Bendtners tre trodsige trøjeskift: ”Sommetider må man prikke til systemet for at få det til at virke"
Vi har besøgt Nicklas Bendtner i Norge, der har lagt sit liv om og fået gang i karrieren igen. Her kan du læse et uddrag af det store interview, hvor han fortæller om de mest markante klubskift og opgørene med Arsene Wenger og Dieter Hecking.
31. august 2013, på transfervinduets sidste åbningsdag, vandrede Nicklas Bendtner rastløst omkring på et centralt hotel i London. Nedtællingen var i gang. Med sig i suiten havde han en engelsk spilleragent og Crystal Palaces sportsdirektør og træner.
Blækket var tørt på en treårig kontrakt med Premier League-oprykkerne, og Nicklas Bendtner vejrede morgenluft efter to sæsoner på udlån og, før det, adskillige sæsoner som andetvalg i Arsenal. Først bag Emmanuel Adebayor, siden bag Robin van Persie. Han havde indset, at fremtiden ikke lå i hjerteklubben, og ved midnat ville skiftet være en realitet.
Fire timer i deadline var Arsene Wenger i røret. ’Det bliver ikke til noget,’ sagde Arsenal-manageren.
Annonse
”Vi har ikke fundet en backup, så det bliver dit job det næste år.”
Nicklas Bendtner lagde på uden at sige noget. Han kiggede på sin spilleragent, som trak på skuldrene. Så ringede han tilbage.
”Jeg fyrede en masse gloser af for at ombestemme ham. En masse ting, som jeg ikke mente. ’Det er meget muligt,’ svarede Wenger, ’men det kommer ikke til at ske’. Han var helt kold og afklaret.”
Dagen efter bankede en brødebetynget dansker på franskmandens dør.
”Jeg sagde undskyld. Men efter ni år vidste han jo godt, at jeg ikke mente noget med mine fornærmelser, og så slog vi en streg over det.”
En sjælden gang imellem fik Nicklas Bendtner lov at starte inde og kvitterede gerne med en scoring. Ved den, der skulle blive hans sidste for Arsenal, 2. nytårsdag 2014, var det Cardiffs målmands tur til at kvittere. Han landede på danskerens støtteben. I den efterfølgende skadespause meddelte klubben Nicklas Bendtner, at han var færdig på Highbury.
Annonse
”Jeg skulle stadig træne med truppen, men i weekenden kunne jeg bare holde fri. Så jeg tog til Barcelona, til Paris, til Madrid, you name it.”
”Jeg tror, han så en stor, stor stjerne i mig. At jeg besad et overblik, som de færreste andre targetmen, og derfor kunne bruges kreativt. Og jeg tror, jeg skuffede ham ved de mange ting, der kom til at fylde uden om fodbolden.
Det liv, jeg begyndte at leve med en ældre kæreste fra high society-laget. Det, at jeg ud af det blå skulle have en søn og fik bekendtskaber meget langt fra fodbold. Indtil da gik det rigtig godt. Jeg var 21 år og lavede en del mål for en absolut topklub.”
Selvom låneopholdet begrænsede sig til ni optrædener og nul mål i den zebrastribede, omtaler han 2012/13-sæsonen hos Juventus med betydelig ømhed. Og han fastholder, at klubben nåede at præsentere ham for en attraktiv kontrakt, inden hans gamle lyskenskade brød op og sendte ham ud det meste af foråret.
”Jeg elskede Juventus. Fantastisk hold, fantastisk træner. Om sommeren spurgte de igen, om vi skulle lave noget, men det var en helt anden kontrakt, og de havde lige hentet Teves og Llorente.”
I stedet, efter allersidste stop i Arsenal, gik turen til VfL Wolfsburg. Opholdet i den tyske industriby er stadig et betændt samtaleemne. Nicklas Bendtner har ikke glemt Dieter Hecking.
”Jeg ved godt, at vi blev nummer to det første år, men han havde altså folk som De Bruyne og Perisic til rådighed, og han kunne forstærke sig med en nyslået verdensmester. Han var en ualmindelig dårlig træner uden taktiske evner eller idé om noget så simpelt som at spille bolden til den rigtige fod.”
Annonse
Som Nicklas Bendtner oplevede det, gik de to galt af hinanden få uger inde i opholdet.
”Hvis en af hans favoritter kom for sent, så undskyldte han med, at det havde de fået lov til af ham. Så behøvede de ikke at få skideballe eller straf. Hvis jeg kom for sent, blev jeg svinet til foran hele holdet i en halv time og udelukket fra kamp.”
”Hvis vi skulle til kamp, og jeg havde kasketten skævt på, men var i nøjagtig samme tøj som alle andre, opfattede han det som mig, der prøvede at provokere. Men jeg var jo bare mig. Hvis jeg havde været træner, måtte alle have det hatteudstyr på, som de havde lyst til. Det handler kun om de 90 minutter på banen og de 60 minutter til træning hver dag.”
”Jeg følte mig bedre. Meget bedre til træning. Han gjorde det, han skulle i en periode, men når han så gik 12 kampe uden at vise noget som helst, kan man godt undre sig. Når jeg fik chancen, var det altid mod de sværeste modstandere. Schalke eller Bayern på udebane. Og så havde vi straks efter bundkamp på hjemmebane, hvor Dost selvfølgelig spillede og scorede to på oplæg fra De Bruyne.”
Ifølge Nicklas Bendtner brød Dieter Hecking gentagne gange mundtlige aftaler.
”At lave mål og knokle var ikke nok til genvalg, selvom jeg fik hans ord på det modsatte. Det virkede ekstrem personligt.”
Kort før sin kontraktophævelse i foråret 2016 fik han på Instagram fornærmet Wolfsburg – og hovedsponsoren Volkswagen, der produceres i samme by. Det gjorde han med et billede af sig selv på vej ind i en Mercedes.
”Jeg har ikke noget imod Volkswagen,” siger han og ser ud, som om han undertrykker et smil.
”Måske.”
”Sommetider må man prikke til systemet for at få det til at virke. Jeg ville ikke finde mig i mere fra den træner. Det havde intet med bilmærket at gøre.”
Jeg bliver måske lidt irriteret på mig selv over, at det stadig er så svært for mig at få Mette frem. Det er nok mest, når jeg er på skærmen. Jeg oplever ikke, det er så svært, når jeg er ude at møde folk.