Sponsoreret indhold

Video: Sådan sliber du din kniv

Læn dig tilbage, mens vi sliber kniv og skærer grøntsager. Og prøv så selv en gang.

Video: Sådan sliber du din kniv
Offentliggjort

Hvis ikke din kniv er skarp, er det knap så sjovt at lave mad. Mens knivsæggen glider af på tomatens skind, og dine hakkede løg stadig mere ligner en grov mos end afgrænsede tern, fortager lysten sig lige så stille.

Er din kniv helt død, er det nok en ide at få den slebet hos en professionel, men i det daglige vil det være nok selv at vedligeholde dine skæreredskaber.

Det ligger der ikke kun en stor tilfredsstillelse i, men også den fordel at du, hvis du gør det regelmæssigt og for øvrigt passer på dine knive, helt kan undgå at sende dem til slibning – eller i hvert fald forlænge skæreglæden, inden det er nødvendigt.

Som minimum har du brug for et strygestål i metal, som du kan bruge til at rette knivens æg op med – giv den et par strøg hver gang, du bruger den.

Knivens æg består, billedligt sagt, af en række bitte-bittesmå tænder, der bliver bøjet i forskellige retninger under brug, og som kan rettes op med et strygestål, så de er klar til at tygge i samme retning.

GLOBAL laver også et strygestål med diamant, det retter ikke æggen op, men sliber faktisk kniven. Det vil sige, at de fjerner de gamle ”tænder” og giver kniven et nyt sæt. Det kan der være brug for indimellem, når kniven ikke holder sig skarp længere blot ved at blive strøget.

Endelig er der den japanske tradition for at anvende slibesten i forskellige grovheder, som kan få kniven helt skarp igen. Seriøse knivnørder mener faktisk, at de kan få deres knive endnu skarpere på stenene, end de kommer fra fabrikken. Der skal en hel del øvelse til, inden man har dét mesterskab over stål og sten. Men mindre kan også gøre det.

Ligesom sandpapir kommer slibesten med forskellige kornstørrelser. Hvis kniven er meget sløv, skal man først behandle den med en grov sten, for derefter at finpudse på en mindre grov sten. Til hyppigere vedligeholdelse kan man nøjes med at slibe på den finere sten. Der skal vand til, for at slibningen glider ordentligt – så læg dem i blød i minimum 15 minutter inden slibningen.

Det allervigtigste, når du sliber på en sten, er, at du hele tiden holder den samme vinkel, når du kører bladet hen over den – i hele dets længde og på begge sider – ellers bliver din kniv endnu sløvere, end den var, da du gik i gang. Det lyder måske ikke umiddelbart svært, men kan godt være det. Mange knivfirmaer anbefaler, at kniven møder stenen i en vinkel på cirka 15 grader. Men hvordan finder man lige den?

GLOBAL har gjort det nemmere for begyndere ved at fremstille en slibehjælper, der holder vinklen, som man kan glide ned over ryggen på kniven og fjerne igen, når man er færdig med slibningen. Efter noget tids brug vil vinklen muligvis ligge så naturligt i hånden, at vinkelholderen ikke længere er nødvendig.

Vi har produceret en lille video, der kan inspirere dig til at udforske knivslibningens fornøjelser, så dit værktøj igen er klar til at gå i gang med en seriøs bearbejdning af grøntsagsskuffens indhold.

Stenen, der er anvendt i filmen, er en keramisk slibesten med grit 5000, den fineste i serien.

God fornøjelse.

LÆS OGSÅ: sådan fileterer du en rundfisk

LÆS OGSÅ: Sådan skal den skæres del II: Svinekoteletter med parmesan og rucola

LÆS OGSÅ: Opskrift: Sådan laver du den ideelle hønsesalat