Det startede som en skør ide. Men resultatet er angiveligt blevet seriøst velsmagende.
”I næsen har du alkoholduften, som du kender fra vodka. Men i munden er den blød og rund, frugtig og med karakter fra druerne. Jeg anbefaler, at du drikker den ved stuetemperatur, ligesom du ville drikke en cognac. Den er både god til aperitif og til kaffen.”
Det siger Frank Søndergaard, der er idemanden bag Pégo Vodka, der kun er lavet i knap 600 flasker, som så til gengæld koster 599 kroner stykket. Ud over eksklusiviteten er dét, der gør Pégo til en særlig vodka, at den er destilleret på rødvin.
Annonse
Typisk destilleres vodka på en øl brygget af gærede kartofler eller gæret korn, nogle gange også på majs eller melasse – et restprodukt fra sukkerfremstilling. Alt sammen gode kilder til alkohol, men ikke nødvendigvis til en særlig markant smag.
Nogle elsker vodkaen for dens rene, lidt neutrale udtryk, men for Frank Søndergaard, medejer af familievirksomheden AMKA, der importerer vin, spiritus og øl, begyndte det at blive lidt ensformigt, når han rejste rundt og smagte på vodka efter vodka.
”Jeg har smagt på meget god vodka. Men der er en meget lige linje i moderne vodkaproduktion. Når jeg smagte ældre vodkaer, tegnede der sig en mere bølget linje, kan man sige, med mange flere nuancer. Det var meget nemmere at skelne den ene fra den anden. Det fik mig til at drømme om en frugtig vodka lavet på nogle helt andre ingredienser,” siger Frank Søndergaard, der, så vidt han ved, er en af de første, der har forsøgt sig med at lave vin til vodka.
Pégo Vodka
Importfirmaet AMKA har lavet 570 flasker af den på vin fra deres vingård Quinta do Pégo. Destilleret på Brænderiet Enghaven. Pris: 599 for 75 cl. Køb den her, eller smag den på Restaurant Messen, Elmely Kro, Hotel Amerika eller Den Gyldne Okse.
Ideen til at destillere vodka på rødvin kom sig af, at AMKA i forvejen ejer en vingård i Portugal, Quinta do Pégo, der producerer rødvin og portvin af god kvalitet. Så råmaterialet var allerede i hus.
Selv om Frank Søndergaard gjorde det mere besværligt for sig selv ved at transportere de 2000 liter vin hele vejen hjem til Jylland, inden han gav sig til at destillere dem.
Det vil sige, han overlod processen til Brænderiet Enghaven, der ligger lidt uden for Randers, og som normalt ikke laver vodka, men frugtbrændevin og rom. Men personalet tog udfordringen op og gik endnu længere i destilleringsprocessen end de fleste konkurrenter.
Annonse
Luksusvodkaen Grey Goose destilleres for eksempel fem gange for at opnå ekstrem renhed i produktet. Pégo blev destilleret hele seks gange, og de 2.000 liter vin blev dampet ind til knap 430 liter alkohol.
Vinen, som benyttes til Pégo Vodka, er hovedsagelig lavet på Portugals berømte Touriga Nacional-drue. Hvis den havde fået lov at færdiglagre på fad og blive tappet på flaske, ville den have indbragt 199 kroner per styk. Så økonomien i destilleringsprojektet er ikke holdbar på længere sigt.
Hvis det skal gentages, kan det være, at der skal anvendes en mindre fin vin med nogle mere ydmyge druer. Det kan også være, at der skal findes et lokalt destilleri i Portugal. Eller også vil AMKA måske være nødt til at tage en endnu højere pris for produktet.
Men i første omgang er Frank Søndergaard fuldt tilfreds:
”Det har været et spændende eksperiment. Og jeg har aldrig haft nogen betænkeligheder ved det. Vi arbejder i en lille volumen, vi skal ikke ud at være et stort brand. Men resultatet har været glædeligt. Mange, der har smagt vores vodka, havde aldrig før prøvet at drikke det rent. De har fået en stor overraskelse og en god oplevelse ud af det.”
Jeg bliver måske lidt irriteret på mig selv over, at det stadig er så svært for mig at få Mette frem. Det er nok mest, når jeg er på skærmen. Jeg oplever ikke, det er så svært, når jeg er ude at møde folk.