Shawarma-test

Hvor får man byens bedste shawarma?

Euroman crawlede sig gennem fem københavnske kvarterer for at finde den.

Shawarma-test
Offentliggjort

Når hullet i maven pludselig mærkes under byturen eller efter en lang, drøj arbejdsdag, hvor køleskabet er tomt, og du kan se, at du kommer til at spise alene, er der intet, der overgår en shawarma.

Hvor en snasket burger snarere hører tømmermændene til, og pizzaer ofte har en social vi-nyder-den-lige-i-parken-stemning over sig, er den mellemøstlige kødspecialitet det perfekte spontane solo-måltid.

Mange shawarmabarer timer oven i købet deres åbningstid med din brandert, og du finder dem overalt i København – selv på Østerbro!

Men netop når der er så stort udvalg af billigt, mørt kød på drejespid, kan der være behov for at finde ud af, hvilke steder du får en smagsoplevelse med i købet.

Så en torsdag aften tog jeg ud i København for at vurdere shawarmaer i fem forskellige kvarterer. Med mig havde jeg min ven Erik, der er kok, arbejder for Claus Meyer, har specialiseret sig i pølsemageri – og er voldsomt begejstret for shawarma.

”Jeg har spist mange shawarmaer. Det er min yndlings-fastfood. Jeg har længe gået med en drøm om at åbne et shawarma-sted,” siger Erik.

”Hvis man ser bort fra creme fraiche-dressingen, og man bruger noget ordentligt kød, er det samtidig en ret fedtfattig form for fastfood. Ikke fordi man skal anskue mad som en form for medicin, men man kan faktisk spise det med god samvittighed,” tilføjer han.

1. Amagerbro

Vi begynder vores shawarmacrawl klokken 20.00 på Amagerbrogade. Jeg havde tænkt, at vi skulle på Konya Kebab, der har et godt ry på nettet, men vi bliver på vej derhen lokket af Tarboush, der har en stor, saftig, lagdelt rulle hængende i gasgrillen. Ingen formpresset fars her.

Tarboush er en libanesisk shawarmabar med bjælke-look og røde diner-sæder indenfor, og køkkenpersonalet taler gerne om deres produkt:

”Nelliker er nummer et, når vi marinerer vores oksekød. Men ud over yoghurt bruger vi 21 forskellige krydderier i alt. Det skarpe, du kan smage, er hvid peber,” siger Mohammed.

Vores vurdering:

Kødet

Erik: ”Kødet er mørt og saftigt med en tydelig marineret smag og kommer i nogle meget store, reelle stykker i forhold til, hvad man ellers finder. Det er lækkert. Til gengæld er det en lille smule undersaltet, men det er i orden, når der står en saltbøsse på bordet.”

Præsentationen

Erik: "Den slat tabbouleh pifter gevaldigt op farvemæssigt."

Tilbehør

Erik: ”Pitabrødet er varmt, det er rart, at de har taget sig tid til at gennemvarme det. Ellers gør det ikke så meget væsen af sig. Det er svært at afgøre, hvor frisk tabboulehen er, men den er i hvert fald ikke lavet i går. Det virker som ægte creme fraiche og ikke som den der underlige, lidt sødlige gule dressing, man får mange steder.”

Stemning

Mig: ”Betjeningen er sød, og her virker rent. Det ville dog løfte stedet, hvis de fik pudset vinduerne.”

Erik: ”Man kan ikke både lave shawarma og pudse vinduer. Til gengæld har de et barnesæde, så man kan have familien med.”

Point:

4 ud af 5 for en saftig og delikat shawarma.

Tarboush Kebab

Amagerbrogade 80

2300 København S

Åbent 11-23, fre.-lø. 11-24

2. Østerbro

Efter den første prøvesmagning gør vi holdt på Condesa over for Slotsholmen for at drikke en IPA fra fad og skabe appetit til den næste bid, der skal indtages hos VEFA i Nordre Frihavnsgade. Biksen har fundet et smart huslejeøkonomisk koncept på den dyre adresse ved blot at være en luge ud til gaden, hvorigennem den tyrkiske ejer og hans personale stanger Østerbros angiveligt bedste shawarma.

Da vi ankommer, bliver vi mødt af en umiskendelig sødlig duft af den estragon, som er et af krydderierne i VEFA’s marinade til kalvekød-shawarmaen. Som de godt nok kalder for kebab, det tyrkiske ord, der svarer til det arabiske ord shawarma.

Desværre er køkkenpersonalet ved at rulle skodderne ned, så vi må afprøve kvaliteten i gadelygtens skær. Det skal også bemærkes, at fordi vi kommer sent, er rullen taget ned og grillen slukket, hvorfor kødet er holdt varmt i et vandbad. Vi kan heller ikke få pitabrød, men må nøjes med et fabriksfremstillet fladbrød.

Vores vurdering:

Kødet

Erik: ”Krydringen er ret kraftig. Vi fuckede op ved at få chili i, hvilket gør det sværere at smage – og alligevel kan man godt fornemme estragonen. Til gengæld er det ikke så saftigt, det bærer præg af, at det har været skåret af og holdt varmt.”

Tilbehøret

Mig: ”Det er ret standard, ikke? Tomat, iceberg og rødløg … ”

Erik: ”Jo, og så har de overdoseret rødløgene, så det er svært at smage resten. Brødet smager ikke af noget.”

Point

3 ud af 5 for velsmagende kød. Det skal bemærkes, at oplevelsen muligvis ville være endnu bedre, hvis kødet var friskskåret.

VEFA Kebab

Nordre Frihavnsgade 54

2100 København Ø

Åbent 11-22

3. Nørrebro

Turen går videre via Mexi Bar, hvor vi får varmen og en frozen margarita at styrke os på, inden vi skal besøge Közem, der er Nørrebrogade-mester i Shawarma 2015.

Det er et ambitiøst sted, næsten amerikansk i sin indretning, med et stort cremefarvet lokale, komfortable lædersofaer og kitschede fotos på væggene af solnedgange og påfuglefjer. En medejer af stedet fortæller stolt om sit kød:

”Det er kalveyderlår, det bliver godt og mørt. Vi bruger ikke så mange krydderier, fordi vi synes, at smagen af kødet er det vigtigste. Men nu synes jeg, I skal spise, mens det er varmt.”

Så det gør vi.

Vores vurdering:

Kødet

Erik: ”Kødet smager udmærket i sig selv, selv om jeg personligt savner smagen af nelliker. Der er intet i vejen med det, men når det er så mildt krydret, som det er, så kan man næsten ikke smage det i sammenhængen med resten.”

Tilbehøret

Mig: ”Det spændende ved den her shawarma er kontrasterne i konsistensen.”

Erik: ”Ja. Det er utroligt, at så mange af de andre shawarmabarer her på Nørrebrogade ikke tænker i at lave et mere varieret fyld. Men det gør de her. Den rå rødkål gør det sprødt. Fetaen gør det cremet. Og så er det utroligt, hvilken forskel brødet gør.”

Mig: ”Ja, det er på en gang svampet og sprødt. Og så er det brændt i kanten som en stenovnspizza. Det er det bedste pitabrød, jeg har smagt.”

Præsentation

Flotte farver og en hyggelig kurv i rigtig flet og ikke plastik.

Stemning

Overskudsagtig betjening. Rent og pænt. Musiksmag skizofren, fra tyrkisk dance til Bon Jovi.

Point

4 ud af 5 for en meget velkomponeret og veltilberedt sandwich med lækre konsistenser, der dog smager lidt for lidt af shawarma.

Közem

Nørrebrogade 186

2200 København N

Åbent 12-24, to.-lø. 12-06

4. Indre by

Inden vi fortsætter kødorgiet, skal vi lige smage lidt spontangæret belgisk øl og et par italienske bittere på den nyåbnede ølbar Himmeriget på Åboulevarden. Da vi derefter ankommer til Den smalle Shawarmabar No. 1 Shawarma Grill House, der har ligget lige ved Rådhuspladsen siden 1980, og som ifølge en emiratarabisk avis laver verdensklasse-kød, er stemningen mildest talt dårlig.

Der er 20 minutter til lukketid. Alligevel bliver vi nægtet at spise vores shawarma med tag over hovedet, selv om vi forklarer, at vi sagtens kan være hurtige, og at vi ikke behøver at spise op. En fuld pige fortæller os, at vi nok skal få lov at spise vores mad på stedet. Samtidig forsøger hun at smigre personalet ved at tale højt om, at de laver verdens bedste shawarma. Det gør dem ikke i bedre humør. De er trætte af pis, og det kan man godt forstå, for det er i sandhed en ekstremt død lille fredag. Alligevel er det måske en overreaktion, at alle på baren, inklusive to unge mænd, der stadig har mad i munden, pludselig bliver smidt ud.

Så står vi der midt på Strøget og må sande, at der er noget om snakken. Kødet hos No. 1 er i en klasse for sig.

Vores vurdering:

Kødet

Erik: ”Det er velduftende. Det har en dejlig syrlig smag af yoghurt. Og der er masser af krydderier. Hvis man kunne kombinere det her kød med garnituren og brødet fra Közem, ville man blive lykkelig.”

Tilbehør

Mig: ”Det er lidt ligegyldigt, det her pita. Og icebergsalaten og tomaterne er ren pligt.”

Erik: ”Ja. Til gengæld er der rigtig, rigtig meget kød i. Mindst 100 g. Det kan jeg godt lide.”

Stemning

Ringe

Point

Tre ud af fem for usædvanlig velsmagende kød, lidt mindre fantasifuldt tilbehør og temmelig uhøflig betjening.

No. 1 Shawarma Grill House

Frederiksberggade 36

1459 København K

Åbent: 11-01, fre.-lø. 11-06

5. Vesterbro

Kebabistan går for at være Istedgades førende, men vi har hørt godt om shawarmaen hos Star Midnight på samme stræk, så den vælger vi at afprøve som sidste stop på ruten. Klokken er henved 01.30, og gaden er næsten forladt. Personalet virker træt og ikke ligefrem snakkesaligt. Krydderierne i marinaden til lammekødet er ”hemmelige”.

Til gengæld påstås det, at brødet er hjemmelavet, selv om det virker lidt tørt.

Vores vurdering:

Kødet

Erik: ”Det er velsmagende. Det har en god krydring og en lækker syrlighed.”

Mig: ”Men det er lidt porøst i det, det falder næsten fra hinanden.”

Erik: ”Til gengæld er det billigt, 33 kroner for lammekød – hvis det altså er rent lammekød.”

Tilbehøret

Mig: ”Det er træt. Brødet smuldrer. Grøntsagerne er slappe.”

Erik: ”Ja, det er nok ikke helt frisk. Men det bliver heller ikke bedre af varmen herinde”

Stemning

Mig: ”Det er en tropisk hede, der slår en i hovedet, når man kommer ind.”

Erik: ”Det kan jeg meget godt lide, man får varmen.”

Mig: ”Jo, men jeg synes nu, de skulle få sig en bedre udsugning. Varmen kombineret med den tunge friturelugt bliver næsten klaustrofobisk. Skulle vi ikke tage at komme ud?”

Point

Tre ud af fem for velsmagende kød, god pris og gennemsnitligt tilbehør.

Star Midnight

Istedgade 101

1650 København V

Åbent 11-01, fre.-lø. 11-04

LÆS OGSÅ: Kom i Himmeriget: Københavns nye ølbar sælger sjældne flasker til 2500 kroner

LÆS OGSÅ: "En vodka-brandert er noget vi forstår, den udspringer af nordisk kultur"

LÆS OGSÅ: Fra 1853 til i dag: Her er kebabbens historie