Storbyen kalder: Berlin

Storbyen kalder: Berlin
Offentliggjort

Michael Katz Krefeld

Thrillerforfatteren finder inspiration til sine bøger i Berlin.

Jeg opdagede Berlin i 90’erne. Jeg lavede kortfilm, og Berlin stod for mig som en mytologisk by. Jeg boede hos en af mine gode venner, en maler, som havde travlt med at arrangere en udstilling, og samtidig faldt mit besøg sammen med Berlinalen. På en eller anden måde fik vi fingrei nogle sponsorbilletter til Berlinalen, og så var vi to nobodies pludselig inviteret indenfor til alle muligearrangementer og kæmpefester – ”Hov, der står Milos Forman (’Gøgereden’, ’Amadeus’, ’Man on the Moon’ m.fl., red.)” – samtidig med at vi boede i en kummerlig lejlighed i Kreuzberg. Det var meget bohemet. Jeg troede, jeg skulle have en lille en på opleveren, og så blev det et totalt bombardement. Jeg var så overvældet, at jeg slet ikke fik arbejdet.

Berlin er mit kreativeretreat. Jeg skrev ’Pans hemmelighed’ dernede, selv om den intet har med byen at gøre. Til gengæld fandt jeg inspiration til mange af karaktererne i byens gader.

Hygge ved vandet i Alt-Treptow kvarteret.

Hvis du vil forstå Berlin, må du indse, at byen stadigvæk er opdelt. Der er nogle meget klare grænser, både i forhold til øst og vest, men også kultureltog socialt. Og de grænser ændrer sig hele tiden. Det område, der var socialt belastet for nogle år siden, er pludselig mega-trendy. Det er skizofrent, men fascinerende. Der er en løssluppenhed og et kultureltoverskud i Berlin, som lever side om side med en enorm konservatisme. Det er en god idé at sætte sig ind i, hvilke kvarterer der er hippe for tiden, for det kommer ikke altid til udtryk på overfladen. Og det kvarter, som kan tage sig enormt skummelt og farligt ud, er måske det nye store, hvor man færdes helt uden problemer.

LÆS OGSÅ: 6 Gode grunde til at tage til Hamborg

Du må ikke snyde dig selv for at opleve Berlin på cykel. Der er secondhand-shops, hvor du kan købe en cykel billigt eller leje den. Jeg cykler rundt som en gal, også om aftenen. Det er ofte nemmere end bil eller U-bahn, og især om sommeren er det fedt, fordi der er så mange parker.

Berlinerne rykker ud, når solen kommer frem.

Min bedste oplevelse i Berlin var, da min kone og jeg i 2009 blev inviteret til et læserarrangement af den danske ambassade. Jeg var netop udkommet i Tyskland, og eventen blev afholdt i Det Skandinaviske Hus foran 150 publikummer. Jeg læste op af min første bog ’Før stormen’, samtidig med at en tysk skuespillerinde læste op. Tyskland er et fedt land at være forfatter i. Folk er engagerede og læseglade, man bliver modtaget med åbne arme. Det gik op for mig, at skandinavisk kultur er stort i Berlin. Mange af de fremmødte blandt publikum var kommet, fordi de kunne tale lidt dansk. Det var en oplevelse at komme ned til denne store by og føle, at jeg havde sat et lillebitte aftryk.

SPONSERET: Du finder billige flybilletter til Berlin på Rejsepriser.dk

Det tidligere Stasi-fængsel Hohenschöenhausen i Berlin.

Under researchen til en af mine bøger besøgte jeg et gammelt Stasi-fængsel i Hohenschönhausen. Det er et sindssygt uhyggeligt sted, men jeg vil faktisk anbefale, at man tager derud. Man får lov at gå rundt i gangene og se forhørslokalerne. Det er super interessant, og der er nogle rigtig gode rundvisninger. Flere af guiderne har selv været politiske fanger, og de fortæller levende om, hvad der skete dengang. Jeg gik med en gruppe turister og faldt på et tidspunkt lidt bagud, fordi jeg var i gang med at tage nogle billeder, og så fik jeg simpelthen verdens største skideballe. En af guiderne ville vide, hvad fanden jeg stod der for. ”Du skal gå sammen med din gruppe!” råbte han. Jeg fik fremstammet: ”Jamen, prøv at forstå, jeg har læst enormt meget om det her, jeg har enormt meget empati for de mennesker, der har været sat i fængsel.” Han stod bare og skreg mig ind i hovedet. Han lignede faktisk en fra Stasi, en ældre ossi-type med et hvalrosagtigt skæg. Jeg har gjort ham til taxichauffør i min næste roman bare for at komme mig over ham.

Fortovscharme i 1958.

Michael Katz Krefeld, 48, er forfatter og har skrevet en lang række bøger, bl.a. ’Sort sne falder’, der vandt Harald Mogensen-prisen for årets bedste danske krimi 2012. Katz Krefeld har skrevet manuskripter til tv-serier som ’Nikolaj og Julie’, ’Hotellet’ og ’Nynne’. Hans bøger er blevet solgt til udgivelse i 19 lande.

LÆS OGSÅ: Storbyen kalder: New York

Spis godt i Berlin

Madfotograf René Riis anbefaler tre gode bud i hver sin prisklasse.

Billig ”Monsieur Vuong er en institution i byen: Frisk tillavede enkle vietnamesiske retter. Man kan ikke bestille bord, men servicen er så god og hurtig, at man aldrig venter længe på en plads. Ud over et par vietnamesiske klassikere på kortet som nudelsalat eller forårsrullerfin der man kun to hovedretter, som ofte skiftes ud, en med ris og en med nudler. Jeg vælger som regel den med ris.”

Monsieur Vuong, Alte Schönhauser Straße 46.monsieurvuong.de

Mellem ”Restaurant Borchardt repræsenterer det gamle Berlin fra 20’erne. Det er også stedet, hvor mere eller mindre kendte mødes. Besøger man Berlin under Berlinalen, skal man bestillebord. Kortet er en blandingaf brasserie-retter som østers og steak frites og østrigske klassikere som schnitzel og oksebryst.”

Restaurant Borchardt, Französische Straße 47, borchardt-restaurant.de/en

Dyr ”Restaurant Horváth er værd at besøge for den unge køkkenchef Sebastian Frank, der kombinerer sin østrigske herkomst med regionale råvarer i en skandinavisk retning. Sebastians historie er fascinerende, og det kan man næsten smage i hans retter. Hans opvækst var ikke præget af den store luksus, hvilket har fået ham til at frasige dyre råvarer som trøfler, hummer og foie gras. I stedet eksperimenterer han ivrigt i sit grøntsags-baserede køkken og er også inspireret af det nordiske køkken. Han har fået en Michelin-stjerne, og blev i 2011 kåret som årets kok.”

Restaurant Horváth, Paul-Lincke-Ufer 44a, restaurant-horvath.de

René Riis er fotograf med speciale i gastronomi. Han har bidraget til over 20 bøger om mad og vin. Han arbejder for madmagasiner som BEEF!, Essen & Trinken, Gastro samt livsstilsmagasiner som GQ og Wallpaper. Riis er tysk gift og har boet de seneste fire år i Berlin.