Agern Grand Central
New York-magasin anmelder: ”Claus Meyers nynordiske mad virker ikke så ny”
Nordisk mad er so last year ifølge anmelderen.
Foto: Agern
Under sit besøg i Claus Meyers nye restaurant Agern fik New York Magazines anmelder Adam Platt blandt andet serveret en kæmpe salt- og askebagt rødbede, der blev båret ind til bordet, hvor den blev skåret ud og serveret til gæsterne med kirurgisk præcision og største højtidelighed:
”For at blive fortæret med den slags religiøse hengivelse, som en gang for længe siden rettede sig mod delikatesser som kaviar og foie gras,” skriver anmelderen med en pæn portion hån til rodfrugtceremonien.
Herhjemmefra bliver Meyers-koncernens satsning med åbningen af en restaurant, en hotdog-bod og seks butikker i New Yorks Grand Central Station fulgt med national stolthed og forhåbning.
Men for det fashionable New York Magazines skribent er det ny nordiske køkken, som restauranten Agern præsenterer sine gæster for - blandt andet med andægtig servering af rødbeder – ikke den store nyhed. Tværtimod.
”Selvom den stadig er indflydelsesrig, har den store skandinaviske mode påbegyndt sit uundgåelige fald fra det topmoderne til det parodiske, hvilket, på godt og ondt, er, hvad en middag på Agern føles som,” skriver Adam Platt, der giver Restaurant Agern 2 ud af fem stjerner.
Det skal siges, at New York Magazine generelt ikke er særlig rundhåndede med deres stjerner. Og faktisk er anmelderen ikke så kritisk over for den islandske køkkenchef Gunnar Gíslason mad.
Adam Platt har for eksempel ikke noget at udsætte på en servering kammuslinger med solsikkefrø, jordskokker og svampe. En forret med havbars og agurk er også helt i orden. Sågar den langtidstilberedte rødbede, som efter sin udskæring bliver serveret med creme fraiche og peberrod, bliver godkendt af madanmelderen.
Men selv om udvalget og prissætningen af hovedretter på Agern bliver kritiseret – han mener, at man får bedre og mere bøf for pengene hos Michael Jordans bøfhuskæde end på Agern – er det tilsyneladende først og fremmest restaurantens nordiske stiltræk, såsom smør serveret på sten og en forkærlighed for tang, der irriterer skribenten.
Ofte har man den laveste kvalmegrænse over for de ting, der netop har været på mode, og det gælder vist også Adam Platts forhold til den nynordiske restaurant, der defineres som:
”Et sært forældet etablissement, der landede for nylig i et vinduesløst hjørne af Grand Central Terminal, som en tidslomme fyldt med trendy gastronomiske temaer fra for længe siden. Eller, hvis ikke præcis for længe siden, så måske en to års tid.”
Heldigvis for Meyers-koncernen er det ikke alle, der er lige overfølsomme over for det skandinaviske køkken. N.Y. Times' frygtede anmelder Pete Wells gav for nylig tre ud af fire stjerner og bedømmelsen ”Fremragende” til Agern.