Det er efterhånden umuligt at bevæge sig rundt på internettet uden at støde på artikler om det netop lancerede 'Pokémon GO'-spil til smartphones, der på noget nær rekordtid er blevet en global sensation.
Og det er allerede før, at spillet er blevet tilgængeligt globalt. I første omgang er det første Pokémon-spil til smartphones kun blevet lanceret i USA, New Zealand og Australien, men det er svært at forestille sig, at det ikke også vil ramme Danmark med storm, når spilproducenterne fra Niantic åbner for en dansk version - hvornår ved vi dog endnu ikke.
Er du stadigvæk ikke helt med på, hvad vi skriver om, kommer her en ultrakort introduktion til 'Pokémon GO' - om ikke andet kan du sige, du har hørt om det, når dine børn eller venner igen her i 2016 pludselig snakker om Pokémon.
Annonse
Først det lavpraktiske: 'Pokémon GO' er et gratisspil til iOS og Android, der bygger på såkaldt "augmented reality", hvor computerudviklerne kombinerer virkelighed med virtuality ved at lægge grafiske lag ovenpå virkeligheden. Eksempelvis som vi kender det fra Google Maps.
Det betyder konkret, at du som spiller er du nødsaget til selv at bevæge dig rundt i virkelighedens verden for, at din spilfigur bevæger sig virtuelt. Spillet baserer sig nemlig på GPS-koordinater og virkelige vejkort, så når du flytter dig, flytter din spilkarakter sig.
Og hvad går det så ud på?
Ja, grundlæggende handler det om, at du som Pokémon-træner bevæger dig rundt og udforsker dit lokalområde for at indfange Pokémon’s såsom Venusaur, Charizard, Blastoise, Pikachu, som vi kender fra tv-skærmen tilbage i 90'erne og senere som spillekort. Når du nærmer dig en virtuel Pokémon, vil din telefon vibrere, så du er klar over, at du skal holde øje med telefonen.
Du skal også lede efter Pokémon Gyms (styrkecentre), hvor du kan dyste mod andre 'Pokémon GO'-spillere. Vinder du, får du point og stiger i erfaringsniveau, hvilket gør dig til en bedre træner.
Det hele sker gennem din telefon. Du bevæger dig i virkeligheden, men på mobilen vil du opleve det som en animeret Pokémon-verden. Du ser verden gemmen dit kamera, og de virtuelle Pokémon’s dukker undervejs op på din telefon, når du bevæger dig rundt, som det er vist på billederne. (Se yderligere i video nederst).
Annonse
'Pokémon GO' er udviklet af Niantic Inc, en tidligere Google-startup virksomhed der også står bag det gps-baserede spil Ingress, Nintendo og The Pokémon Company.
Ideen til spillet blev gødet tilbage i 2014 af Nintendo og The Pokémon Company som en aprilsnar i samarbejde med Google. Under navnet 'Google Maps: Pokémon Challenge' lancerede firmaerne en video, der til forveksling ligner det endelige spil.
Måske var det i virkeligheden også prototypen på spillet, vi allerede så dengang, eller også blev spiludviklerne så begejstrede for deres egen aprilsnar, at de valgte at forfølge ideen i forsøget på at gøre Pokémon stort igen.
Og Pokémon er ved at overtage verden igen. Både virtuelt og i virkeligheden. Ifølge data fra SimilarWeb er 'Pokémon GO' på under en uge blevet installeret på flere Android-smartphones i USA end Tinder, ligesom det er på vej til at overhale Twitter.
Lanceringen af 'Pokémon GO' har også haft positiv effekt hos den japanske spiludvikler Nintendo, hvis investorer har bemærket den kolossale interesse. Siden spillet kom på markedet fredag, er selskabets markedsværdi steget med 7,1 mia. dollar, skriver Bloomberg News.
Men alt er ikke kun fryd og gammen: Den uhyre popularitet har medført et massivt pres på applikationen, der endnu døjer med børnesygdomme. Blandt andet har der været rapporteret historier om, at GPS-koordinaterne ikke har været præcise nok, hvilket er et kæmpe problem, fordi hele spillets opbygning baserer sig på et GPS-system, flere oplever forringet lydkvalitet, og så suger app'en enormt på telefonens batteri.
Fejlene har fået udviklerne til at sætte den internationale lancering af spillet på midlertidig pause, indtil fejlene er udbedret. Derfor ved vi endnu heller ikke, hvornår vi kan forvente, at det bliver muligt gennem de officielle distributionskanaler at downloade applikationen herhjemme.
Jeg bliver måske lidt irriteret på mig selv over, at det stadig er så svært for mig at få Mette frem. Det er nok mest, når jeg er på skærmen. Jeg oplever ikke, det er så svært, når jeg er ude at møde folk.