Ved indgangen til forrige århundrede var Osmannerriget plaget af intern uro, fejlslagne reformer og trusler udefra. Det mægtige imperiums råstof og strategisk velplacerede havne var eftertrag-tede for en lang række stormagter, og i 1915 rykkede fronten mellem de allierede og Centralmagterne af samme grund til Mellemøsten.
Den britiske professor Eugene Rogan runder alle dramaerne i sin fængslende ’Osmannerrigets fald’, der betragter datidens konflikter i regionen som årsag til stort set alle de spændinger, der i dag præger Mellemøsten.
Oversat af Lotte Follin. Udgivet af Kristeligt Dagblads Forlag. Ca. 300 kr. på saxo.com
Annonse
Amerikansk-kinesiske Tao Lin er blevet beskrevet som internetgenerationens Kafka. Det forstår man efter at have læst ’At stjæle fra American Apparel’, en meget kort roman, der beretter om en ung newyorker-forfatter, Sam, der fordriver tiden med at sove længe, glo på YouTube og chatte med vennerne.
En enkelt tur i arresten bliver det også til som følge af titlens forseelse, men ellers er det skildringen af Sams småbanale hverdag, der bærer dramaet i den kultdyrkede roman.
Oversat af Caspar Eric. Udgivet af Forlaget Korridor. Ca. 120 kr. på saxo.com
Hvorfor: Orwells dystopiske drama om et fremtidssamfund, hvor indbyggerne bliver overvåget af Store Broder, optræder på de fleste lister over verdens bedste romaner – samtidig er titlen i sig selv blevet et begreb, der beskriver en skræmmende totalitær stat.
Hvem: Eric Arthur Blair (1903-50), som var hans rigtige navn, blev født i Indien og voksede op i det pæne britiske kostskolesystem, men fandt sit politiske ståsted på venstrefløjen. I 1936 meldte han sig til den spanske borgerkrig, hvor han både blev såret i kampen mod Francos fascister og skuffet over socialisternes interne magtkampe.
Hans oplevelser fra Spanien kan læses i ’Hyldest til Catalonien’ (1938), der sammen med ’Kammerat Napoleon’ (1945) og ’1984’ betragtes som forfatterskabets hovedværker.
Annonse
Arven: Orwells indflydelse på kulturen er synlig i alt fra The Jams tekster til realityshowet ’Big Brother’. Desuden lægger han navn til bl.a. en asteroide og tillægsordet orwellsk, der beskriver et system lig det, der optræder i ’1984’.
1960 var et brydnings-år. Bob Dylan flyttede til New York, Fellinis ’La Dolce Vita’ havde premiere, og Cassius Clay vandt OL-guld i Rom, hvor det danske fodboldlandshold vandt sølv med den fremsynede Arne Sørensen som træner.
Han er afsættet for ’Sommeren 1960’, der ikke blot følger Sørensens kamp for at få lov at træne, udtage og sætte sit eget hold – meget mod DBU’s vilje – men også beretter om verden uden for gymnastiksalen og grønsværen.Resultatet er en underholdende historie om starten på ’de glade 60’ere’.
Udgivet af People’s Press. Ca. 250 kr. på saxo.com
Gyset er tilbage i litteraturen, og et af de bedste denne sæson kommer fra svenske Mats Strandberg. Om bord på ’Baltic Charisma’ er 1.200 passagerer, der ser frem til et døgn, hvor de kan slå sig løs og eller hvile ud på sejlturen over Østersøen.
Men sådan går det ikke, da ondskaben viser sig om natten. Inspirationen fra Stephen King er tydelig, men ’Færgen’ rammer samtidig sit helt eget skandinaviske anslag.
Hvorfor: 17 besøg i Venedig ligger til grund for Brodskys lille, skarpe og poetiske essay om byens kanaler, kunst og kvinder. Afsættet er forfatterens erindringer, møder og ikke mindst vandringer, der hurtigt etablerede ’Vandmærke’ som obligatorisk læsestof for enhver besøgende i Venedig.
Hvem: Iosif Aleksandrovich Brodsky (1940-96) blev født i Leningrad og kom allerede som ung lyriker på kant med det sovjetiske system. Han blev idømt fem års tvangsarbejde – men løsladt efter 18 måneder – og i 1972 blev han udvist og flyttede til USA, hvor han udgav en række digte og essays. Han fik i 1987 Nobelprisen i litteratur og ligger begravet på San Michele i Venedig.
Arven: Brodskys lyrik har dannet forlæg for både klassisk musik og kammermusik, og i 1991 blev han udnævnt til USA’s poet laureate, nationallyriker. Han vendte aldrig tilbage til Rusland – bortset fra i spillefilmen ’A Room and a Half’ (2010).
Netop genudgivet – i Frederik Dessaus oversættelse – af C&K Forlag. Ca. 130 kr. saxo.com
Mange danske fodboldspillere har haft succes i Holland, men endnu flere slog ikke til. Hvorfor? Det spørgsmål forsøger hollandske Wiep Idzenga at besvare i ’De orange danskere’.
I et lejet Folkevognsrugbrød kører han Danmark rundt og møder trænere, eksperter og tidligere spillere, fx Frank Arnesen, Søren Lerby, Brian Laudrup og Jeppe Curth, der ikke gad finde sig i, at medspillerne i Feyenoord pissede på ham i brusebadet.
Allerbedst er afsnittene om afdøde John Eriksen samt mødet med ’Troldmanden’ Jørgen Kristensen på en bodega i Køge.
Oversat af Per Vadmand. Udgivet på Gads Forlag. Ca. 250 kr. på saxo.com
Norske Kjell Ola Dahl har med serien om makkerparret Gunnarstranda og Frølich etableret sig som en af Skandinaviens bedste krimiforfattere. ’Kureren’ er en enkeltstående bog, hvis handling starter i 1942, da den jødiske kurer Ester Lemkov flygter fra Oslo til Stockholm.
Her forelsker hun sig i en modstandsmand, som omkommer i en brand. I 1967 dukker han dog atter op, hvilket får Ester til at granske fortidens hemmeligheder. ’Kureren’, afvikles stemningsfuldt, intelligent og medrivende.
Oversat af Ilse M. Haugaard. Udgivet på Modtryk. Ca. 225 kr. på saxo.com
Hvorfor: Houellebecqs store gennembrudsroman, der af Dagbladet Information blev kaldt et europæisk mesterværk, da den udkom, tegner et dystert portræt af 68-generationens børn og den vestlige kulturs sammenbrud.
Hvem: Franske Michel Houellebecq (født 1958), der er uddannet ingeniør, er en af tidens store europæiske forfattere. Han er oversat til mere end 40 sprog og modtog i 2010 sit hjemlands største og mest prestigefyldte litterære pris, Goncourt-prisen, for romanen ’Kortet og landskabet’.
Arven: Houellebecqs bøger og kontroversielle fremtoning bemærkes også uden for litterære kredse. Efter udgivelsen af ’Platform’ (2005) blev han beskyldt for at opildne til racisme, og sidste år vakte den franske forfatter debat i det meste af Europa med ’Underkastelse’ (2015), hvori han tegner et skarpt portræt af et fremtidigt Frankrig styret og domineret af islam.
Netop genudgivet – i Tine Byrckels oversættelse – af Rosinante. Ca. 300 kr. på saxo.com
Han hedder egentlig David John Moore Cornwell, men det er som John le Carré, at han har fanget millioner af læsere med sine medrivende spændingsromaner. Disse erindringer runder både de yngre år som efterretningsagent under den kolde krig og livet som forfatter igennem seks årtier.
’Duernes tunnel’ er et must for enhver med interesse for internationale thrillere, britisk kultur og den svære kunst at få litteraturen til at slå gnister.
Amerikanske Don DeLillo, der med ’Underworld’ skrev en af 90’ernes vigtigste værker, er tilbage i mesterlig form med en roman om både det nære og det fjerne.
Handlingen starter i et hemmeligt underjordisk laboratorium ved navn Konvergens et afsidesliggende sted i en ørken. Her ankommer den 34-årige fortæller for at sige farvel til sin stedmor, der skal fryses ned. Samtidig aner han muligheden for at genskabe forholdet til sin fraværende, stenrige far.
79-årige DeLillo fanger som altid tidsåndens angst, forvirring og paranoia og sætter trumf på med en bevægende historie om fædre og sønner.
Udgivet på Lindhardt og Ringhof. Ca. 300 kr. på saxo.com
Hvorfor: Med afsæt i historien om den store flod, der strækker sig fra Schwarzwald til Sortehavet, skrev Magris en bog, der som noget helt nyt på det tidspunkt er en blanding af roman, essay, dagbog og selvbiografi.
”Den er det hele, og den er det fuldstændig betagende,” som Poul Borum dengang skrev i Ekstra Bladet.
Hvem: Italienske Claudio Magris (født 1939) fik sit internationale gennembrud med netop ’Donau’. Inden da studerede han tysk ved universitetet i Torino, og han har også været professor i moderne tysk litteratur ved universitetet i sin fødeby Trieste. Derudover har Magris været fast essayist og kolumnist i den italienske avis Corriere della Sera.
Arven: Magris, der i næsten alle sine værker kredser om Mellemeuropas sammenbrud og kulturhistorie, er en af tidens mest prisbelønnede forfattere. På dansk har vi senest fået romanen ’Intet retsligt efterspil’.
Netop genudgivet – i Hanne Jensens oversættelse – af Rosinante. Ca. 200 kr. på saxo.com
Hvorfor: McCullers’ debutroman tegner ifølge New York Times Book Review ”med overvældende kraft og indsigt” et stærkt portræt af fortabte eksistenser i 30’ernes amerikanske sydstater præget af racespændinger og social armod.
Hvem: Carson McCullers (1917-57) blev som 17-årig optaget på den prestigiøse musikskole Juilliard i New York, men besluttede sig i stedet for at starte på Columbia University, hvor hun læste creative writing.
Ud over talentet var også selvtilliden i top, og hun mente selv, at hun havde ”mere at sige end Hemingway, og ved Gud, jeg gør det bedre end Faulkner.”
Arven: McCullers’ ry som både excentrisk, drikfældig, arrogant og selvoptaget skygger ikke for, at hendes forfatterskab – der tæller otte titler – hyldes af de fleste.
”McCullers og måske Faulkner er de eneste forfattere siden D.H. Lawrences død, der besidder en original poetisk sans,” har Graham Greene sagt. I Columbus, Georgia, er både McCullers’ barndomshjem og museum velbesøgt.
Netop genudgivet i Dorette Uldalls oversættelse af Lindhardt og Ringhof. Ca. 250 kr. på saxo.com
”Det er en kærlighedsfortælling fra Colombia om en forsmået elsker, der venter i over 50 år på at få sin ungdoms store kærlighed. Første gang jeg læste den, oplevede jeg, hvordan man kan forbinde faktuelle begivenheder med magi og overnaturlige elementer.
Márquez er magisk realist, og han formår at kombinere de to næsten uforenelige verdener, hvilket også har inspireret mig som forfatter. Der er noget fascinerende over den måde at skrive på, hvor man ikke er bundet op af nogen regler eller noget, der skal være på en bestemt måde.”
Udgivet på forlaget Samleren. Ca. 200 kr. på saxo.com
”I bogen begår hovedpersonen Rodion Raskolnikov et mord, og så handler historien om opklaringen af mordet og om hans samvittighedskvaler over det, han har gjort. En simpel historie, men Dostojevskij formår at påføre læseren den skyld, som Raskolnikov føler, så jeg pludselig sidder og får samvittighedsnag, og det er ganske enkelt genialt.
Det er en bog, jeg har læst rigtig mange gange, og det gør jeg ellers sjældent. Det er den mest fascinerende bog, jeg nogensinde har læst, og jeg kan blive ved med at finde nye ting i den.”
Genudgivet på Rosinante med forord af Leif Davidsen. Ca. 200 kr. på saxo.com
Jeg bliver måske lidt irriteret på mig selv over, at det stadig er så svært for mig at få Mette frem. Det er nok mest, når jeg er på skærmen. Jeg oplever ikke, det er så svært, når jeg er ude at møde folk.