LG 55EA980W (OLED)
Verdens bedste tv
LG’s spektakulære OLED-tv er det bedste fjernsyn, vi endnu har oplevet. Vi lånte drømmeskærmen i en uge – og taler stadig sort.
Film-entusiaster har længe sværget til plasmaskærme, fordi de på afgørende punkter leverer et væsentlig bedre billede end de gængse LCD/LED-modeller. Alligevel køber langt de fleste en LCD-skærm, fordi den tager sig bedre ud i de oplyste butikshaller, og fordi designet er slankere. Så nu er de overlegne plasmaskærme hastigt på vej ud af markedet. De bedste producenter har allerede stoppet produktionen.
Det ligner endnu et trist eksempel på, at underlegen teknik løber med sejren, som dengang VHS bankede Betamax. Men lykkeligvis kan klagesangen slutte her, for redningen er lige om hjørnet: De nye OLED-skærme kombinerer det bedste fra begge verdener. De er endnu slankere end LED-modellerne, og billedkvaliteten overgår alt, vi hidtil har set.
LÆS OGSÅ Nordkorea stjæler design fra Apple
Den første store OLED-skærm på det danske marked er LG’s 55EA980W, som trækker lange blikke i de få butikker, der har den udstillet. Den næsten papirstynde skærm (4,5 mm) buer indad i en let krumning, som understreges af den gennemsigtige plastfod. Den buede form er et dramatisk designelement, som får skærmen til at virke mindre massiv, når den placeres frit i rummet.
Men formen betyder også, at tv’et ikke kan hænges på væggen, og krumningen får billedet til at fremstå mindre, end det faktisk er. Sidder man lige foran skærmen, kan krumningen til gengæld give en mere omsluttende fornemmelse med større indlevelse.
Smart-tv-delen byder på det sædvanlige udvalg af web- og streaming-tjenester. Vi savner faktisk kun HBO. Og selv om brugerfladen virker rodet, glider betjeningen let. Her hjælper fjernbetjeningen, som er seneste udgave af LG’s ’magiske’ luftmus, hvor man på bedste Wii-maner svinger pilen rundt på skærmens ikoner.
LÆS OGSÅ Google udvikler teknologiske kontaktlinser
Fysiske knapper er selvsagt alt for gammeldags til denne skærm, som i stedet har en touch-sensor skjult under LG-logoet. I plastfoden sidder desuden et par meget synlige højttalere, som klinger overraskende magtfuldt i forhold til størrelsen.
Vi testede skærmen med kabel-tv fra YouSee, Netflix, PS4 og en række andre kilder i både HD- og SD-opløsning. Og gang på gang blæste kvaliteten os bagover. Den afgørende gevinst ved skærmens organiske dioder er, at de ligesom plasma er selvlysende (OLED = Organic Light-Emitting Diode). Derfor er det ikke nødvendigt med en lampe bag billedet. Når udvalgte dioder slukkes, bliver denne del af skærmen straks kulsort – ikke brun eller mørkegrå, som man ellers har vænnet sig til. Sortniveauet på denne skærm er det bedste, vi nogensinde har oplevet. Med OLED er sortniveauet i praksis uendeligt. Med andre ord: perfekt.
LÆS OGSÅ Se billeder: Ombord på verdens største containerskib
Betydningen af dette kan ikke overdrives, og effekten af den dybe sorte er nærmest distraherende smuk. Den kulsorte bund giver farverne en ekstra dynamik og glød. Gengivelsen af detaljer i skyggeområder er glimrende, og hurtige bevægelser vises med et minimum af slør. Så også på disse punkter minder OLED-billedet meget om plasma – bare bedre. Gamle plasma-svagheder som fastbrænding, efterglød og udvaskede billeder i dagslys er hermed fortid.
Men prisen skal ned, og det kommer den også. I den uge, vi lånte skærmen, faldt den med 20.000 kr. Det er altså stadig early days med OLED i denne størrelse. Men teknikken er mere interessant end det voldsomt hypede 4K, fordi det med OLED handler om kvalitet frem for kvantitet. Og fordi gevinsten kan høstes nu og her med alle eksisterende film, spil og tv-udsendelser. De fleste er næsten flottere, end de fortjener.
LG’s krumme OLED-skærm (55EA980W) koster i skrivende stund 49.999 kr.
FACEBOOK Bliv ven med Euroman