På våbenfabrikken i Mosul: Så effektiv er Islamisk Stats produktion
Euroman har besøgt en fabrik, der tilhørte Islamisk Stat og har produceret titusinder af de mortergranater, der i disse dage regner ned over den irakisk-ledede koalition.
Ambitionen om at tilbageerobre Mosul fra Islamisk Stat inden nytår, kommer ikke til at blive indfriet.
Den irakisk-ledede offensiv mod Mosul tager længere tid og koster flere liv end forventet, og fundet af Islamisk Stats våbenfabrikker i byen giver nu ny indsigt i terrororganisationens omfangsrige våbenbesiddelser.
I et nu sønderbombet industrikvarter i det ydre østlige Mosul har irakiske specialstyrker fundet våbenfabrikken, der ifølge internationale undersøgelser har lagt metal og maskiner til avanceret produktion af titusinder af mortergranater, der i disse dage regner ned over den irakiske koalition og er med til at gøre kampen for Mosul langt hårdere og mere blodig og længerevarende end først beregnet.
Annonse
”Mens vi i tidligere rapporter har brugt vendingen ’improviseret våbenproduktion’, dækker dette ikke graden af, hvor sofistikeret den produktion, vi er stødt på i Mosul, er,” lyder det fra den britiske organisation Conflict Armament Research (CAR) CAR, der har foretaget en detaljeret undersøgelse af de i alt seks våbenfabrikker, der indtil videre er fundet i de tilbageerobrede områder i og omkring Mosul.
Fabrikken i Mosuls Gogjali-kvarter - se den på videoen nederst i artiklen - er den absolut største af de seks med omkring 10.000 kvadratmeter fabriks- og depotgulv og maskiner i stand til at udføre adskillige etaper af avanceret og præcis produktion af 120 mm mortergranater på 13 kilo stykket.
”Alle vidste, de var her,” fortæller Asla, der blev nabo til fabrikken, da Islamisk Stat flyttede ind i 2014. Hvis hun ville blive i sit hus, ville hun få ansvaret for fabrikkens sikkerhed, lød det dengang fra Islamisk Stats soldater.
Da de startede produktionen, flygtede Asla derfor med sin familie til slægtninge et andet sted i Mosul. Hun kom først tilbage til sit hjem for få dage siden, efter de irakiske specialstyrker ryddede fabrikken for sprængstof, men hun tør stadig ikke opgive sit fulde navn eller blive filmet i frygt for at blive genkendt af Islamisk Stat.
Og ikke kun den store fabrik i Mosul huser avanceret produktionsmateriale. Fund af Islamisk Stats våbenproduktionsmanualer med nøje retningslinjer for produktionsmetoder, mål og materiale beviser en nøje koordinering i og på tværs af fabrikkerne.
På den store fabrik i Mosul har Islamisk Stat produceret mortergranater, mens affyringsrør, tændinger og opbevaringskasser er blevet til på de øvrige fabrikker.
Annonse
De strømlinede mærkater på granaterne beviser, at Islamisk Stat har produceret våben i Irak siden 2014, lige siden begyndelsen af deres omfangsrige kontrol af områder i landet.
Import fra Tyrkiet
En af grundene til, at produktionen har kunnet foregå så længe og i så stort et omfang, skyldes en regelmæssig materialelevering fra Tyrkiet samt en effektiv transport af materialet fra Tyrkiet, gennem Syrien til Mosul.
Ifølge mærkaterne på produktionsmaterialet og ifølge CAR’s yderligere research stammer stort set alt importeret materiale fra det tyrkiske marked, heriblandt cement til støbeforme, aluminium til eksplosionsfyldninger samt sukker anvendt til produktion af drivmiddel.
Metallet til produktion af mortergranatens skal er derimod irakisk. Tæt på fabrikken i Mosuls Gogjali-kvarter ligger en stor skrotplads, som har leveret gammelt metal til våbenproduktionen ved hjælp af store omsmeltningsovne, og det samme gør sig gældende på flere af de andre fundne fabrikker.
Dystre fremtidsudsigter
Efter de første to måneders kampe har den irakisk-ledede koalition tilbageerobret omkring 20 distrikter i det østlige Mosul, mens den vestlige del af byen på den anden side af Tigrisfloden, der opdeler byen i en østlig og vestlig del, stadig ikke er nået.
Annonse
Islamisk Stats modsandskraft i øst har været stærk, men det har siden offensivens start været en klar forventning, at Islamisk Stat er stærkest forskanset i Mosuls vestlige del, der blandt andet huser byens lufthavn og store gamle by.
Ifølge FN’s estimeringer har Mosul-offensiven indtil videre kostet 2.000 koalitionstropper livet. Et antal, som den irakiske ledelse blankt afviser som alt for højt, mens læger på Mosuls felthospitaler mener, det i virkeligheden kan være endnu højere.
Med den irakiske tilbageerobring af områderne med de i alt seks våbenfabrikker, er dele af Islamisk Stats våbenproduktion sat ud af kraft. Der er dog en klar forventning om, at der findes adskillige flere lignede faciliteter i de endnu ikke tilbageerobrede områder, og fundene af fabrikkerne er på den måde mere et bevis på Islamisk Stats omfangsrige våbenbesiddelser end en irakisk tilbageerobringssejr i sig selv.
Det vides ydermere, at Islamisk Stat besidder materiale til at kunne producere kemiske våben, og terrororganisationen har tidligere anvendt kemikalier mod koalitionen. Et foruroligende varsel om, hvilke former for våbenfabrikker og -produktion der venter længere inde i Mosul.
Islamisk Stats modstandskraft er tilsyneladende kommet bag på de irakiske styrker, og offensivens fremtidsperspektiver er stærkt kritiske.