Bare for en god ordens skyld: Noget er først en drone, når den er robot nok til selv at træffe beslutninger. Og således er quatro-, hexa- og octo-koptere bare fancy, fjernstyrede flyvere. IRIS er en ægte-ægte drone. Pixhawk styremodulet er udviklet af 3DRobotics, der igen har den legendariske Chris Anderson ( tidl. redaktør for ’Wired’) ved styrepinden. Modulet gør, at IRIS kan flyve 100 % autonome GPS-missioner uden indblanding fra jorden. Programmeret enten via Droidplanner-softwaren på tablet eller pc. Og er man (endnu) ikke på NSA/FE’s sorte liste, vil man nok kunne slippe af sted med det meste. Vil man bare hyggeflyve og filme sommerhuset fra oven, er det naturligvis også en mulighed. Er man en dreven selvbyggertype, kan Pixhawk købes løst og bygges ind i både, biler og traditionelle, fastvingede fly.
Tænk, hvis du aldrig nogensinde mere skulle være bange for at glemme dine nøgler eller at få nakket din mobiltelefon. Lidt sådan føles det at gå i gang med Proximo, for det, den lover, er enkelt. Hvis du ikke kan finde mobilen, trykker du på knappen på nøgleringen, og mobilen bipper. Og skulle dine nøgler være væk, trykker du ’find’ inde i app’en på mobilen, og nøglerne svarer. Som tyverisikring kan man endda indkode en sikkerhedsafstand mellem de to, hvilket udløser alarm, hvis den overskrides. I praksis fungerer det desværre ingenlunde i denne anmelders lommer. Kræet bipper i tide og utide, uanset at sikkerhedsafstanden er indstillettil max. Som et forsøg på at afhjælpe det, der i bund og grund er ufærdig funktionalitet, kan man dog definere sikre zoner i app’en (hjemme, arbejde osv.), hvor begge apparater forholder sig i ro.
Det var Nintendos Wii-mote og siden Microsofts Kinect, der lagde grunden inden for styr-spil-med-kroppen dimser. Men nu er Virtuix klar til at tage kropsstyring til et helt nyt niveau med Omni, en trædemølle, der virker i alle retninger. Systemet fungerer ved, at man ifører sig et bælte, der holder kroppen centreret, mens de særlige Omni-sko sørger for det rette glid i det konkave løbefelt. På den måde er det muligt at gå, løbe, hoppe og sidesteppe sig igennem Talibanmonsterbefængte digitale spilverdner, mens man ikke bruger hænderne til andet end at knuge gøbben. Omni er tænkt som den perfekte makker til 3D VR-brillen Oculus Rift , der følger ens hovedbevægelser og sørger for, at den digitale verden bevæger sig realistisk med, når man kigger sig omkring. Som med mange andre pionérprojekter er den endelige leveringsdato behæftet med usikkerhed. Til gengæld er alle ferieoplevelser i længden billigere, hvis man bliver inde i computeren.
Annonse
Nu kan du, takket være de gode folk hos Double Robotics, rent faktisk være to steder samtidig, og det billigere end nogensinde. Selve din Double er reelt en selvbalancerende fjernstyret bil, hvor du monterer en iPad i holderen. Installér appen og vupti, så er du klar til at trille rundt til møder og andre vigtige kontorting, samtidig med at du ligger på en strand i Thailand. Kontakten med dine undersåtter foregår via kameraet foran, mens orienteringen klares med det bagudvendte kamera på iPad’en, der via et simpelt spejl lader dig holde øje med, præcis hvor Double kører. Billed- og lydkvalitet er acceptabel, men heller ikke mere. Til gengæld er den relativt adræt og overraskende stabil – undertegnede har kørt sit testlåneeksemplar ned ad en trappe uden uheld.
Japaner-kram i XL Xperia Z2 er på alle måder en konservativ forbedring af sidste års Sony-flagskib Z1, der stadig er en af mine favorit-Androids (lige efter den dogme-agtige Nexus 5). Skærmen er en anelse større (5,2”) og står flottere og mere kontrastrigt. Kameraet tager meget, meget fine billeder, og til dem, der vil stå ude i stævnen og råbe, er der 4K Ultra-HD-videooptagelse. Det fylder dog 400-500 megabyte i minuttet og kræver desuden et 4K-fjernsyn.Stereohøjttalerne er vellydende (uden dog at nå HTC One M8), og knapperne sidder, som de skal. Designet er en smagssag, men finish og feel oser af japaner-kram. Z2 er desuden vandtæt, hvilket ikke er så fjollet, som det nok kunne lyde.
Ledninger er noget bøvl, og engang ude i fremtiden slipper vi forhåbentlig helt. I mellemtiden er der dog grund til at glæde sig over de ledninger, du kan slippe af med. Lydkvaliteten er god for trådløse øredåser at være, men kræsne og fintunede lyttelapper kan høre den manglende ledning. Designet er dansk, lækkert og fuldt af godt tænkte detaljer. Dog burde de indbyggede magneter, der selv slukker for strømmen, når man sætter højre og venstre sammen, være en anelse kraftigere. Og den hypede Dolby-mega-ultra-plus-turbo-app spiller kun musik, der ligger lokalt på telefonen. Til gengæld bor der en rar dame inde i Rox, som fortæller om opsætning og batteriniveau.
Bitcoins lever stadig – om end det både går op og ned i showbiz. Et af de store problemer er at holde sine digitale kryptopenge beskyttet i forhold til hackere og andre gemene digitale tyveknægte. Sagen er, at alt, der er forbundet til nettet, i princippet kan kompromitteres, og der er flere prominente eksempler på, at nogen er stukket af med rigtig mange af andre folks kryptopenge. Piperwallet løser problemet ved at lave en unik papirudgave af din Bitcoin wallet. Det betyder, at dine bitcoins ikke længere findes digitalt, men alene som en kode på en strimmel papir. På den måde er der ingen, der kan få fat i dem – altså ud over klassiske analoge tyveknægte.
Der findes dampstrygejern, og så findes der dampstationer. Sidstnævnte er reelt udtryk for dampstrygejern, der har gået på universitetet. Og de virker – så helt overdrevet godt, at det burde være forbudt at markedsføre gammeldags strygejern. Dampstationens afgørende forspring er en separat kedel, der gør det muligt at fyre op for dampmængden i en sådan grad, at manchetter og flipper flader ud, og kraver makker ret på rekordtid. Damptryk og intensitet styres på kedel-delen, hvorfra en slange leder dampen op til selve jernet. Her styres jernets temperatur, og dampskuddene styres med en aftrækker på håndtaget. Undertegnede har prøvet tre forskellige dampstationer, og præcis hvilken model du vælger, betyder nok ikke det store. Det er som at gå fra en scooter til en motorcykel.
De bedste løsninger er ofte også de mest simple. Og når det kommer til at måle vindstyrke, er danske Vaavud kommet op med en helt uhyggelig elegant løsning, der fungerer med de fleste smartphones. I stedet for en masse elektronik består Vaavud af en ’vindpaddel’, der roterer hurtigere, jo kraftigere det blæser. Inde i selve vindpadlen er monteret magneter, der påvirker telefonens indbyggede digitale kompas. På den måde kan den tilhørende app måle, hvor kraftigt det blæser. Vaavud måler fra 2 til 20 sekundmeter og har ifølge firmaet en nøjagtighed på +/- 4 %. Som ikke ubetydelig bonus viser appen også andre Vaavud-brugeres målinger, så man kan holde sig orienteret om, hvornår det er det helt rigtige tidspunkt at forlade kontoret og tage ud at kitesufe, sejle, modelflyve, eller hvad man ellers bruger aktuelle vindmålinger til.
Jeg bliver måske lidt irriteret på mig selv over, at det stadig er så svært for mig at få Mette frem. Det er nok mest, når jeg er på skærmen. Jeg oplever ikke, det er så svært, når jeg er ude at møde folk.