Adam Aamann: ”Avocadomad-hypen var jo dybt latterlig”

Adam Aamann har som kok gjort smørrebrødet til sin levevej. Her fortæller han om, hvorfor man bliver lykkelig af en god blender, sin kvalmende oplevelse med surstrømning og kommer med en opsang til madtrends fx, da alle skulle dele billeder af en avocadomad.

Offentliggjort

Hvad har været dit værste måltid?

”Det har jeg faktisk selv tilberedt. Min svigerfar er fra Makedonien og stammer fra en lille landsby langt ude på landet. Et år, mens vi var på ferie dernede, havde vi fået denne sindssyge idé at stege en pattegris. Fætteren til min svigerfar avlede nogle smågrise og kendte til slagteren i landsbyen. Desuden lavede fætteren også sin egen hjemmebrændte Slivovitz (brændevin lavet på blommer, red.), og han var allerede godt kørende klokken 10 om formiddagen, da vi skulle slagte grisen. Vi blev også budt på Slivovitz, og i Makedonien siger man ikke nej. Jeg lærte på den hårde måde, at hvis man drikker sit glas op, så får man det omgående fyldt op igen.

Pludselig begyndte fætteren at trække i pattegrisen, mens dens mor stod og hylede. Han bandt et tov om halsen på den og slog en pæl i jorden. Herefter gik han ind for at hente en mukkert, og jeg sad og var helt i chok over dette mulige scenarie, der kunne udspille sig: ’Gør han det, jeg tror, han vil med den mukkert?’ Fandme ja. Han svingede den, som om det var en golfkølle, men ramte i første forsøg akkurat forbi passegrisens hoved. I andet hug fik grisen dog et klokkerent slag i smasken, og så lå der en gris med et pænt baldret hoved foran os. Det var hård kost om formiddagen.

Han fik bundet den op i et æbletræ, skåret maven op og tømte den for blod og indvolde, men da jeg gik op for at se til kødet 20 minutter senere, sværmede der allerede med spyfluer, og de havde sat de første par æg. Vi børstede æggene af og afleverede den hos slagteren, hvor den skulle hænge de næste tre dage. Men i Makedonien er der næsten altid varmt hos slagterne, og grisen lugtede heller ikke som noget, der havde været i et kølerum, da jeg hentede den igen.