Ny roman om Hannover-hooligans: "Det er et indblik i en del af Tyskland, man måske ikke kender så meget til i Danmark"
Forfatteren Philipp Winkler er vokset op som tyske drenge er flest: med fodbold i blodet. Med debutromanen ’Kampdag’ dykker han dybt ned i den voldelige fodboldkultur og løfter sløret for et barskt Undertyskland, hvor alle taber uanset resultatet på banen. Her fortæller han Nina Buth Olsen om de tyske slagsbrødre på bunden af det ellers så ordentlige tyske samfund.
I ’Kampdag’ er hovedpersonen Heiko højt oppe i rækkerne i en hooligangruppe, der hører til fodboldklubben Hannover 96. Her finder han den tryghed og kærlighed, som han ikke får derhjemme, og derfor er hans vigtigste mantra at ære klubben – med næb og næver. Heikos liv er præget af narkohandel, familieproblemer, slåskampe og venskaber, der kun lever, når sårene skal slikkes efter en kamp.
Hvorfra fik du ideen til bogen?
”Jeg studerede litteratur på universitetet og ville gerne kaste mig ud i at skrive en roman. Jeg fik rådet, at jeg skulle vælge et tema, som stadig ville beskæftige mig om 5-10 år, og så kom jeg på idéen om hooliganmiljøet. Det meste litteratur, der eksisterer om hooligans, er fagbøger eller autobiografier af tidligere hooligans. Jeg ville selv gerne læse noget fiktivt, som forholder sig til miljøet. Det skulle være en personlig historie om menneskene og skæbnerne.”
Annonse
Hvorfor interesserer du dig for hooligans?
”Som så mange tyske drenge har min far opdraget mig med fodbold. Jo ældre jeg blev, jo mere begyndte jeg at interessere mig for mere og andet end blot resultaterne. Jeg ville kende til hele kulturen, og hvad der skete omkring fodbolden og ikke mindst finde ud af, hvad der drev folk til at arrangere sammenkomster for at få én på snuden.”
Hvorfor har du valgt at fokusere på miljøet omkring Hannover 96?
”Min far er Werder Bremen-fan, så da jeg var ung, holdt jeg ekstra meget med rivalerne fra Hannover 96. Så jeg kendte på forhånd en del til klubben og byen, og det gjorde selvfølgelig min research nemmere.”
Hvordan greb du din research an?
”Jeg har aldrig selv været en del af hooliganmiljøet, men da jeg var ung, gik jeg i skole med en række antifas-cister, der ikke tog til fodboldkampe for at heppe på et hold, men for at slås. Jeg tilbragte også cirka et halvt år med at lave research rundt om miljøet, hvor jeg bl.a. snakkede med en fodboldkontrollør, som passer på fansene, og han ledte mig videre til fankoordinatoren, som kendte en tidligere hooligan, der viste sig at være Hannovers mest berygtede hooligan i 80’erne og 90’erne.”
Annonse
Hvad vil du gerne fortælle med bogen?
”Jeg synes altid, det er problematisk, hvis man vil presse en besked igennem med prosa. Hvis jeg havde et radikalt anliggende, ville jeg ikke formidle det i en roman. I Tyskland – og i Europa generelt – er det ikke længere nødvendigt at pakke beskeder ind i skønlitteratur. Jeg vil gerne give folk et indblik i hooliganmiljøet, som rækker ud over de gængse klichéer om bøller, der bare tæver hinanden for sjov. Der er en menneskelig historie bag hver eneste hooligan.”
Nu bliver din bog udgivet på dansk. Tror du, at danske læsere forstår bogen anderledes end tyske læsere?
”Alle læser og forstår en fortælling med udgangspunkt i deres egen virkelighed og baggrund. Er man vokset op i Danmark, forstår man givetvis miljøet på en anden måde end en, der er vokset op i Tyskland. Historien giver et indblik i den tyske arbejderklasse, hvor der begås småkriminalitet som narkosalg og handel med stereoider, og om de kampe, de kæmper i livet. Det er et indblik i en anden del af Tyskland, som man måske ikke kender så meget til i Danmark.”
’Kampdag’ af Philipp Winkler er udkommet, PeoplesPress, 250 kr.