Hvad er meningen med de små træningsveste fodboldspillere har på?

Man har set billederne fra alverdens træningsbaner. Professionelle fodboldspillere iklædt diminutive veste, der kun lige strækker sig ned over brystkassen som en form for sports-BH til mænd. Men hvad er egentlig meningen?

Sandheden om de små veste, som fodboldspillerne træner i
Offentliggjort

De små veste, som alle hold fra Real Madrid til Randers, har taget til sig, er et slags GPS-værktøj, der blandt andet kan måle, hvor langt en spiller har løbet, hvor mange sprinter spilleren har foretaget og den samlede sprintdistance.

”Det handler helt grundlæggende om at vide, hvad der sker, mens dine spillere træner. Det giver staben en masse information om, hvorvidt man rent faktisk opnår det, man vil, under træningen,” siger amerikanske Ahron Thode, der er fysisk træner i Brøndby.

I superligaklubben bruger de et system, der i stedet for GPS beror på radiofrekvenser. Idéen er den samme, bare mere præcis, forklarer han.

”Vi kan se, hvor mange accelerationer og deaccelerationer den enkelte spiller laver under en træning. Hvis formålet med en øvelse for eksempel er at have et højt antal accelerationer, kan man se, om øvelsen lykkes med at opnå det. Hvis ikke, kan det være, at man skal nedbringe antallet af spillere eller øge banens størrelse. Det gør dig altså i stand til at forme eller manipulere øvelserne, så du kan komme så tæt på at opnå alle de fysiske mål for hver enkelt øvelse.”

Trænerstaben kan derudover også bruge dataene til at forebygge skader eller fange eventuelle problemer uden for banen i opløbet.

”Det gør os i stand til at handle i stedet for at reagere,” siger den 34-årige amerikaner, der har været i vestegnsklubben i seks år.

”Man har et detaljeret katalog over spillerens historik, og på den måde kan man kontrollere hans arbejdsbelastning. Det kan for eksempel være gavnligt for ældre spillere, der måske er mere tilbøjelige til at blive ramt af skader. Vi kan også se, om nogen underpræsterer, og det er et godt udgangspunkt for at tage en snak med spillerne og finde ud af, om der måske er en grund til, at de ikke præsterer, som de skal.”

Her er det Leicester-spillere i de små træningsveste. Foto: Michael Regan/Getty Images

Brøndby har brugt det nuværende målingssystem siden Alexander Zornigers indtog i klubben. Under den tyske cheftræner har de blå-gule været inde i en positiv udvikling og ligger p.t. nummer tre i Superligaen.

En af de spillere, der har markeret sig i denne sæson, er den tjekkiske angriber Jan Kliment. Sidste sæson var han oftest henvist til bænken, mens Teemu Pukki og Kamil Wilczek sad tungt på de forreste pladser, men nu er historien en anden. Han har bidt sig fast i startopstillingen og har med fire mål og fem oplæg klart overgået sidste sæsons præstationer på grønsværen.

Han er ifølge Ahron Thode et lysende klart bevis på, at den rå data kan have en virkelig positiv effekt som motivation for spillere, der kæmper for spilletid.

”Jan Kliment er et rigtig godt eksempel. Han underpræsterede i sidste sæson. Vi viste ham fakta, og vi udfordrede ham,” siger den fysiske træner.

Amerikaneren forklarer, at der er visse standarder for hver position – for eksempel, hvordan midtbanespillere eller angribere skal arbejde under hver træningsøvelse. På den måde kan man se, hvem der ligger over eller under normen.

”Puuki og Kamil har sat baren højt for, hvor hårdt angriberne arbejder både til kamp og træning, så Jan var tvunget til at konkurrere med nogle meget imponerende fyre. Men han valgte at gøre arbejdet. Han arbejder hårdt og har øget sin aerobiske kapacitet, så han kan arbejde hårdere over længere tid. Han har været en maskine.”

Derfor forlængede Brøndby også lejeaftalen med den 24-årige tjekke inden sæsonen.

Dortmund bruger også teknologien. Her er det blandt andet Pierre-Emerick Aubameyang (th.), der bærer den lille fine vest. Foto: Lintao Zhang/Getty Images

Teknologien bliver ifølge Ahron Thode mere og mere udbredt på den internationale fodboldscene. Han er selv glad for redskabet, som han dagligt bruger i sit arbejde. Man skal dog passe på med at tillægge de nøgne tal for stor værdi, advarer han og hiver Daniel Agger op af hatten:

”Daniel ville altid have halvt så mange højintense aktioner end sin makker i midterforsvaret, men han var en af de klogeste spillere i Superligaen. Han var forudseende og ofte i god position og var derfor ikke nødsaget til at komme ud i lige så mange løbedueller, så man skal også kende spilleren og ikke stole blindt på tallene.”

”Det er et lille værktøj, som vi kan bruge til at få en bedre forståelse af hver enkelt spiller.”

LÆS OGSÅ: Danske Mikkel Strøjer tog til Canada uden job og er nu en del af toppen i den nordamerikanske fodboldliga MLS

LÆS OGSÅ: Fodboldfans raser: Det EU-fjendtlige parti UKIP har stjålet Premier League-logo

LÆS OGSÅ: 5 ting vi lærte om fodbold i weekenden