som jeg utrolig godt kan lide. Jeg misunder at kunne dvæle ved og være tilfreds med det simple og enkle, som de dyrker og behersker til fingerspidserne. Jeg er altid nervøs for, om der er mad nok, om det er fint nok.”