Brødrenes i Aarhus har skabt deres eget burgereventyr. Nu vil de gøre dansk grillmad attraktivt igen

Brødrenes i Aarhus har skabt deres eget burgereventyr. Nu vil de gøre dansk grillmad attraktivt igen

Theis og Magnus Thesbjerg har aldrig haft en tæt relation som søskende, men det har deres danske burgerkoncept Brødrenes Original lavet om på. De er på halvandet år gået fra at drive en lille foodtruck til at administrere en fast madbod og 12 ansatte. Vi har talt med dem om, hvordan det er at arbejde sammen som brødre, hvad ansvaret for deres ansatte betyder, og hvorfor dansk grillmad er så godt.

Offentliggjort

På madtorvet i Hveensgade i Aarhus Ø hænger en tyk duft af friture i luften. Den kommer fra en lille hvid madbod, hvor to brødre dagligt servicerer aarhusianerne med klassiske ribbensandwich og deres egen nyfortolkning af frikadellesandwichen.

Burgerkonceptet Brødrenenes er med flotte salgstal og en nytænkning af dansk-grillmad buldret frem siden deres åbning sidste sommer. Halvandet år senere har foodtrucken, som de startede virksomheden med, kørt land og rige rundt, og konceptet er blevet udvidet med en fast madbod.

Idéen til madkonceptet opstod i sommeren 2020, hvor brødreparret Theis og Magnus Thesbjerg var på vej hjem til Danmark fra Norge, efter at have besøgt deres forældre, som på daværende tidspunkt havde bosat sig i det norske. De to unge mænd havde taget to sandwiches med for at stille sulten på den lange færgetur.

Mens de spiste sig igennem deres medbragt frokost, undrede de sig over, hvorfor det på daværende tidspunkt ikke var muligt at få kvalitetsbevidst traditionel dansk mad to-go i Aarhus. Det besluttede de sig for, at de ville lave om på.

Herefter brugte Theis og Magnus Thesbjerg bunkevis af timer på at finde ud af, om det overhovedet kunne lade sig gøre for dem at starte en burgervirksomhed. De blev dog begge to overbeviste om, at idéen lå lige til højrebenet, fordi Aarhus manglede en madbod af den kaliber. Brødrene samlede kapital fra egne opsparinger, mens deres forældre også valgte at smide penge efter projektet.

Kampen for at finde en bank, hvor de kunne oprette en virksomhedskonto i, skulle dog vise sig at være en større udfordring end først antaget. Når de to brødre præsenterede deres idé for de forskellige banker, blev mange af dem skræmt væk ved tanken om oprettelsen af en restaurationsvirksomhed midt under coronapandemien.

”Vi skulle ikke låne nogle penge, men vi var tvunget til at skulle have en konto for at kunne betale vores regninger. Vi fik afslag fra 3-4 banker, indtil vi endelig fandt en bank, der ville have os”, siger Theis Thesbjerg.

I ugerne op til åbningsdagen havde de begge, og særligt Magnus, været fyldt op af nervøsitet for, om der overhovedet ville være kunder i butikken, når de slog dørene op. Til sin og storebror Theis´ store forbløffelse blev de mødt af en 50 meter lang kø foran deres foodtruck. Senere samme dag måtte de melde udsolgt.

Den første uge var en enorm succes, og en uge efter åbningen ansatte de deres første medarbejder. Sidenhen har de været nødsaget til at ansætte flere, og i dag tæller virksomheden 12 ansatte.

”Vi blev væltet bag over, og det var en sindssyg lettelse at mærke, at vi rent faktisk havde haft fat i noget, som folk havde lyst til at tilvælge,” siger Magnus Thesbjerg.

Theis og Magnus Thesbjerg er vokset op i den lille vestjyske by Grønbjerg. De har aldrig haft en naturlig tæt relation, fordi de som børn havde forskellige interesser, forskellige vennegrupper og var adskilt i fire år, da de var teenagere, på grund af to efterskoleophold, der overlappede.

Men da de blev ældre, ville de gerne komme tættere på hinanden og finde et projekt, som de kunne kaste sig over sammen. Og burgerkonceptet var et oplagt bud.

I dag er Magnus og Theis Thesbjerg sammen hver eneste dag, og lægger mange timer i deres virksomhed.

”Nu oplever vi mange flere ting sammen, end vi tidligere har gjort. Mange af de historier og oplevelser, vi får sammen, er der ikke ret mange, der på vores alder kan relatere til. Det har gjort, at vi er blevet markant mere tætte,” fortæller Theis Thesbjerg.

De to brødre har i takt med deres opstart også skulle omstille sig til at have et helt andet ansvar, end hvad de begge tidligere har været vant til.

Magnus Thesbjerg var, inden han blev erhvervsdrivende, i gang med sit sabbatår. I dag er hans rolle at stå for den daglige drift, samt indkøb og vagtplanerne.

”Det har været en tilvænningssag at skulle være autoritær overfor medarbejdere, der er 4-5 år ældre end mig selv, men ligesom så meget andet som iværksætter, så har det været en grænse, han har været nødt til at overskride”, siger Magnus Thesbjerg.

Theis Thesbjerg var inden åbningen en øldrikkende studerende, som læste erhvervsøkonomi med tilvalg i psykologi på BSS i Aarhus, og hans ansvar ligger til dagligt i de administrative opgaver.

”For mig er det meget naturligt at tage en lederrolle, det har jeg gjort hele mit liv, men der er en væsentlig forskel, når man lige pludselig er den ansvarlige for andre menneskers arbejdsliv. Hvis vi går på røven, har de ikke noget job eller nogen indtægt, og det er da en smule angstprovokerende,” siger Theis Thesbjerg.

Da brødrene gik i folkeskole, var det en fast tradition, at de hver fredag spiste frokost hos deres bedstemor efter skoletid. Menuen stod på dansk traditionel mad, lavet fra bunden. Kvalitet og gode råvarer var en absolut nødvendighed for hende. Iveren for at gøre en dyd ud af at lave god dansk mad har Theis og Magnus Thesbjerg taget med videre.

”Der er ikke ret mange, der laver dansk take-away, men vi tror på, at der er brug for og lyst til, at vælge dansk mad til. Markedet er på mange måder forældet, og vi håber på, at vi kan være med til at forny det”, fortæller Theis Thesbjerg.

Hvornår vidste I, at det var det rigtige, I havde kastet jer ud i?

”Opstarten var midt i coronapandemien, og på dette tidspunkt havde jeg ingen motivation for at gå på mit studie. Zoom-forelæsninger og lange tekster demotiverede mig meget.

Derfor var det vildt at opleve den gnist, der blev tændt i mig, da jeg satte mig ned og læste op på markedet for dansk fastfood. Det var længe siden, at jeg havde mærket den interesse for noget på den måde, som jeg gjorde der. Lige pludselig var der noget, jeg gad at bruge 10 timer på, 7 dage i streg. Derfor var jeg ret afklaret med, at det var sjovere end at sidde til forelæsning på mit værelse,” siger Theis Thesbjerg.

Hvornår ville I ønske, at I ikke var iværksættere?

”Da vi holdt ferie for første gang, sprang der en sikring i varelageret, og vi mistede råvarer for 6000 kroner. Vi havde ikke ret meget kapital, så de 6000 kroner betød ret meget for os. Jeg kan godt en gang imellem ønske, at man kunne slippe for hele tiden at være på og til stede, specielt når man har ferie,” siger Theis Thesbjerg.

Hvor tit mødes I privat?

”Vi mødes en gang imellem uden for arbejdet, men det er en svær balancegang. Selvfølgelig kredser vores samtaler sig meget om arbejdet, og hvilke retninger vi skal gå i, men vi er afgjort blevet bedre til at hygge os, end vi var i starten.

Vi bliver også nødt til at huske os selv og hinanden på, at vi håbede at finde hinanden via arbejdet, og derfor er det også en nødvendighed for os at se hinanden, når vi har fri,” siger Magnus Thesbjerg.

Hvornår havde I sidst fri?

”Det rigtige svar er aldrig. Det er helt klart det værd, og det har det været hele vejen. Har man lyst til at starte en virksomhed, skal man helt klart vælge et tidspunkt i sit eget liv, hvor det passer ind. Opstartsfasen tager rigtig mange timer, hvis man vil have en velfungerende forretning. Jeg har stadig venner, der spørger, om vi snart skal finde en dag, og jeg har ikke et hul i kalenderen før om et halvt år,” siger Magnus Thesbjerg.

Hvad er den ultimative drøm?

”Jeg leder efter en vej til at gøre mig selv økonomisk uafhængig, og det vil jeg gerne hurtigst muligt. Det er ikke min drøm at være på arbejdsmarkedet for evigt, og jeg har ingen interesse i at være afhængig af at skulle arbejde de næste mange år. Min største drøm på sigt er at kunne få lov til at bruge tid på de kreative facetter i livet og bruge størstedelen af mit liv på familiære relationer, og det er den ultimative lykke for mig.

Man bliver ikke millionær af at have en grillbar, men over tid kan det udvikle sig til en god forretning, og formår man at starte en kæde, så kan man forhåbentligt på sigt udelukkende fungere som ejer og ikke erhvervsdrivende,” siger Theis Thesbjerg.

Brødrenes madbod ligger på Hveensgade 1 i 8000 Aarhus C, og du kan finde deres menukort her.