Babylon Berlin
Europæiske serier er virkelig begyndt at gøre sig bemærket, og dette tyske historiske drama topper virkelig dem alle i år. Sjældent har en serie været så smuk og så grim på samme tid. Vi får fejende flotte billeder af godstog fyldt med nervegas, der skærer sig gennem landskabet, og vi får et indblik i den beskidte fattigdom, der findes lige under facaden i et Berlin, der stadig slikker sårene efter det store nederlag i 1. verdenskrig.
Den er heldigvis ikke én lang optakt til Hitler, men en selvstændig historie, eller faktisk flere i én. Det gennemgående plot er en forholdsvis traditionel kriminalhistorie, hvor man følger den krigstraumatiserede politikommissær Gereon Rath, der skal finde en gemt russisk guldskat, opklare en stribe mord og forhindre højforræderi, men den er også et tidsbillede på et multikulturelt Berlin med grænsesøgende sex og kontant klassekamp i gaderne.
Hvert afsnit er næsten i en spillefilms længde, hvilket kan virke en smule langt til tider. Men der er grund til at kippe på hatten for dette utroligt ambitiøse tyske projekt, der sparker nyt liv i serieverdenen.
Se den på DR.
Patrick Melrose
Det er altid svært at filmatisere en god bog. Især hvis bogen handler om misbrug og indre kamp. Ikke desto mindre lykkedes det fremragende for HBO-serien ’Patrick Melrose’, hvor hvert afsnit på en time skildrer en bog i Edward St Aubyns selvbiografiske serie.
En af årsagerne til seriens succes skal findes i castingen. Det er lykkedes at få en af Storbritanniens bedste skuespillere lige nu, Benedict Cumberbactch, til at spille Patrick, og det gør han med overbevisende humor, vid og fortvivlelse.
Man har ofte set misbrug skildret i de lavere klasser som i fx Trainspotting, men det her er frygt og lede i den engelske overklasse, og det er både sjovt og forfærdeligt. Der er ikke så mange penge tilbage i den gamle engelske adel, men der er til gengæld masser af misbrug, dovenskab og nedarvede ondskab.
Allerede i første afsnit afsløres det, hvorfor Patrick er nødt til at skyde heroin i årene for at mindske minderne. Det er skræmmende - og overbevisende fremført - lige fra hans sadistiske far og pillemisbrugende mor til det forsømte barn.
En kandidat til årets bedste serie
Se den på HBO.
Bodyguard
Nogle gange skal en serie have et par afsnit eller tre, før man er fanget. Nogle gange tager det en hel sæson. Men den britiske serie ’Bodyguard’ kræver kun 10 minutter af dig. I seriens anslag befinder politimand David Budd sig med sine børn på et tog, som en selvmordsbomber har udset sig som mål.
David Budd skal i få nervepirrende minutter tale den rystende og grædende terrorist fra sit forehavende. Det lyder måske ikke synderligt originalt, men det er fantastisk godt skruet sammen og et af de bedste serieanslag, jeg har set længe.
Vi følger den hjemvendte Aghanistan-soldat David Budd, der får til opgave at være livvagt for den kontroversielle indenrigsminister Julia Montague, der har været ansvarlig for at sende soldater som David Budd til krig og hjem igen med svære traumer.
Plottet kan lyde en smule slidt, og den er bestemt heller ikke nogen nyskabelsen af tv-serien. Men den er fremragende britisk håndværk, og hvis du stadig er i tvivl, beder jeg dig ikke om at give den en sæson. Du kan nøjes med de 10 minutter. Så er du på.
Se den på Netflix
Britannia
Med god grund har man forsøgt at sælge den her som en britisk erstatning til Game of Thrones. Og selv om den selvfølgelig ikke er det, er den faktisk ganske glimrende på egen hånd. Danske Nikolaj Lie Kaas har en stor rolle i serien, og han formår at overføre sin særlig humor til rollen som gal/genial troldmand.
Der bliver leget med det okkulte, som spiller en større rolle her end GoT, der mere fokuserer på magtspillet. Der er enkelte knaster undervejs med lidt overspillende skuespillere, og der mangler lidt af den skarphed, der gjorde især i begyndelsen GoT så interessant. Men stadig en god første sæson og absolut værd at se.
Se den på HBO
Maniac
Der har været langt mellem snapsene på Netflix i den seneste tid, og derfor har de også gjort ekstra meget ud af promoveringen af denne dyrt anlagt miniserie. Det høje forventningsniveau skyldes ikke mindst seriens mange store navne. I hovedrollerne ser man Emma Stone og Jonah Hill, mens den er instrueret af Cary Fukunaga, der stod bag den legendariske første sæson af ’True Detective’.
Det store spørgsmål er så, om den indfrier forventningerne. Det korte svar er ja. Den fungerer rigtig godt, og den er først og fremmest original i ordets bedste betydning.
Seriens udgangspunkt er et nyt medicinsk eksperiment, hvor en gruppe udvalgte skal igennem et forsøg. Over tre dage får de tre forskellige piller, hvorefter kunstig intelligens, i form af en moder-computer, guider dem igennem deres traumer for at føre dem frem til forløsning – og i sidste ende frelse fra deres problemer.
Jeg følte mig rigtig godt underholdt, og er man som mig begyndt at flakke lidt mellem de mange nye serier, der bliver sprøjtet ud, har vi her i sandhed en ’Netflix Orginal’.
Se den på Netflix
The End of the F***ing world
Skør dreng møder skæv pige, og sød indieserie opstår. Det er formlen bag en af årets største succeser, der kommer fra de britiske øer, og den har med sine mange fantastiske bipersoner og usentimental handling en ekstra charme og bid frem for amerikanske pendanter som fx ’Love’.
Den balancerer sig på kanten af indie-klichéen med dens velkomponerede soundtrack og ’Fargo’ske’ humor med lidt blod på velanbragte steder, men man kan ikke lade være med at smile af dens veloplagthed og gode replikker.
Se den på Netflix
Se, hvad vi ellers skriver om: Serier, Netflix, Streaming og HBO