Sportfolk der blev politikere

George Weah skal være præsident i Liberia: Her er fem andre sportsstjerner, der gik ind i politik

Sportfolk der blev politikere
Offentliggjort

Efter de sidste stemmer for få timer siden blev talt op, står det nu klart, at den tidligere fodboldspiller George Weah til januar overtager præsidentembedet i Liberia efter Ellen Johnson Sirleaf.

Weah er bedst kendt for at have spillet for blandt andet Manchester City og AC Milan og blev som den første afrikaner nogensinde kåret som verdens bedste fodboldspiller af Fifa i 1995. Det fik på daværende tidspunkt Nelson Mandela til at kalde angriberen ‘Afrikas stolthed’.

Efter sin pensionering trådte Weah for 12 år siden ind i politik - og med 61.5% af stemmerne i det netop overståede valg kom han ud på den anden side med sikker sejr over sin modstander, vicepræsident Joseph Boakai. Weah har dog ikke altid haft succes i det politiske landskab, for allerede i 2005 stillede han op til præsidentposten, men tabte til Sirleaf. I 2011 oplevede han endnu et nederlag, denne gang til William Tubman.

Nu er præsidentposten dog sikret for fodboldspilleren - og tilsyneladende er vejen fra sportsstjerne til politiker populær, da Weah langt fra er den eneste, der har taget skridtet ind i politik. Vi har her samlet en liste over nogle af de sportsudøvere, der gennem årene er trådt ind i politik med mere eller mindre succes.

Den tidligere NBA-spiller Kevin Johnson blev anklaget for seksuelle overfald i sin tid som borgmester i Sacramento. Foto: Getty Images

Efter 12 sæsoner som spiller for det amerikanske basketball-hold Phoenix Suns i NBA-ligaen, blev Kevin Johnson i 2008 valgt som den 55. borgmester i den californiske by Sacramento. Forrige år afsluttede han sit embede efter det, lokalmediet The Sacramento Bee kaldte “en af de mest omtumlede og virkningsfulde politiske perioder i byens historie”.

Trods flere populære, politiske sejre - blandt andet en aftale om at bygge en ny arena til det lokale basketballhold, the Kings - var de sidste par år af Johnsons embede præget af anklager om seksuelt misbrug. I 2015 udgav sportsmediet Deadspin en artikel, hvori en kvinde anklagede Johnson for at have misbrugt hende, da hun var teenager, hvilket blev fulgt op af endnu en anklage fra en statslig ansat.

Johnson endte med at være så upopulær, at han i sin sidste tid som borgmester holdt sig væk fra mediernes søgelys - og da utilfredsheden med hans embede var på sit højeste, fik han endda smidt en tærte i ansigtet af en demonstrant i september 2016. Ifølge The Sacramento Bee kan Johnson derfor også vinke farvel til chancen for en fremtid inden for politik.

Vi kan naturligvis ikke lave en liste over sportsstjerner, der er gået politiker-vejen, uden at runde vores eget danske pragteksemplar: Joachim B. Olsen. Som kuglestøder satte han i 2007 Danmarksrekord med et kast på 21,61 meter, men i 2009 meddelte han, at han grundet skader måtte stoppe karrieren.

I september 2010 blev han opstillet som spidskandidat for Liberal Alliance i Nordjyllands storkreds og udtalte i den forbindelse, at Arnold Schwarzenegger var hans politiske forbillede. Han blev valgt og genvalgt til Folketinget i henholdsvis 2011 og 2015, hvor han nu sidder som formand for finansudvalget.

Trods sin tilsyneladende politiske succes tiltrak Olsen massiv kritik, da han i 2016 offentliggjorde en Facebook-status i forbindelse med den tidligere socialdemokratiske statsminister Anker Jørgensens død, hvori han citerede journalisten Bob Edwards: “Nu ved jeg, hvad en statsmand er. Han er en død politiker. Vi har brug for flere politikere”. Olsen, der i det hele taget har gjort sig bemærket med kontroversielle citater, trak siden statussen tilbage med en undskyldning.

Romário de Souza Faria har tilsyneladende lige så meget succes i politik, som han havde i fodbold. Som angriber for det brasilianske fodboldslandshold var han med til at vinde VM i 1994, hvor han af FIFA også blev udnævnt til verdens bedste fodboldspiller.

I 2014 blev han valgt ind i det brasilianske senat med det højeste antal stemmer nogensinde givet til en kandidat i staten Rio de Janeiro. Her tiltrak han sig særligt mediernes søgelys, da han op til VM i Brasilien i 2014 kritiserede, at regningen for afholdelsen af mesterskabet kunne løbe op på 65 milliarder kroner - et beløb man ifølge Romário kunne få bedre nytte af på andre områder som eksempelvis tilskud til hospitaler og skoler samt bedre støtte til handicappede.

Trods sin popularitet kan Romário dog ikke løbe fra ryet som værende en vaskeægte playboy, der i sin tid som aktiv spiller kunne finde på at ankomme til træning i en helikopter og havde for vane at gå på natklubber, hvor han hverken sparede på alkoholen eller kvindeligt selskab.

De fleste kender nok Arnold Schwarzenegger bedst som skuespiller i blandt andet 'Terminator' og senere som politiker, men i virkeligheden startede den pumpede amerikaners karriere ud med en bodybuilder-titel som Mr. Universe, som han holdt i årene 1968-70. Senere vandt han syv gange titlen som Mr. Olympia, inden han trak sig tilbage fra sporten.

Han blev første gang valgt som guvernør i Californien i 2003 og genvalgt i 2006. Trods enorm popularitet blandt befolkningen trådte han dog tilbage fra stillingen i 2011 og har siden genoptaget sin tredje metier, skuespillet, og medvirket i adskillige film, herunder Expendables'-trilogien. Schwarzenegger kan dog ikke holde sig helt ude af politik og har siden valget af Donald Trump ikke været bleg for at kommentere på hans ageren som præsident - blandt andet da Trump i forbindelse med urolighederne i Charlottesville, Virginia, ikke klart tog afstand fra nynazister, medlemmer af Ku Klux Klan og ekstremister.

Schwarzenegger udgav i den forbindelse en video med en opsang til Trump, hvor han blandt andet udtalte, at Trump som præsident for USA har "et moralsk ansvar for at sende uvetydig besked om, at (han) ikke tolerer had og racisme". Videoen er siden blevet delt over 1,4 millioner gange.

At være den eneste bokser i verden, som har vundet titler i otte forskellige vægtklasser, var tilsyneladende ikke nok for filipinske Manny Pacquiao. I 2007 offentliggjorde bokseren med tilnavnet 'Pacman' nemlig, at han ville gå ind i politik, og siden 2010 har han siddet i det filipinske senat under partiet PDP-Laban, som også Filippinernes præsident, Rodrigo Duterte, er medlem af. Pacman har ikke været bleg for at offentligt at erklære sin støtte til Duterte - en mand hvis voldelige krig mod stoffer, ordrer om udenomretslige attentater og selverklærede lighed med Adolf Hitler har medført massiv kritik fra forskellige menneskerettighedsforkæmpere.

I hjemlandet har Pacquiao dog haft enorm popularitet - men popularitetsmålinger viser, at det har ændret sig, efter han forrige år udtalte, at homoseksuelle er "værre end dyr". Det førte desuden til, at Nike afbrød et samarbejde med bokseren, og for blot en måned siden udtalte han, at han var 'træt af' politik.

Hvis politikerkarrieren fejler, har han dog altid boksningen og titlen som verdens niende bedste bokser at falde tilbage på, han har nemlig holdt karrieren i kog sideløbende med sin virksomhed som senatsmedlem.

LÆS OGSÅ: Dansk journalist: Trump kostede mig et venskab

LÆS OGSÅ: Fri os for mere ’Trumpsplaining’