Har man mødt mennesker, der har været så heldige at besøge Stedsans in the Woods i de sydsvenske skove, har de nærmest fået et drømmende blik i øjnene, når de berettede om den utrolige oplevelse.
Men den oplevelse hører nu for evigt fortiden til, for Stedsans er desværre historie. Det kunne Mette Helbæk og Flemming Schiøtt Hansen for nylig berette om i en ganske lang tekst på stedets hjemmeside.
Annonse
Det korte af det lange er, at Stedsans er gået konkurs, og at otte års idealistisk kamp for alt, hvad parret har kært, ikke længere bar frugt. På redaktionen håber og tror vi, at de to ildsjæle, der har brændt så stærkt, ikke er brændt helt ud. Vi glæder os til at se, hvad der engang rejser sig af asken fra deres drømme.
Pasta på hjul
Jo, der er da en portion nostalgi forbundet med Hjem-is-bilen, men det er ikke just kvaliteten af produkterne, vi husker den for. Den her idé er vi til gengæld ret så vilde med på redaktionen: Laminata er et dansk-italiensk pars pasta-kærlighedsbarn, der består af en pastaproduktion med fast leverance til restauranter og – nu kommer det geniale – salg af frisk pasta og hjemme-
lavede saucer, som de sælger fra en ladcykel.
For at få fingrene i pastaen, skal du følge rimelig godt med på deres Instagram-profil eller sende en mail til ciao@laminata.dk, og så bliver du guidet i retning af koordinater og tidspunkter for udsalg.
Ding-ding-ding, lyder pastaklokken fra ladcyklen, og vi kipper med flaget for iværksætter-
ånden og ser gerne en flåde af ladcykler forsyne landets borgere fremover.
For bare få år siden var det ikke til at opstøve en god ramen i Danmark. Sådan er det ikke længere, og et af de steder, der har gjort mest for dén udvikling, er Slurp Ramen i Nansensgade i København.
Supperne, der har ophav i Japan, er livgivende gennem den ni måneder lange gråvejrssæson, der ikke er sommer i Danmark, og nu har Slurp Ramen knopskudt med endnu en restaurant. Placeringen er i Borgergade i Indre By. Konceptet er det samme, reservation er stadig ikke nødvendig, og smagen er stadig dyb og intens. Slurp blev startet i 2017 af den tidligere Noma-kok Philip Inreiter.
Er man turist i København og indkvarterer sig på Villa Copenhagen ved Hovedbanegården, er der ikke langt til noget af byens eftertragtede bagværk. Villa har nemlig selv et bageri, Rug Bakery, men ambitionerne på det lille bageri er til mere. Derfor har man udvidet, så det er et ”all-day dining spot”, som de selv formulerer det, hvor man nu altså også kan finde en reel menu og selvfølgelig vin i aftentimerne.
På menuen er der retter som pizza, beef ribs, løgtærte, spinakopita, burrata og raddichiosalat. Altså ikke noget, man slår sig på, men det hele behøver omvendt heller ikke være grænsesøgende konstant.
Simon Kvist Bjerre forlader Alimentum i Aalborg, hvor han siden opstarten for seks år siden har været medejer og restaurantchef. Det er efter sigende sket i fred og fordragelighed, hvor indehaver og køkkenchef Søren Birch har købt sin partner ud. Den nye restaurantchef bliver Jacob Urth.
Alimentum er et af de steder, der gør rigtig meget for grøn gastronomi, blandt andet med ejerskab over stedets egen, økologiske landbrugsproduktion på Lille Østergaard ved Klæstrup nord for Aalborg. De grønne ambitioner kastede sidste år en af Michelinguidens grønne stjerner af sig, og Søren Birch lægger ikke skjul på, at man ved årets uddeling går efter en af de ”rigtige” stjerner.
Den 23. og 24. maj afholder Mikkeller igen deres årlige ølfestival i København, Mikkeller Beer Celebration Copenhagen. Over 100 bryggerier, store som små, gæster ølfestivalen, og som et af de tunge esser i ærmet deltager Guinness også i år.
Ud af nærmest ingenting er Guinness blevet hip at drikke. Trendforskere og undersøgende journalister har forsøgt at kæde den pludselige medvind til den irske stout sammen med en genkomst af ’Cool Britannia’, genforeningen af 90’er-bandet Oasis og en vedvarende hyldest af den britiske working class hero.
Hvem havde troet, at en mørk øl kunne redde Storbritannien fra den totale fiasko, Brexit har været, og igen få os til at kigge over Nordsøen?
Billetter til Mikkeller Beer Celebration Copenhagen kan købes nu.
Noget må lukke, før noget nyt kan opstå. Sådan er det i hvert fald gået hos Donda på Christianshavn i København, hvor man ganske præcist fem år efter åbningen har lukket dørene, tænkt sig om, og i februar åbnet Donda Khana – en restaurant forankret i det sydasiatiske køkken med inspiration fra Sri Lanka og Indien.
Forventer man butter chicken eller curries, bliver man dog skuffet. Her er i stedet fokus på fisk og skaldyr. Khana serverer en 8-retters tasting menu og ellers a la carte i spise-
baren. Med ansættelsen af en garvet bartender er der stort fokus på cocktails, ligesom vinkortet favner både naturvine og konventionelle vine.
Bag Donda Khana står Kasper Enø og Qasim Khan, sidstnævnte som køkkenchef udover rollen som medejer. Drengene driver også Donda Deli på Vesterbro.
Find mao-skoene og Irma-
nettene frem: Nu skal der handles! Der er nemlig blevet sat en dato på åbningen af den første Alma-butik, der vel bedst kan beskrives som Irma 2.0. Det bliver den 27. marts, man slår dørene op på Sylows Allé på Frederiksberg i København.
Bag Alma står den tidligere direktør for Irma-kæden, Alfred Josefsen, samt en række tidligere Irma-chefer. De sidste Irma-butikker lukkede i maj 2024, efter Coop i januar 2023 til stor alarm hos særligt det kulturradikale segment meldte ud, at man agtede at gøre en ende på supermarkedskæden, der havde eksisteret siden 1886.
Så er der jo blot tilbage at håbe, at man vil drive Alma med mere kløgt, end Coop drev Irma – man kunne jo tage på inspirationstur til Californien og for eksempel kigge hos Erewhon – og at Irmas/Almas kunder rent faktisk også har tænkt sig at handle i butikkerne. Det var ikke helt det indtryk, man havde, da Irma stadig levede.
Farvel til
Toto
En trist nyhed for vinglade restaurantgæster på Amager: Toto er lukket. Sidste åbningsdag var lørdag den 1. februar, og dermed blev i forvejen lettere forsømte 2300 København S et ambitiøst sted fattigere. Har man lyst til at lade det blive i familien, skal man dog ikke længere end til Strandlodsvej, hvor søsterstederne Pirlo og Vinfar stadig holder fanen højt – og sådan må det gerne blive ved med at være, tak.
I et tidligere nummer af Gastro kunne vi berette, at Paul Profitt forlod Henne Kirkeby Kro, hvor han i ni år har styret køkkenet som køkkenchef, for i stedet at åbne restauranten Pearl by Paul Profitt i Kruså – i de gamle lokaler som Restaurant Bind havde til huse i. Profitt åbner i marts 2025, så det er lige op over, når dette magasin lander på hylderne.
Denne tekst skulle faktisk slet ikke handle om Profitt, men om hans afløser på Henne Kirkeby Kro, som man nu har fundet i Alan Bates. Han har hidtil været køkkenchef på Connection
by Alan Bates i Øster Farimagsgade i København, men nu bliver stenbroen
altså skiftet ud med Vestjylland – igen, for Alan Bates var også på Henne Kirkeby Kro fra 2017 til 2019.
Rollen på Henne Kirkeby Kro sker i samarbejde med Paul Cunningham, der har været på kroen siden 2012. Henne Kirkeby Kro fik sin første michelinstjerne i 2016 og endnu en året efter, ligesom man i 2020 opnåede den grønne stjerne. Connection i Øster Farimagsgade fortsætter med samme stil, som Alan Bates har lagt – og er stadig tredje ben i den treenighed, familien Skouboe ejer, der udover Henne Kirkeby Kro også rummer Kong Hans Kælder.
Det bedste, der kom ud af min galopperende 40-årskrise, er min sorte Saab 900 Cabriolet. Jeg synes, den er så flot. Det er en skulptur. En panikbil, uden så alligevel helt at være det.