De danske streamingtjenester har mange finurlige mandefilm på paletten for tiden. Her er en række, som kan give dig firkantede øjne, men også nye nuancer på verden – hvis du napper dem alle sammen.
Nu hvor weekenden banker på døren, kan man med god grund undgå tvangsindlagte, kedelige tv-programmer eller lam lørdagsunderholdning, hvis man har et alternativ klar.
Annonse
Her følger en lille guide til, hvilke mandefilm der kan fylde de kommende dage ud, hvis du har brug for totalt fordybelse efter julefrokosten. Så tag kontrollen over TV'et derhjemme med disse mandefilm.
Fredag
Man kan jo starte ud med at give Tom Hardy frit spillerum, hvis man ikke skal i biffen og se hans dobbeltrolle i ’Legend’. I ’Lawless’ spiller Hardy spritsmugleren, der slår så gedigent på tæven, at man næsten får hans knytnæver i masken blot ved at se filmen. Læg eksempelvis mærke til, hvordan han i 1920’ernes USA formår at gå fra at være forhandler til at være slagsbror med et enkelt ansigtstræk:
Det er barskt og brutalt, og hele filmen ligner på mange måder en mørk og hårdhudet Nick Cave-sang. Det er der så også en grund til, for det er nemlig The Bad Seeds-musikeren, der har skrevet filmen om et depressionsramt USA, hvor vold er dagligdagens fornemmeste handelsmetode.
Kan streames på Netflix
Annonse
Når man har fået sig sådan en fredagsrøvfuld af Hardy, kan man jo vælge at gå i seng eller lige nappe en lille oplevelse mere fra instruktør John Hillcoat, der også instruerede ’Lawless’. På små to timer kan man blive forstyrret i sit verdenssyn, hvis man lader Viggo Mortensen underholde i ’The Road’. Filmen er baseret på Cormac McCarthys eminente postapokalyptiske roman af samme navn, og her traver en far (Mortensen) og hans søn igennem hærgede og golde landskaber efter en altødelæggende katastrofe. Filmen er en ren og skær perle, der stiller store spørgsmål ved menneskeheden og hele vores eksistens. For hvordan vil vi civiliserede hoveder opføre os, hvis verden næsten er faldet fra hinanden? Civiliseret eller barbarisk? Her er en smagsprøve:
Kan streames på TV 2 Play.
Lørdag
Weekendens store festdag står på stoffer. På afstand, forstås. For man kan få lidt af en bevidsthedsudvidelse, hvis man læner sig tilbage og snuser den ret provokerende dokumentarfilm ’How To Make Money Selling Drugs’ ind. Her fortæller nogle af verdens førende drugdealers om, hvordan man tjener penge på stoffer, mens vi også følger betjente og lobbyister, der kæmper for strengere love imod stoffer. Dokumentaren starter nærmest humoristisk, men stille og roligt begynder diskussionen af stoflove og konsekvenser altså at tage over. Det er ganske enkelt ret elegant turneret, og traileren er en oplevelse i sig selv:
Annonse
Kan streames på Netflix.
Efter en omgang til næse, øjne og ører, kan man med rette have brug for et vaskeægte drama af højeste karat. Og derfor er ’In The Heat of the Night’ et godt bud på en klassisk tårefremkalder. I filmen, der vandt intet mindre end fem Oscars i 1967, ankommer den mørke betjent Tibbs til sydstaterne for at besøge sin mor. Da en lokal rigmand imidlertid bliver myrdet, anklages den nyankomne betjent for at stå bag, men pludselig er han selv med i opklaringen af sagen – og det i en by, hvor man ikke ser pænt på folk, der ikke har hvid hud. Se blot her, hvor veleksekveret fortællingen er nedenfor.’In The Heat of The Night’ er mesterligt fortalt, og Sidney Poitier er suveræn som dramaets kerne.
Kan streames på HBO Nordic.
Søndag
Denne dag skal man jo huske at slappe af, så lad os nøjes med en enkelt film. Men hvilken én! Den eminente ’Foxcatcher’ er et godt bud på søndagsunderholdningen, fordi den giver os Steve Carell i en sjældent seriøs rolle, og Channing Tatum i en sjældent suveræn rolle som bryder. Man ikke andet end frydes over den elegante fortælling om ambitioner og bøvlede menneskelige relationer. Samtidig beviser Mark Ruffalo endnu engang, at han er som vin; han bliver simpelthen bedre og bedre med årene. Der er virkelig noget på spil i ’Foxcatcher’, og skuespillet får filmen til at lette fra fladskærmen og blive en smuk universel oplevelse, som du også godt kan invitere kvindfolk med ind i.
Jeg bliver måske lidt irriteret på mig selv over, at det stadig er så svært for mig at få Mette frem. Det er nok mest, når jeg er på skærmen. Jeg oplever ikke, det er så svært, når jeg er ude at møde folk.