Derfor var 1994 det bedste år i kulturhistorien

Derfor var 1994 det bedste år i kulturhistorien

Sjældent har et år leveret så mange banebrydende og mindeværdige kulturelle indslag som 1994. Nogle af nutidens største stjerner sprang frem, og med deres musikalske og filmiske præstationer cementerede de deres legendestatus. Når barnebarnet i fremtiden spørger, hvornår de gode gamle dage var, svar da: I det herrens år 1994.

Offentliggjort

Som enhver anden idiot født efter Murens fald har jeg en klippefast og virkelighedsfjern idé om, at lige netop jeg da er speciel og unik. At min far er stærkere end de andre fædre, og mine venner er sejere end alle jer andres.

Jeg tager den endda så vidt, at jeg er overbevist om, at mit fødselsår på en eller anden måde skulle være specielt. I spørgsmålet om min fars styrke er juryen ude, og jeg har kun indicier og inhabile vidneudsagn på mine venners coolness. Men til gengæld kan jeg nu præsentere håndfaste og uigendrivelige beviser på, at 1994 var året, hvor det hele peakede. I hvert fald kulturelt.

For selvom helvede på jord udspillede sig i det lille centralafrikanske land Rwanda, hvor et brutalt folkedrab kostede op imod 800.000 mennesker livet, nød Vesten godt af den nyfundne ro, der var kommet ovenpå Jerntæppets fald i 1989. Den 8. januar 1994 underskrev fulderikken Boris Jeltsin og liderbassen Bill Clinton Kremlin-akkorderne, der var en række aftaler, der gjorde det klart, at USA og Rusland ikke længere havde det atomare sigtekorn konstant indstillet på hinanden.

Måske manglen på den konstante frygt for at blive ramt af en atombombe gav de kreative arbejdsro til at finde de ekstra procenter frem, for niveauet, der blev lagt for dagen, var uhørt højt.