Stjernekokken Francis Cardenau er svært glad for suppe, og i anledningen af årstiden giver han her en af sine bedste opskrifter på vintersuppe med pesto, som hans mor lavede den.
”Jeg er opvokset i et hjem, hvor mine forældre spiste suppe hver aften. Man kan variere den på utallige måder, og man behøver ikke dyre råvarer for at få det til at smage godt. Men råvarerne skal selvfølgelig være gode,” har han tidligere fortalt i et interview her på siden.
Denne vintersuppe er simpel, fylder godt i maven og kan nemt laves i forskellige versioner. Fx kan man lige inden servering tilsætte syltede andelår eller kogt kød fra dagen før – eller man kan ty til en vegansk version. Der er også frit spil i forhold til smagsforstærkere, så gå endelig på jagt på krydderihylden.
Vintersuppe med pesto
Til 4 personer
2 bagekartofler i stykker af 2 x 2 cm
2 gulerødder i stykker af 2 x 2 cm
2 porrer skåret i 2 cm brede stykker
1 bladselleri skåret i 1 cm brede stykker
1 spidskål snittet i strimler
1 pastinak i stykker af 2 x 2 cm
1 persillerod i stykker af 2 x 2 cm
100 gr grønne linser udvandet i koldt vand i 2 timer
120 gr kogte suppepasta eller brug en rest pasta, hvis du har
Halvt bundt timian
2 laurbærblade
5 spsk. olivenolie
Salt
Peber
Pesto
1 bundt bredbladet persille
1 bundt grønkål eller brøndkarse
2 fed hvidløg
Olivenolie
Revet havgus eller parmesan
Fremgangsmåde
Svits alle grøntsager undtagen linser i olivenolie i 10 minutter. De skal ikke tage farve.
Tilsæt timian, laurbærblade og de sigtede linser.
Dæk det hele med koldt vand eller hønsebouillon.
Kog suppen op og skum efter (fjern skum fra overfladen, red.).
Lad den simre på lavt blus i 45 minutter.
Smag til med salt og peber.
Mens suppen simrer, kan du lave pestoen.
Hak persille, hvidløg og kål/brøndkarse fint med en kniv.
Tilsæt revet olivenolie, ost, salt og peber eller chili.
Pestoen skal være lidt flydende, så den kan hældes over suppen før servering.
Lige inden suppen skal serveres, tilsætter du pasta, så det får lidt varme.