Marrakesh er blevet en yndlingsdestination for unge europæere med hang til storbyrejser, og det er nemt at forstå hvorfor.
I byens historiske medina har tæppesælgere fået selskab af hippe nye restauranter, barer og butikker. Traditionelle luksushoteller får konkurrence af et stigende antal atmosfæriske riads.
De sneklædte Atlasbjerge troner majestætisk over byens rosa tage, utallige minareter og romantiske tagterrassebarer. Og lige udenfor byen kan man gå på oplevelse i stenørkenen, der strækker sig mod syd.
Annonse
Marrakesh ligger 4,5 times flytid fra København, og hvis du bestiller i god tid kan du få returbilletter for under en tusse. Det er også billigt at spise, drikke og – hvis du er god til at prutte om prisen – shoppe sig gennem Marrakesh, ligesom hotellerne er en del billigere i de fleste europæiske storbyer.
Så pak passet, pengene og eventyrlysten og gå i Yves Saint Laurent, Rolling Stones’ og interiørdesignernes fodspor; de elsker alle Marrakesh, og når du er der vil du forstå hvorfor.
Det første du skal gøre, når du ankommer til Marrakesh, er at indkvartere dig i en riad. Det er et traditionelt gæstehus, der ligger gemt bag lukkede porte i medinaens små baggyder. Riads består som regel af værelser centreret omkring en indre gårdhave, og ofte får du en tagterrasse med i købet.
Book et værelse på farverige El Fenn, hvis du har lyst til at hænge ud med andre modeinteresserede unge i de stilige omgivelser; her er en tagterrasserestaurant, små pools, en butik med alt fra arganolie til møbler, og fantastisk udsigt til den berømte Koutoubia-moské. Et dobbeltværelse koster omkring 1.500 kr.
For cirka halvdelen kan du bo på den meget mindre men lige så fine riad Dar-K. Værelserne byder på en kombination af marokkansk og minimalistisk design, der står smukke appelsintræer i gårdhaven, og hvis du bliver træt af medinaens mylder kan du sidde på tagterrassens elegante, hvide møbler og læse bøger og kigge på minareter.
Sanserne er på overarbejde, når du går rundt i Marrakeshs medina, der kan beskrives som lige dele charmerende og livlig og kaotisk og overvældende. Tag en pause fra det hele på den lille, charmerende Place Des Épices; den er lidt mindre turistet end store dele af resten af medinaen, og så ligger her gode caféer.
Annonse
Den bedste er Café Des Épices, som er uundgåelig at få øje på med sit store glasvindue, mylder af gæster og parasoller på tagterrassen. Sæt dig herop og bestil et glas appelsinjuice, myntete eller måske en salat, sandwich eller omelet. Her er særligt charmerende ved solnedgang, når du kan se himlen over Marrakesh skifte farve og høre bønnekaldet fra de mange omkringliggende minareter.
Efter et par timers afslapning er du klar til at konfrontere medinaens kaos igen. Ignorer de insisterende sælgeres konstante opfordringer til at købe noget hos dem, og bevæg dig gennem mylderet i dit eget tempo. Jo længere væk, du bevæger dig fra Djemaa El-Fna-pladsen, jo mindre turistet bliver medinaen.
Gå først på opdagelse hos tæppehandlerne, krydderi-købmændene og souvenirsælgerne. Hvis du bliver ved med at gå, vil du komme til de mere lokale boder, der bugner med frisk fisk, bunker af grøntsager, syntetisk undertøj og hvinende søde marokkanske kager. Det er nemt at miste retningssansen i medinaen, men også sjovt at fare vild.
Der kommer et tidspunkt på enhver tur til Marrakesh, hvor man bare vil væk fra mylderet, larmen, trafikken, sælgerne og støvet. Derfor er det heldigt, at der midt i byen ligger et atmosfærisk luksushotel, man enten kan få adgang til ved at overnatte der eller købe et dagspas. Et værelse koster omkring 3500 kr. pr. nat, mens et dagspas kan fås for 350 kr.
Dagspasset giver adgang til den store, palmeindrammede udendørs swimming pool, den mosaikindrammede af slagsen indendørs, samt hotellets jacuzzi, hammam (hvor du kan blive skrubbet igennem af kyndige ansatte, hvis du betaler lidt ekstra), spa og gigantiske grønne have. Sæt en hel dag af til at pendle mellem de forskellige pools og husk at købe en mandelmælks-is i den lille iscafé midt i haven.
Hotellet åbnede i 1923 i de historiske haver, og Winston Churchill var en hyppig gæst; stedets legendariske cigar- og cocktailbar er opkaldt efter ham.
I mere end 100 år har europæiske kunstnere, modefolk og musikere flokkedes til Marrakesh, og de har efterladt sig kreative levn i store dele af byen. Et af de mest fantastiske er Majorelle-haven, der er opkaldt efter den franske maler Jacques Majorelle, men mest er kendt for at være blevet købt af Yves Saint Laurent, der ejede haven frem til hans død i 2008; hans asker er spredt i haven.
Annonse
Det er en botanisk have, så du kan gå på opdagelse i de mange forskellige plantesorter – og pose foran de muligvis mest instagrammede kaktusser nogensinde – men havens koboltblå villa er også din opmærksomhed værd.
Haven ligger i den nye del af Marrakesh, hvor der også ligger gode caféer, gallerier, restauranter og butikker, så tag en spadseretur i området, når du forlader haven.
Det er ikke kun fortidens store modeskabere, der gør Marrakesh til en interessant by for de modeinteresserede. Byen er fuld af butikker, der sælger tøj, skønhedsprodukter, møbler, tæpper og indretningsdimser fra lokale såvel som udenlandske designere.
En af de bedste er 33 Rue Majorelle, der ligger lige overfor Majorelle-haven. Her kan man udforske den lokale, marokkanske designscene, gå på opdagelse i de flere etager, butikken består af, og købe ting uden at skulle forhandle om prisen.
Djemaa El-Fna-pladsen er byens bankende hjerte. Den ligger lige ved starten af medinaen og er hjem til Koutoubia-moskéen og flere hundrede madboder, hennatatovører, slangetæmmere og souvenirsælgere.
Slå dig ned ved en af de mange smukke, gamle juiceboder, bestil en friskpresset granatæblejuice og opsug atmosfæren på pladsen, der er særlig kaotisk – eller charmerende – omkring solnedgang.
Pladsen har en lang og til tider blodig historie; det var her folk samledes for omkring 1000 år siden for at overvære henretninger (heraf navnet, der betyder ’samlingspunktet for de døde’), og det var her en terrorist forklædt som guitarspillende hippie i 2011 dræbte 17 mennesker.
De mange kebab-boder på Djemaa El-Fna-pladsen laver fremragende fastfood, men hvis du har lyst til en mere romantisk middag, så skal du finde en af medinaens restauranter.
Nomad er en af de mest populære, af gode grunde; indretningen er lige lækker som maden, der består af marokkanske klassikere som tagines, couscous, grillspyd og grillet fisk. Få et bord på tagterrassen udendørs; her kan du sidde under de blafrende lyskæder og kigge over medinaen, mens du spiser.
Uanset, hvor du er i Marrakesh, ligger Atlasbjergene og lokker i baggrunden. Hvis du tager på en ørkensafari til stenørkenen Agafay, der ligger mindre end en times kørsel syd for byen, kan du komme lidt tættere på.
Du kan tage på en dagstur, hvor du kører rundt i ørkenen i jeep og spiser frokost undervejs, men det er en meget større oplevelse at overnatte i ørkenen. Der er flere teltlejre, hvor du kan tilbringe natten i et luksuriøst, hvidt kanvastelt med dobbeltseng, sidde rundt om et bål under stjernerne og drikke vin, spise traditionel marokkansk mad ved et stearin-oplyst bord, og generelt bare nyde ørkenromantikken. Scarabeo Camp er en af de bedste; den har uforstyrret udsigt til Atlasbjergene.
Jeg bliver måske lidt irriteret på mig selv over, at det stadig er så svært for mig at få Mette frem. Det er nok mest, når jeg er på skærmen. Jeg oplever ikke, det er så svært, når jeg er ude at møde folk.