Siden åbningen af À Terre har Yves Le Lay været køkkenchef og ejer. Men nu er han kun det sidste, for den 8. januar overdrog han komfuret til Nicolaj Køster, der har fået ny titel som køkkenchef.
Nicolaj kommer fra køkkenet på No. 2, hvor han har været køkkenchef, og han har kendt Yves Le Lay siden børnehaveklassen. Tidligere har han været souschef på Pluto og Brdr. Price, ligesom han var kok på Kokkeriet og Umami. Yves Le Lay fortsætter som ejer, ligesom han også driver den relativt nyåbnede Yves at Park Lane på hotellet Park Lane Copenhagen i Hellerup.
Sidst i 2024 kom det frem, at restauranten Il Buco smed håndklædet i ringen efter i 13 år at have ligget på Islands Brygge i København. Il Buco startede i sin tid som en form for hemmelig restaurant uden digital tilstedeværelse, men gode historier har det med at sprede sig, og snart var det den dårligst bevarede hemmelighed i det københavnske restaurationsliv.
Christer Bredgaard, der stod bag Il Buco, ejer og driver stadig turistmagneten La Banchina på Refshaleøen, der både er café, restaurant og pittoresk badested om sommeren.
Det lille italienske osteria Fojetta er flyttet. Tidligere var adressen Fælledvej 15 på Nørrebro i København, men nu er beboerne på Ydre Frederiksberg blevet begunstiget af Fojettas italienske charme, da de netop har slået dørene op på Borups Allé 112.
Forvent italienske klassikere og et vinkort, der signalerer støvleland. Fojetta er i øvrigt det italienske ord for en halvflaske vin, der blev indført af Pave Sixtus 5. for næsten 500 år siden, så de romerske restauranter kunne sælge vin i halve mål.
Borte er tiden, hvor mad- og vinfestivaler kun begrænsede sig til en enkelt dato i én by. I hvert fald hvis man spørger folkene bag Portvinsfestivalen, der i 2025 inviterer til hele seks arrangementer i seks byer fordelt over hele landet.
Vejle får æren af at kickstarte Portvinsfestivalen den 5. april, og siden rejser den til Helsingør (26. april), Esbjerg (16. august), Aarhus (30. august) og Odense (13. september), inden den slutter i Svendborg den 27. september. Billetter købes via festivalens hjemmeside, og man lover masser af muligheder for at opleve den portugisiske hedvin, uanset om man er nybegynder eller erfaren portvinsentusiast.
Restaurant SiloCPH i Københavns Nordhavn har fået ny køkkenchef. Navnet er Morten Køster, og han får det overordnede gastronomiske ansvar for Restaurant Silo, Mølr Spisebar og frokostrestauranten Høi.
Køster har været på Kong Hans Kælder, Le Saint Jacques og Skovshoved Hotel, men de fleste har formentligt stiftet bekendskab med ham på No. 1 i Aarhusgade på Østerbro, som han drev i 17 år, inden han lukkede stedet – lige inden corona ramte.
Cofoco kan det der med at skabe restauranter, der fungerer ret godt på billeder. Senest har de åbnet Superbon i Kødbyen i København, hvor maden er asiatisk, smagene har knald på, og indretningen vil gøre enhver Instagram-glad gæst fornøjet.
Retterne spænder fra hummer med citrongræs, grøn chili, limeblade og pak-choi til crispy gris med urtesalat og sambal mata. Superbon har også tre varianter af bao på kortet med oksekød, kejserhat og rejer.
På et hjørne i Kødbyen i København har en undseelig spisebar slået dørene op uden større virak. Navnet er Bambi, og bag den står garvede folk fra Café Dyrehaven og Friheden. I køkkenet regerer Merel Quint, der har erfaring fra både Restaurant Silo i London og på Italo Disco i København. Retterne er små og delevenlige, og kipper med hatten til Spanien. Priserne er lave og vinkortet ungt. Bambi slog dørene op den 8. januar.
I februar 2025 åbner folkene bag Sushi Anaba en ny fransk-japansk restaurant ved navn Akmé. Restauranten kommer til at ligge i Sushi Anabas tidligere lokaler på Sandkaj i Nordhavn, da Sushi Anaba som bekendt flytter.
Der bliver plads til blot 16 gæster, og med Mads Battefeld som ankermand er der ikke overraskende et stort fokus på Japan. Det bliver dog de to kokke Emil Hassan Lyngbæk (født 1996) og Valdemar Junge Norvang (født 1997), der kommer til at styre slagets gang på Akmé, og begge har de erfaring i bagagen fra Domestic, Barr, Maison og selvfølgelig Sushi Anaba.
Gæster kan forvente en omakase-menu bestående af 10-12 serveringer til 1.300 kr. pr. person. Det er designvirksomheden OeO Studio, der har gentænkt lokalet med respekt for det oprindelige interiør, der i vid udstrækning er blevet genanvendt.
På trods af gode anmeldelser og glade gæster kunne Bistro RK ikke lave en rentabel forretning ud af det – og har valgt at lukke, mens de stadig har skindet på næsten, skriver de på Instagram. Bistro RK var et af de få, gastronomiske lyspunkter i det altid travle shawarma-bælte på Nørrebro (ikke et ondt ord om det, i øvrigt), og hvad de tre ejere nu skal, står endnu hen i det uvisse.
Åben ild over Vadehavet
I vinterferiens sidste weekend er der grund til at sætte kursen mod Rømø. Her tænder man nemlig bål og inviterer kokke til at fortolke Vadehavet over åben ild. Der bliver østers-
og muslingeture, og efterfølgende kokkereret udelukkende med ingredienser fra havet og øen. Det er Marskdestilleriet, der står bag, og de laver også brød på affaldsproduktet fra whiskyproduktion tilsat honning og salturt fra øen i stedet for sukker og salt.
Gode råd var dyre, da et rum under Bistro Royal på Kongens Nytorv i november brændte. En lukket restaurant i december, der som bekendt er branchens travleste måned, er ikke øverst på ønskelisten hos restauratører, men man rykkede hurtigt hos Madklubben, der står bag Bistro Royal, og åbnede Petit Bistro Royal i Pilestræde 23. Samme koncept, samme franske bistromad. Det er endnu uklart, om Petit Bistro Royal skal blive en permanent restaurant, når den oprindelige Bistro Royal igen åbner på Kongens Nytorv, efter brandskaderne er udbedret.
På Guldsmedgade i det aarhusianske Latinerkvarter har kæresteparret Jakob Kristian Sørensen og Stine Ilona Eilertzen de sidste seks år drevet pizzeriaet Il Locale, der af mange betragtes som byens absolut bedste. Og nu smider parret endnu et jern i ilden. I et af gadens nærliggende lokaler, der tidligere har huset den grøntsagsbaserede restaurant Kolo, har de åbnet Marais. En restaurant, der, med Jakob Kristian Sørensens egne ord, bliver en ”fusion af det levantinske køkken og det moderne parisiske bistrokøkken”:
”Vi vil forsøge at formatere retter, som man ellers kender fra shawarmabarer, til restaurantretter. Hvor vi kan, finder vi råvarerne lokalt. Fx kommer vi i alle vores retter, som traditionelt set ville indeholde kikærter, til at bruge danske Ingrid-ærter, ligesom vi i vid udstrækning kommer til at bruge grøntsager fra dygtige avlere rundt om Aarhus,” fortæller han til Gastro.
Ny orkan i Stormgade
Der er masser af trafik på Stormgade ved H.C. Andersens Boulevard i København, og nu kommer der endnu mere liv, når Jade åbner i februar. Bag restauranten står erfarne kræfter fra restaurantverdenen: Asger Majgaard Klausen, tidligere køkkenchef på June og formel B, agerer gastronomisk chef, mens Ólafur Ólafsson er køkkenchef.
Sammen med Anders Strier, der er gastronomisk chef i Frank-gruppen, har trioen de seneste mange måneder testet den menu, der nu er blevet til med inspiration fra de japanske, thailandske og kantonesiske køkkener. Resultatet er en raw bar og en yakitori-sektion med bl.a. grillet and med lune pandekager og yuzu-kosho, sizzling pork cheeks, japanske æbleskiver og cheeseburger sliders med sticky-sauce. Anders Aagaard, der også er medindehaver af Madklubben, er ligeledes medejer af Jade.
På Hotel Saxkjøbing genoptager man de kommende måneder en gammel tradition for gæstekokke. Sæt roligt kursen mod den gamle købstad på Lolland, hvor Claus Meyer har inviteret Erwin Lauterbach og Francis Cardenau til at være værter for et gourmetophold. Claus Meyer himself er vært i weekenden den 28. februar og 1. marts. Erwin Lauterbach er vært den 14. og 15. marts. Og Francis runder af den 4. og 5. april.
Gourmetopholdet inkluderer eftermiddagskaffe og kage, velkomstdrink, middag, overnatning og stor morgenbuffet, og koster fra 1.595 kr. pr. person. Gæstekokkene står for aftenens menu, der tager udgangspunkt i sæsonen og byder på en række af gæstekokkens signaturretter. Kokken holder en udvidet menupræsentation og bidrager desuden til næste dags morgenbuffet med endnu en signaturret.
Selvom ”high-end social dining” lyder som et godt, gammeldags oxymoron, er det ikke desto mindre sådan, den nye restaurant på Admiral Hotel beskriver sig selv. Navnet på den er Aye Aye, og i køkkenet lader man sig inspirere af maritime traditioner og Middelhavets smagsunivers.
Køkkenchef bliver Andreas Tancula Møller, der har været på Søllerød Kro, Falsled Kro, Alchemist og Restaurant Møntergade, ligesom han også vandt Sol over Gudhjem i 2021. På kortet lægger han fra land med retter skabt ved den store Josper-grill på stedet: Poussin a la grill diable med spicy og cremet dijon-sauce og grillet helleflynder med sauce matelot, lyder det blandt andet. Med Aye Ayes åbning lukker Admiral Hotel samtidig Salt, der har ligget på adressen i over 20 år.
Farvel til havets burkylling
Jakob Clausen er femte generation fiskehandler i den aarhusianske institution P. Clausens Fiskehandel. Og han tog både sociale medier og mere konventionelle udgivere med storm i januar, da han på Instagram bebudede, at man ikke længere kunne købe opdrættet fisk i hans butik.
Opdrættet fisk, herunder laks, dorade og havbars, stod for en ikke uvæsentlig del af omsætningen, men holdningen til produktet og miljøet vejer altså tungere hos den unge Clausen. Opbakningen var enorm, og nu bliver det interessant at se, om de virtuelle likes følger med i det virkelige liv, når folk fremover skal købe fisk.
De tre venner Rasmus Grønbech, Mads Magnus Nørgaard og Lasse Askov er snart klar med Restaurant Démodé i København. Démodé bliver en personlig hyldest til det sydfranske køkken med fokus på enkelhed, ærlige råvarer og en uhøjtidelig atmosfære. Rasmus Grønbech, der kender Mads Magnus Nørgaard fra hedengangne Grønbech & Churchill, ønsker at vende tilbage til rødderne og skabe en mere fri tilgang til gastronomien med retter baseret på grøntsager, fisk og fjerkræ.
”Det handler om at slippe kontrollen og lade retterne udvikle sig naturligt uden at tøjle dem for meget,” siger han i en pressemeddelelse.
Vinkortet indeholder et ambitiøst udvalg af franske vine med karakter og alder. Fra foråret åbner restauranten også for frokostservering.
Restaurantkoncernen Norrlyst har overtaget driften af spisestedet Lago, der, som navnet måske afslører, ligger ved Søerne i København. Lago blev Norrlysts sjette restaurantåbning i 2024. Gruppen står også bag Kjærbøllings Hus i Zoo, Sukaiba på toppen af Hotel Bella Sky, Gemini i Planetariet og den regulære restaurant Theo i Skindergade i København. På Lago er det i høj grad cocktails, man satser på, og restaurantchef Christian Faber fortæller, at netop cocktails skal være en integreret del af spiseoplevelsen.
Sidste år så konceptet Moveat dagens lys i Danmark. Det er en såkaldt gastronomisk gåtur i en by, hvor man i løbet af en eftermiddag besøger seks-otte restauranter og barer og smager på stedets signaturservering.
Og det er ikke kun i de større byer, Moveat kan opleves. I 2025 er der arrangeret gåture i byer lige fra Ribe og Sønderborg til Svendborg og Skagen. De gastronomiske gåture, der altid ligger om lørdagen, starter her i februar.
Ægteparret Helle og Patrick Lieffroy har solgt Restaurant Lieffroy i Nyborg til Carama Family Office. Hr. og fru Lieffroy fortsætter dog som værtspar, men nu med en velhavende virksomhed i ryggen.
Carama Family Office er også ejer eller medejer af AOC, No. 2, Alice, Cholon, Københavns Bageri, Benji og Krogs Fiskerestaurant – og ikke mindst Hotel Hesselet, der ligger i umiddelbar nærhed af Lieffroy og derfor naturligt vil blive kædet tættere sammen med stedet fremover. Helle og Patrick Lieffroy har ejet Hesselhuset i 15 år, hvorfra de har drevet Lieffroy, og med de nye ejere er der udsigt til endnu større ambitioner for ægteparret.
Få har skubbet til barren for kvaliteten af kaffeproduktionen herhjemme som kaffekonglomeratet Prolog. Fra butikken i den københavnske kødby – og siden 2023 også på Østerbro – har den københavnske kaffesmag siden 2016 udvidet sig i retning af højere kvalitetsbevidsthed og betalingsparathed.
Nu har Prolog igen slået dørene op til en ny filial. Som det har været tilfældet hidtil, holder man sig inden for hovedstadens trygge ydermure, men denne gang bliver det bedsteborgerne på Frederiksberg, der får nye kaffetilbud. Adressen er Marguerite Vibys Plads på Frederiksberg, og placeringen er meget belejligt ved siden af Prologs eget risteri.
Det bedste, der kom ud af min galopperende 40-årskrise, er min sorte Saab 900 Cabriolet. Jeg synes, den er så flot. Det er en skulptur. En panikbil, uden så alligevel helt at være det.