Bitcoin i Danmark

København er den mest Bitcoin-venlige by i Norden

Trods advarsler har den danske hovedstad omfavnet den virtuelle valuta. ’Man er nødt til at følge med udviklingen’, siger en af de københavnske erhvervsdri-vende, der accepterer Bitcoin som betaling.

Bitcoin i Danmark
Offentliggjort

Det online betalingssystem Bitcoin har været bredt diskuteret siden dets opfindelse i 2008.

Fortalere for valutaen, der kan bruges i både restauranter, butikker og på nettet, peger på fordelene ved, at brugere af systemet kan indgå transaktioner med hinanden uden om mellemled som pengeinstitutter og centralbanker. Kritikere har derimod været skeptiske over for, at Bitcoin ikke på samme måder som traditionelle valutaer er underlagt beskyttelsesregler i lovgivningen på hverken dansk eller europæisk plan.

I både 2013 og 2015 udgav Finanstilsynet en pressemeddelelse, der videreførte den europæiske bankmyndighed EBA’s advarsel om at gøre brug af virtuelle valutaer. Her gjorde tilsynet opmærksom på en række risici, der er forbundet med at gøre brug af valutaer som Bitcoin – herunder risikoen for at blive hacket, at værdien hurtigt kan falde til nul, og at de virtuelle valutaer kan blive misbrugt til kriminalitet.

Men tilsyneladende har flere forretninger, restauranter og online-butikker i Norden valgt at trodse EBA’s advarsler. I en ny artikel har Business Insider Nordic ved hjælp af værktøjet Coinmap oplistet alle de steder i Norden, hvor Bitcoin bliver accepteret som betalingsmetode – og her fører København stort over de øvrige nordiske byer.

I den danske hovedstad er det nemlig hele 28 butikker, som lige så gerne tager imod den virtuelle valuta som kontanter eller kort. Til sammenligning gælder det samme 22 butikker i Helsinki, 20 i Stockholm og 12 i Oslo.

En af de danske erhvervsdrivende, som har taget den nye valuta til sig, er John Michael Jensen, som ejer Johns Hotdog Deli, der har to filialer på henholdsvis Bernstorffsgade og i Kødbyen i København. Han har accepteret Bitcoin som betaling for hotdogs siden 2015, og det var hans baggrund som uddannet datamatiker, der i første omgang vækkede hans interesse for valutaen.

”Jeg kan godt lide at være lidt anderledes end alle de andre, og jeg har altid interesseret mig for ny teknologi. Det er nødvendigt at følge med udviklingen, og det har givet mig fin respons fra kunderne at acceptere Bitcoin som betalingsmetode,” siger han.

De handlende i København lader dog ikke til at have et lige så varmt forhold til Bitcoin som John Michael Jensen og de øvrige forretningsindehavere. Han skyder på, at han i gennemsnit kun ekspederer omkring tre Bitcoin-betalende kunder om måneden, og det er typisk turister eller unge, som har læst om systemet og lige skal prøve det af.

”Jeg tror aldrig, at vi kommer uden om almindelige kontanter og betalingskort, men jeg gør det også mest for sjov. Det koster mig jo ikke noget,” siger han.

Skal man følge Finanstilsynets og EBA’s advarsler, kan det dog komme til at koste John Michael Jensen en hel del, hvis han bliver hacket. Alligevel vælger han at se bort fra de officielle udmeldinger.

”Hvis man tænker sig lidt om i forhold til, hvordan man gebærder sig på nettet, kan man minimere risikoen for at blive hacket betragteligt. Og så er Bitcoin jo ikke mindre sikkert end alt muligt andet – alt kan blive hacket, selv Visakort og sikkert også bankerne en dag, så jeg bekymrer mig ikke,” siger han.

LÆS OGSÅ: Reportage fra et voksende Helsingør: “På fem minutter kan jeg være ved vandet, i byen eller i skoven"

LÆS OGSÅ: Stort portræt af Brøndby kommune: “Vi bor her, det her er vores liv, og vi flytter aldrig herfra”

LÆS OGSÅ: Modstrøm: De 10 dyreste byer i verden