Test: Her får du den bedste fabriksfremstillede leverpostej

Testen, du ikke vidste, du havde brug for.

Test: Her får du den bedste fabriksfremstillede leverpostej
Offentliggjort

Vi har udvalgt 10 af de mest solgte leverpostejsprodukter i Danmark, økologiske såvel som ikke-økologiske, men udelukkende leverpostej lavet af svinelever, så altså ikke kyllinge-, kalve- eller okseleverpostejer og heller ikke vegetariske/veganske produkter.

Kravet har været, at de pågældende produkter er tilgængelige på landsplan, hvorfor kun fabriksfremstillede produkter er blevet testet og altså ikke hjemmelavet leverpostejer fra lokale slagtere eller delikatesseforretninger.

Produkterne er indkøbt til test i hhv. Netto, Irma, Fakta, Meny og SuperBrugsen til de i testen anførte priser. Priserne er vejledende og tager ikke højde for evt. tilbud.

Tulip Klassisk Baconleverpostej

En af de mest solgte på markedet og vistnok den foretrukne i Jylland. Fin, afstemt smag af bacon og ingen dominerende røgsmag. Smagsmæssigt helt okay.

350 g 14,95 kr. (kilopris 42,75 kr.)

Coop Xtra Leverpostej

Blandt testens billigste. Ikke decideret dårlig, men så anonym, at man blindt nærmest ikke kan smage, hvad det er, man har i munden. Det er lidt underligt og ikke noget plus!

500 g 9,95 kr. (kilopris 19,90 kr.)

Testvinder: Hanegal Svineleverpostej, økologisk

Dejlig smooth konsistens, men alligevel med struktur. Tilpas saltet og i det hele taget velkrydret. Testens bedste – men man bliver ikke blæst omkuld! Hanegal er i øvrigt også producent af private labels hos Irma og Coop, og Coops version er den samme smag til en billigere pris.

200 g 18,95 kr. (kilopris 94,75 kr.)

Stryhn’s Økologiske Leverpostej

Øko-udgaven af nationalklenodiet. Lidt nøddeagtigt i smagen, men derudover ret smagsneutral. Det er rart at vide, at grisen vel har haft det godt, men det er ikke en glæde, der aflæses i smagen. Virker mere smagsforladt end sin ikke-økologiske pendant!

275 g 19,95 kr. (kilopris 72,54 kr.)

Stryhn’s Grovhakket Leverpostej

Danskernes foretrukne leverpostej, og måske derfor den, der sætter en ’nationalstandard’ for, hvordan en leverpostej skal smage. Det er lidt ærgerligt, for meget karakter har den ikke, hverken hvad leversmag eller krydring angår.

200 g 16,95 kr. (kilopris 84,75 kr.)

Coop Baconleverpostej

Meget markant bacon- og røgsmag, nogle vil finde smagen for dominerende, men det giver produktet kant og karakter, og smagsmæssigt er det faktisk meget godt gået af et lavprisprodukt.

350 g 13,95 kr. (kilopris 39,95 kr.)

Stryhn’s Fransk postej

Det flødeagtige, som traditionelt er den franske postejs kendetegn, er der ikke så meget af – det kan skummetmælkspulver ikke sådan leverer! Diskrete smagsnuancer af julekrydderier.

200 g 14,95 kr. (kilopris 74,75 kr.)

Egelykke Leverpostej

'Den klassiske smag’ lover låget, og det er sådan set rigtigt nok. Den skiller sig ikke markant ud, men den smager dog af noget, hvilket er mere, end man kan sige om andre i testen.

500 g 9,95 kr. (kilopris 19,90 kr.)

Bornholmer Slagteren Grovhakket Leverpostej

Ganske dejlig leversmag, men man savner en kant af krydderier, i det mindste bare lidt salt, og eftersmagen er nærmest lidt sødlig i det.

200 g 10,95 kr. (kilopris 54,75 kr.)

Højer Øko leverpostej m. svampe og løg

Testens suverænt dyreste, og den er såmænd udmærket, men svampene og løgene havde man ikke lagt specielt mærke til, hvis ikke det var slået stort op på låget.

175 g 19,95 kr. (kilopris 114 kr.)

Konklusion

Det mest overraskende ved testen af de 10 leverpostejer er, at de smagsmæssigt lå så tæt på hinanden og generelt var så relativt afdæmpede i smagen. Vinderen skilte sig ud, men ikke så markant, at det stod bøjet i neon, og hvis man ser bort fra økologi og bæredygtighed, så kan man ikke uden videre påstå, at produktet bliver bedre, jo mere man er villig til at betale.

Alt i alt forekommer fabriksfremstillet leverpostej som et ret anonymt produkt. Det er måske ikke overraskende, om end jeg dog er overrasket over den minimale smagsforskel på de billige og dyre produkter.

Skal man have leverpostej med karakter, så skal man enten lave den selv eller købe den i sin delikatesseforretning eller hos sin slagter, hvis man er så heldig at have sådanne lokale ’spækhøkere’ af den nidkære slags.

Se, hvad vi ellers skriver om: Test og Mad