Rasmus Kofoed forlader Kadeau: ”Jeg kan godt forstå, hvis man tænker: ’Hold kæft, det lyder som en forhastet beslutning’”

Efter 17 år har Rasmus Kofoed, sommelier og medejer af de to michelin-hædrede Kadeau-restauranter, valgt at forlade sit livsværk. 

Offentliggjort

For enden af en lang grusvej, midt ude i ingenting, lige der, i et gammelt ishus på stranden Øster Sømarken på sydspidsen af Bornholm åbnede de tre lokale barndomsvenner Rasmus Kofoed, Nicolai Nørregaard og Magnus Klein Kofoed i 2007 restauranten Kadeau.

I 2011 rev de teltpløkkerne op og udvidede til Christianshavn i den danske hovedstad, hvor de siden også har bedrevet nordisk køkkenkunst på allerøverste hylde.

Nu, i alt tre michelinstjerner (to i København og en på Bornholm) og 18 år senere, har den ene af de tre stiftere valgt at forlade foretagendet. Men hvorfor? Det har vi spurgt Rasmus Kofoed om.

Rasmus, hvad er den største oplevelse, du har haft som en del af Kadeau?

”For det første bliver jeg virkelig rørt, når du stiller det spørgsmål. Vi bliver jo stadig kaldt Kadeau-drengene, selvom vi er fyrre, fede og færdige, og jeg er meget stolt af, at vores relation og venskab stadig er intakt efter alle de år og de udfordringer, vi har stået overfor. Der er jo mennesker inden for firmaets vægge, der har fået børn med hinanden. Jeg har sågar viet et par, der har mødt hinanden i restauranten. Det er jeg meget stolt af.”

Hvorfor har du valgt at sige stop nu?

”Det er faktisk en beslutning, som egentlig kom ret meget bag på mig selv. I september stod jeg uden for restauranten på Bornholm, et par dage inden vi lukkede ned for sæsonen, og betragtede den. Det var et magisk sensommervejr, restauranten var proppet til renden, og så stod jeg bare og kiggede på det der skur, som vi tilbage i 2007, med vores blanke og autodidakte hjerner, lånte fire millioner kroner til. Jeg fik en følelse af at være fyldt op. Det kan lyde negativt, men det var ikke på den måde. Det var mere sådan en fyldestgørende følelse af kærlighed og taknemmelighed.

Jeg skulle faktisk nærmest ikke engang sove på det, og da jeg gik i seng den aften, tænkte jeg for mig selv: ’Gud, var det så det?’. Jeg havde den samme følelse, da jeg vågnede op om søndagen.”

Hvor lang tid gik der så, før du fortalte de andre om din beslutning?

”Der gik nok under et døgn. Og jeg kan godt forstå, hvis man sidder og læser det, at man tænker ’hold kæft, det lyder som en forhastet beslutning’, men altså, nu er det jo kun mig, der er inde i hovedet på mig selv og ved, hvad der føles rigtigt.”

Ved du, hvad du skal nu?

”Nej. Der er intet konkret på tegnebrættet. Tiden her, efter jeg har truffet beslutningen, har helt sikkert fået mig til at reflektere meget over, hvad det egentlig er for en ’uddannelse’, jeg har fået, og hvad det egentlig er for nogle erfaringer, jeg har gjort mig gennem alle de år, hvor vi har drevet Kadeau. Det har handlet enormt meget om, rent menneskeligt, at håndtere talenter og ambitiøse mennesker. At få holdet til at fungere og holde partnerskabet intakt og i balance. Det vidste jeg jo også godt, mens jeg var i det, men det er nok også gået op for mig nu, at det er inden for det felt, at folk har tillagt mig stor værdi.

Så jeg tænker og tror, at mit lod her i livet er at få mennesker til at lykkes eller få dem et bedre sted hen. Og det kan man jo gøre på mange forskellige måder, men jeg håber, det i en eller anden facon kan blive blandt folk, der gerne vil skabe noget.”

Skal du have en pause og puste ud, eller skal du bare i krig med det samme?

”Jeg har heldigvis ikke nogen formue, der tillader mig at gå og dandere den. Jeg har af gode grunde aldrig nogensinde skrevet et cv, og jeg håber da måske, der er nogen, der godt kunne finde på at rette henvendelse. Jeg har da også haft et par af de berømte kaffeaftaler allerede.”

Hvad er den bedste ret, I har serveret i din tid på restauranterne?

”Wauw, det er svært for mig at svare på …

Okay, dengang det begyndte at gå rigtig stærkt, og vi fik meget omtale i internationale medier, der udviklede Nicolai (Nørregaard, red.) en form for grød på forskellige kornsorter. Skyd mig for at kalde det en risotto, men det var derhenad, ik’. Jeg mener, det var noget med andehjerter, asier og alle mulig syrede ting, men den smagte åndssvagt godt.”

Hvad er det for et sted, du efterlader Kadeau?

”Det er et pissegodt hold, der er på restauranterne lige nu. Folk har været hos os længe, og alting kører enormt velsmurt. Vi, eller nu må jeg hellere sige de, står et rigtigt godt sted efter den frygtelige konkurs, vi blev ramt af, og jeg er stolt, glad og meget rolig på deres vegne.”