__________
Ultramineralitet! Komplet kalket og med minimal antydning af umoden pære og klare noter af belgisk geuze og lambic … vildgær. Syren snerper voldsomt på tungen, og jeg tvivler på, om druerne har været modne. Ellers er det, fordi sauvignon blanc-stokkene vokser i ren kalk … Nydelsesfaktoren kan kun tiltale masochister og insidere.
Pris: 205 kr.
__________
Klassisk chenin blanc, mineralsk og fuld af kernefrugt, æbleskal og papajasaft. En pikant note af vildgær vækker mindelser om Nahe-vin fra Schäfer-Frölich, men viskositeten trækker til Loire. Klippefast, nærmest røget og flintet som chablis. Ret imponerende naturvin, ikke outreret, men dog særlig.
Pris: 185 kr.
__________
Matgylden æblemostfarve, mystisk ølagtig lugt med spor af mosevand og fis. Honningnoter fra chenin blanc dukker op med luft! Knasende sprød, men mystisk uren, rådden tone kommer i eftersmagen, viskositet som en sød vin, men redningsmissionen mislykkedes, for det hele ender i hvidsvinseddike og majsvand.
Pris: 265 kr.
__________
__________
Den såkaldte petillant naturel er måske den vanskeligste af naturvinstyperne at forstå … eller den nemmeste. Den alkoholiske førstegæring færdiggøres på flasken, så det bobler og har en lille smule restsødme. ”Æblemost!” sagde drengen, kagedej og læskedrik med kulsyre og spor af gær som i en lys hvedeøl. Saftig, herlig drik, men absolut uden forbindelse til normalvinøsitet eller smag af noget sted!
Pris: 245 kr.
__________
Fortsætter på næste side... /link/b22d1339ae84414abe291966beddac17.aspx" alt="" width="468" height="500" />__________
__________
Hvilken vinmarks vine smager mest af sten, Les Clos, Perrieres i Meursault … Corton-Charlemagne? Amaury tilhører også familien Beaufort med de ’vilde’ champagner, men laver selv ultramineralsk bourgogne lidt nord for Chablis. Sellerisaft, hvid asparges med smør og ristet nød, røg og dåsetun, god saftighed i smagen og kalket eftersmag.
Pris: 270 kr.
__________
Det kan da godt være, at Fanfan Ganevat påklistres naturvinsmærkatet, men for elskere af konventionel stor hvid bourgogne er der ingen berøringsængstelig vej uden om hans vine. Les Grands Teppes kommer fra knortede stokke plantet i 1919! Grøngylden væske flyder lystigt over tungen, mens den oser af klasse, stærkt røget og fuld af bacon med pære og smørsyre. Stram som låget på et rødbedeglas, viskøs og fuld af anis, skorzonerrod, marcipan og endda saltede nødder som en amontillado. Volddekantér den!
Pris: 160 kr.
__________
Da jeg for to år siden besøgte Oronce de Beler i katakomben under byhuset midt i Vosne Romanée, var der på trods af isnende kulde og svære smageforhold tydeligt gang i noget stort. Hans grand cru chablis er mesterlig! Hyperdruetro, fuld af syltet pære, anis, banan og håndkærnet smør over en varm hvid moppedreng af en asparges. Brænder på tungen af mineralsk intensitet, struttende sund syre og dygtigt håndværk. Sært pur og ren – hvis naturvin kan tale til sjælen, må det være på sproget her.
Pris: 700 kr.
__________
Normal, helt normal og dermed i denne sammenhæng lidt en blød-hatog- fløjlsbukser-vin. Det kan den jo ikke gøre for – naturvin kan også være konventionel. Maccabeo, som lugter af hø, hønsefond og papaja med lidt valle og lemonade. Bentør og abrupt, mineralsk og frisk. Fin vin.
Pris: 199 kr.
__________
En freak, avantgardistisk vin! Fond, geuze, grøn banan, tørret og fermenteret vildsvinepølse, brettanomyces, der lugter af gnaverfæces, olieaffald og diesel. Smagen er, oven på duften, så chokerende balanceret og forfriskende i eftersmagen, men de umamiprægede og let fordærvede noter titter frem. Afsky og interesse på samme tid.
Pris: 245 kr.
__________
Endnu en maccabeo og her i virtuos udgave. Jeg tvivler på den angivne alkoholprocent på 13, mens jeg lugter voks, hvid fersken, creme anglaise og likør på fløde og mirabeller. Det smager af nyristet egetræ, anis og røgsalt. Dybgylden væske fra et gammelt flodleje i det sydlige Roussillon. Stor vin.
Pris: 200 kr.
__________
Fieldblend på albarino, verdelho, chardonnay og petit manseng fra Gideon Bienstocks marker i Sierra Foothills. Californiens naturvinsfolk bliver langsomt flere og flere, og især hos newyorker-flowerpowerskribenten Alice Feiring har huset en høj stjerne. Det forstår jeg godt. En frisk, livlig og intens duft af pære, grønne æbler og umoden mandarin. Stor intensitet, saftig og læskende med ærlig in-your-face-frugtighed og stærk mineralitet.
Pris: 180 kr.
__________
Viognier fra det centrale Frankrig, udtrykket er langt fra condrieu, ingen fersken, men let lukket, lille lugt af umoden honningmelon, lakrids og anis. Optræder senere som blegselleridestillat med knust sten og læsket kalk, citronskal og enormt røget mineralsk tryk på tungen. Helt konventionelt udtryk (undskyld!). Og godt!
Pris: 220 kr.
__________
Moderne og seriøs rosé, hvor restsukkeret er pakket væk og forbilledet ligger et sted i Provence. Syrah, tempranillo og cincault er mikset sammen, men cincault dominerer med sin blodgrapeduft og æblemost på lobo. Ren ukompliceret rosé med fint attack, pæn viskositet og fraicheur. Eftersmag med rød Fun, kridt og avis.
Pris: 160 kr.
kkwine.dk »__________
__________
Orange vin, fremkommet ved længere tids skindkontakt på grønne druer, er mildt sagt ”an aquired taste”, som briterne siger. Tannin i hvidvin og de tydelige noter af bitter orangeskal skal man vende sig til. Zidarich laver en mesterlig version med gulerodsskræl og maste abrikoskerner. Den er støvende tør, optræder som en slags vodka, destillat på korn. Struktur som rødvin.
Pris: 245 kr.
__________
Giampiero Bea er en ukontrollabel hoppebold. Hans vine kan være proppet med brett, nogle gange for oxyderede, men når han rammer, rammer han plet. Her er grechetto, malvasia, garganega plus to hemmelige sorter gæret 15 dage med skindet. Oxyderet æble, abrikossaft, endda duft af botrytis, voks og citronsyre sammen i smagen, viskøs og med havtorn i eftersmagen.
Pris: 215 kr.
__________
Komplet orange. Fiano er ellers sådan en fin drue med honning og pære i de konventionelle udgaver, men Tufiello laver rigtig vulkanvin. Sellerivand, appelsinskal, lemon curd og endda litchi – herlig vin for Campanien-elskere med hår mellem tænderne og Hulk-attitude. Appelsinmarmelade uden sukker i eftersmagen.
Pris: 195 kr.
__________
Nu snakker vi oldtidsvin. Georgien er efter de fleste historikere og arkæologers mening vinens vugge. Da ler blev formet til amforaer omkring 6000 f.kr., begyndte man at gære de hele druer i lang tid i disse nedgravede beholdere. Mtsvane er voldsom, dyb og fuld af grøntsagsfond, appelsinskal og blomsterhonning, indkogt abrikos og markerer sin bitterhed eftertrykkeligt i hele munden. Noter af malurt!
Pris: 215 kr.
__________
__________
Gamay, jo, men det smager egentlig mere som en bordeaux-tannisk og kropslig liflig bourgogne. Til gengæld er duften ultragamay med landlig kirsebær og grønkrydret element og dybde som de store drenge i Morgon. Relativt lav syre, sent høstet? Under alle omstændigheder en af de væsker, jeg gerne vil have et ekstra glas af.
Pris: 155 kr.
__________
Transparent med antydning af tegl. Det her lugter altså mere af bourgogne på pinot noir! Fin og sirlig duft med ribs og skovhindbær, let undermoden antydning giver pikanteri, slank og saftagtig i sin viskositet, men overraskende lang og ret heftig eftersmag – nærmest som oldschool nebbiolo.
Pris: 265 kr.
__________
Ghost winemakers, Cyril Alonso og Florian Looze, rejser rundt og laver naturvin. Her har de lavet en let reduktiv morgon, fuld af granatæble, jordbærsaft, honning og blomster, især lilje som en syrah. I munden minder det faktisk om côte rotie, markant syre, røg og lakrids. Ganske vellykket.
Pris: 200 kr.
kronevin.dk »__________
__________
Hvorfor kommer så mange af naturvinene fra vinøse udsteder, grænseklimatiske forhold eller glemte druesorter? De er jo dem, de andre ikke må lege med … det kan ikke være en tilfældighed. Quentin Beauforts familie laver champagne længere mod nordvest, mens hans egne marker ligger i det nordvestligste hjørne af departementet Côte d’Or, og det vil sige mere end 80 km væk fra det burgundiske hovedstrøg. Det her er arktisk pinot noir, rønnebær, havtorn og tyttebær, letbenet, afpillet kummerform med mælkesyre – sært tiltrækkende alligevel.
Pris: 190 kr.
__________
Fremragende pommard! Gammeldags og struktureret. En slags hommage til cisterciensermunkenes vinmageri i det gamle Bourgogne. Fast og muldjordsagtig med sommermodne kirsebær i nordlige klimaforhold, bark og morbær, tranebær og tydelig te. Henlægges til bedre tider, eller blend den i 20 sekunder, som den kyniske videnskabsmand engang sagde til mig.
Pris: 499 kr.
__________
En slags ultrapinot. Syngende ren, sitrende, vibrerende og klart beslægtet med riesling, hvad den selvfølgelig ikke er! Henry Roch er meddirektør på DRC og filosoferer lidt efter samme tankesæt, men går noget videre i sit nærnaturideal. Viol på kirsebær, på hindbær med tydelig barrique og stilkede toner indover. Fin vin, i betydningen forfinet – en mynde.
Pris: Ikke opgivet
__________
Heldigvis har toscansk pinot aldrig for alvor fået gennembrud. Der ER for varmt i bakkerne, men Macea lykkes faktisk med sit forehavende. Måske skyldes det placeringen i bjergene nord for Lucca. Solbrændt jord, champignon, salvie, ribs og tranebær, herlig duft. Drueklassisk smag, slank, syrerig og mineralsk.
Pris: 225 kr.
__________
Uforklarligt anderledes, ”rammer mig ikke i aften” som de siger i ’X Factor’. Et janushoved af en vin! Ultralyd og subwoofer, hypermoden kirsebær og sød grenadine, men også letgæret æblemost, pikant dansant, men noget usikker. Husstil eller flaskestil, jeg ved det ikke, men interessant.
Pris: 300 kr.
__________
Transparent, fuld af intense lyse højrøde sommerbær, mostagtig. Spændstig og intens, heftig tannin, som pommard oftest har, sitrende syre, eftersmagen har træstub og bark med frugtkage. Jeg har svært ved at forestille mig mere terroirtro vin. Skøn drik og forhåbentligt et forbillede for andre naturvinsfolk.
Pris: 300 kr.
__________
Forbilledlig god californisk pinot og i en noget anderledes mindre kirsebærlikorøs og dopet version end trenden. Parmesanskorpe, gipsben, rooibuste, hyben og tørrede amerikanske jumbotranebær. Høj syre, undermoden stil, der pludselig får let sveskede toner, og hvor kom de så fra ... Slutter med masser af røde bær og alpint kildevæld.
Pris: 300 kr.
kkwine.dk »__________
__________
Jeg blev blæst bagover i 2005, da jeg smagte belgiske Frank Cornelissens vine første gang. Blæst på samme sært dobbeltbundede måde som med en ny skive fra Nick Cave – anden gennemlytning overbeviser, for man skal lige ’tunes ind’. Hvis ikke nogen løb skrigende bort fra Cornelissens vine, ville han være skuffet. Nr. 9 i rækken siden 2003 er som italiensk marmelade med knust lava i og aromatiske blade som timian og thai-basilkum. Syren er som altid voldsom, bitterheden mere doseret end tidligere, men det samlede udtryk er igen en vin som smager af gudernes vrede, Vulcan og Hades, djævelskab og Mordors Mount Doom.
Pris: 225 kr.
__________
Barolo for ældre mænd med blød hat! Eller blot for dem, der savner 50’erne og 60’ernes klassikere. Sveskefarvet, sveskelugt, soja, champignon, tjære, olie, Krabask og oolong-te. En lumsk tanninbombe pakket i lyse klæder og overmodenhed – tæt, heftig og alligevel ægte nebbiolo-elegance, der berører det benede.
Pris: 435 kr.
__________
De er meget sjældne efterhånden, sangioveser fra det centrale Chianti uden barrique, temperaturstyret gæring eller sulfit. Sveskeblomme, overmodne kirsebær, hønsegård, ammoniak, størknet blod. Brunello-brutalitet i smagen, rosenblade og kornet støv i eftersmagen. Heftige sager, heftige gode sager, men altså … langt fra mainstreamchianti!
Pris: 225 kr.
__________
Lugten af islay whisky er umiskendelig, lokkende og afskyvækkende på samme tid, lidt som den forbudte vellugt af benzin. Bressan er en af de få tilbageværende forsvarsadvokater for schioppettino. Kollega Moschioni er mere forbrugervenlig, mens Bressan strammer skruen med kold, sort te, tørve. Lakrids, blæk og knust blyant. Scharffenbergers chokolade afslutter, lukker ballet. ”Efter mig, syndfloden” … Smagsløgene er lammede.
Pris: 215 kr.
__________
Ude på landet i Toscana lugter der en gang imellem. Inde i byen lugter der en gang imellem. Begge steder går dyr og mennesker på toilettet, og når solen skinner, lugter det mere, end når det er vinter. Sangiovese og alicante, oldschoolvinificeret uden svovl, lugter af Toscana i en tænkt beskidt middelalder, tilsat varm tranebærsuppe og lufttørret vildsvineskinke. Hvor er det godt!
Pris: 265 kr.
__________
Paolo Bea, som omtales andetsteds, bliver overgået i russisk roulette af Renato og Ezio Trinchero. 30 dages maceration for barbera er lysår sammenlignet med normalen. Udgaven her er fuld af flygtig syre, har orangetonet kant og lugter af kogt kirsebærsaft med dyrekød og hyben og tørret figen. Optræder til gengæld næsten voldeligt i munden med sin tannin.
Pris: 115 kr.
winewise.dk »__________
__________
Gideon Bienstocks rene syrah er for eurocentrikere. For côte rotie-kendere. Tørmodnet kød, tobak, korender, liljer, kølighed og fyrig intensitet. Meget overraskende! Hans rhôneblend A Deeper Shade of Blue er langt mindre spændstig, mens Black Pearl på petit verdot er virtuos håndtering af den vanskelige drue. Prøv dem alle, men Heart of Stone bjergtager.
Pris: 300 kr.
__________
Mørk rubin, stikkende frisk bærfrugtighed, røget jordbær og hindbær med støv fra en mast lavaklump i – minder en del om Cornelissens sicilianer freaks. Tydeligt usvovlet, fri og viril, mild tannin og ret mineralsk, men et stykke efter Heart of Stone i power og påvirkning. 90 point 240 kr. kkwine.dk La Luna 2011, Bruno Duchène, VdP Côte Vermeille. Frankrig Det sorte får i gærcellefamilien saccharomycetaceae hedder brettanomyces, og sjovt nok er gærcellen pølseformet – for det lugter den også af … La Luna lugter af både spiselig pølse og den latrinære version og har grenede elementer med jordbær som en chateauneuf. Smagen er lækker, cremet med god fasthed og lakrids i eftersmagen.
Pris: 165 kr.
__________
Det sorte får i gærcellefamilien saccharomycetaceae hedder brettanomyces, og sjovt nok er gærcellen pølseformet – for det lugter den også af … La Luna lugter af både spiselig pølse og den latrinære version og har grenede elementer med jordbær som en chateauneuf. Smagen er lækker, cremet med god fasthed og lakrids i eftersmagen.
Pris: 165 kr.
__________
Cool minimalistisk udstyr. En fyldt chokolade, frugtsaftig, uden tannin, letløbende saftevandsagtig med morbær og blodappelsinjuice i smagen. Agerer lidt som gammel oxyderet portvin, men uden dens struktur. Sumoll hedder den hemmelige drue, og den findes der kun 260 ha af! Pas godt på den sort. Værd at prøve.
Pris: 625 kr.
__________
Grenache, carignan og mourvedre, mere sydfransk bliver det ikke. Mourvedres reduktive præferencer slår igennem her, den optræder som gammeldags chateauneuf, stilket med friske røde bær og laurbærblad med timianblomst. I eftersmagen er der soja og kaninlort … ikke dårligt!
Pris: 195 kr.
__________
Vildt fieldblend med høj andel petit verdot, og det giver bonus! Let chileneraroma med urter på solbærlikør, peber og allehånde. Imponerende vin, slikagtig, moden med lakrids i eftersmagen. Til prisen er der tale om et knaldtilbud.
Pris: 246 kr.
__________
Skal naturvin pr. definition være off, freakish, ultrabondsk eller lavet af en trold? Selvfølgelig ikke. Jeg drak Gramenon med hjerte og krop, længe inden jeg anede noget om husets status blandt naturvinsfolket. Michelle Laurent har brygget elegance, vilde jordbær, enebær og spidskommen, blåbær og brombær, lavendelblomst sammen til en lille skønhed. Pur og frisk og påvirkende.
Pris: 200 kr.
petillant.dk »__________
__________
Nestor, ledestjerne, inspirator. Pierre Overnoy med skildpaddeansigtet er still going strong og guider sine disciple med løs disciplin. Hans Poulsard er gennemsigtig som børneblandet rabarbersaft, men lugter af jordbær og røg, lava og lambic, stikker og prikker af syre og CO2. Slutter med geologi og pølsemageri.
Pris: 185 kr.
__________
Knap så gennemsigtig som Overnoys version. Dufter klart af mælkesyrekultur, lakrids over kirsebær, fremmelig frugtighed og afstemt mineralitet. Komplet balanceret og elegant smag med overraskende stor intensitet. Lad dig aldrig narre af farven på en vin.
Pris: 216 kr.
__________
Rustik, landlig, gummistøvlevin med bær og mødding på en gang. De røde stikkelsbær og små sommervarme skovhindbær og den let jordede senga sengana jordbærsaftighed understreger en simpel, men indtagende væske. Provokerende syrlig.
Pris: 232 kr.
__________
Med pineau d’aunis skal man sikre sig lave høstudbytter mere end hos andre druer. Og den har intet med pinot at gøre. Sorten er gammel og sjælden i dag. Her er berusende duft af små røde skovjordbær og et landligt element. Prikker pikant på tungespidsen med sin syre og lette kulsyre. Slank, men vældig stamina, syren stamper hårdt i tungen.
Pris: 275 kr.
__________
Intet mindre end formidabel! Går lige i krop og sjæl, for nu at blive i den lidt svævende terminologi, som naturvinsaficionados ynder at bruge. Dyb, mættet, lilla. Fire sorter, den ene mere ukendt end den anden, i samkvem. Côt, gascon, gamay og chaudenay … og nej, den har ikke noget med chardonnay at gøre. Brager op af glasset med solbær, kirsebær, æblemost. Smagen har naturvinskarakteristisk høj syre, men virker egentlig harmonisk på grund af sin stemplende intensitet – kan minde om syrah med beaujolais i.
Pris: 215 kr.
__________