Uber rammes af anklager om sexchikane
Boykot og sexchikane: Uber rammes af ny skandale
Uber står over for sin anden store skandale på under en måned.
Foto: Getty
Man kan roligt sige, at det ikke går strygende for Uber lige for tiden.
Herhjemme fastslog landsretten i november 2016, at det er ulovligt at køre for transporttjenesten, og i USA er Uber for nylig blevet beskyldt for at lyve om, hvad deres chauffører tjener, og for at overvåge folks telefoner og sætte priserne op når de er ved at løbe tør for batteri.
For få uger siden slettede flere hundredetusinde amerikanske brugere deres Uber-konto, da virksomheden besluttede sig for at fjerne deres dynamiske priser, hvor prisen fastsættes løbende efter efterspørgslen, under en taxa-strejke ved JFK Airport i New York i protest mod præsident Trumps indrejseforbud for syv muslimske lande.
Og som om det ikke var nok, beskyldes Uber nu også for en stærkt sexistisk arbejdskultur af ingeniøren Susan J. Fowler, der arbejdede for virksomheden fra december 2015 til december 2016 og blev udsat for sexchikane af sin chef, mens hun var ansat. Det skriver hun i et indlæg på sin personlige blog, der er blevet delt af flere tusinde læsere og har resulteret i en shitstorm mod Uber.
Kort efter sin ansættelse begyndte begyndte Susan Fowler at modtage seksuelle beskeder fra sin mandlige overordnede. Men da hun gik til Ubers HR-afdeling og viste dem beskederne, fik hun at vide, at chefen var en ”high perfomer”, og at han derfor ikke ville blive straffet.
”Jeg fik at vide af både HR og ledelsen, at […] det var hans første overtrædelse, og at de ikke ville gøre andet end at kalde ham til samtale og give ham en advarsel,” skriver hun.
Susan Fowler valgte derfor at blive forflyttet til en anden afdeling, men i løbet af de følgende måneder begyndte hun at høre lignende historier fra andre kvindelige ingeniører i virksomheden:
”Nogle af kvinderne havde endda meldt den præcis samme chef som jeg, og nogle af dem havde meldt ham for at være upassende, længe inden jeg startede i virksomheden. Det blev tydeligt for mig, at både HR og ledelsen havde løjet om, at det var hans første overtrædelse.”
I Susan Fowlers tid hos Uber faldt andelen af kvindelige ansatte ingeniører fra 25 % til 6 %. Og da HR-afdelingen begyndte at stille spørgsmålstegn ved rigtigheden af hendes veldokumenterede klager, besluttede hun sig for at forlade virksomheden.
I et skriftligt svar til en række amerikanske medier, heriblandt Esquire, skriver Ubers CEO Travis Kalanick, at Susan Fowlers beskrivelser af sexchikane er ”afskyelige”, og at han har igangsat en undersøgelse af hendes anklager.
”Jeg har lige læst Susan Fowlers blog. Det, hun beskriver, er afskyeligt og imod alt, hvad Uber står for og tror på. Det er første gang, jeg bliver gjort opmærksom på dette, og derfor har jeg givet vores nye HR-chef Liane Horsey besked om at igangsætte en hasteundersøgelse af anklagerne. Vores ambition er at gøre Uber til en retfærdig arbejdsplads for alle, og der er på ingen måde plads til den slags opførsel i Uber – og alle der opfører sig sådan, eller synes at det er o.k., vil blive fyret,” skriver han.
LÆS OGSÅ: Amerikansk tøjfirma bryder Trumps tweet-forbandelse
LÆS OGSÅ: Fake news har også indtaget den amerikanske venstrefløj
LÆS OGSÅ: Journalisterne bag afsløringen af Panama Papers: ’Vores næste mission er Donald Trump’