God vin fortjener den rette håndtering

Store smagsoplevelser er ikke længere kun noget, der bliver skabt på restauranter. Flere og flere svinger en ambitiøs kokkekniv hjemme i privaten. Det betyder også, at vores forhold til god vin er steget markant over den senere årrække – heldigvis for det.

Sponsoreret af Holmegaard

Vin er ikke bare vin. Det er en raffineret videnskab, og på landets ambitiøse restauranter afhænger det rigtige vinglas ikke kun af, om vinen er rød, hvid eller sød – det tilpasses ned til den enkelte drue. Derfor oversætter vinconnaisseur og ­madskribent Rasmus Palsgård sin ­viden fra de professionelle køkkener til lægmand og forklarer, hvorfor den nye glasserie, Notes, fra Holmegaard er det helt rette valg, når du vil have din vins kvaliteter fremhævet.

Champagneglasset har gennemgået den største forvandling i de senere år. Udviklingen er sket i takt med en stigende respekt for vinen og særligt boblernes evne til at udfolde deres fulde potentiale i glasset. Når du tænker champagneglas, tænker du helt sikkert på den lange, slanke flute eller den brede champagneskål, og mange er tit i tvivl om, hvilket der er mest rigtigt.

Flutens lige, ­slanke form får boblerne til at stige smukt op fra glassets bund, men formen gør det samtidigt svært at fornemme champagnens aromaer. Serverer du til gengæld din champagne i en skål, vil duften ­sprede sig i alle retninger på grund af den brede åbning, og så er vi lige vidt. Det er ­essentielt at betragte champagne som en vin, der skal have albuerum for at kunne udfolde sig. Kunsten er derfor at fusionere de to glastypers egenskaber.

Champagneglas fra Notes-serien.

Det er lykkedes med champagne­glasset i­ Notes-serien. Den spidse bund fremmer en konstant strøm af bobler og under­streger champagnens karakter. Glassets brede kurve får duften til at udvikle sig i glasset, mens den  smalle top kanaliserer vinens kom­plekse aromaer direkte mod næsen.

De typiske druer, du vil servere i et klassisk hvidvinsglas, er de sorter, hvor du ønsker at fremhæve druernes frugtighed, friskhed og elegance. Det kunne være riesling og sauvignon blanc såvel som ikke-fadlagret chardonnay, f.eks. fra Chablis. Glassets brede ­kurve og omvendte tragt gør, at de ­friske ­aromaer udvikler sig i glasset og bringer duften frem. Ud over hvidvin kan du med fordel bruge glasset til ­ modne rødvine, gerne over 10 år, som er mere sarte. Derudover vil især ­modne, komplekse champagner og rosévine være oplagte i hvidvinsglasset fra ­Notes-serien

Hvidvinsglas fra Notes-serien.

Notes-serien rummer to rødvinsglas. Det tulipanformede rødvinsglas er især godt til kraftige, tanninholdige vine, fx ­Ribera del Duero fra Spanien, rød bordeaux, sangiovese fra Brunello di Montalcino i Toscana og mange af de kraftfulde oversøiske vine fra Californien, Chile og Argentina. Rødvinsglasset er designet på en måde, der sørger for at intensivere smagen bedst muligt. Det samler alle de mørke nuancer og lader dem komme flot til udtryk.

Notes-serien (f.v.): Hvidvinsglas, bourgogneglas, champagneglas, rødvinsglas.

Vinene fra Bourgogne har opnået legendestatus og fortjener derfor selvfølgelig deres eget glas. Det store, brede bourgogneglas giver de elegante vine på henholdsvis chardonnay og pinot noir masser af luft og plads til at udvikle sig og komme til udtryk. Glasset egner sig også fortrinligt til andre elegante druesorter, især­ nebbiolo, som anvendes til at producere de­ delikate vine fra ­Barolo og Barbaresco i ­Piemonte. Glasset er ligeledes eminent til fyldige, fadlagrede hvidvine, fordi den store overflade giver vinene mulighed for både at udfolde deres frugtige karakter og de fyldige, cremede noter fra fadlagringen.

Bourgogneglas fra Notes-serien.

Holmegaard fylder 200 år

I 2025 fejrer Holmegaard sit 200-års jubilæum med lanceringen af glasserien Notes, der består af fire vinglas, som dækker hele din vinmenu. Alle glas har samme­ højde på stilk og kuppel og en drikkevenlig form, der sikrer, at vinens potentiale udfolder sig perfekt.

Vejl. pris fra 399,95 kr. (2 stk.)

Designeren bag: Tom Nybroe

Den anerkendte glasdesigner og vinconnaisseur Tom ­Nybroe har på baggrund af grundig research blandt professionelle sommelierer og vinproducenter fra hele verden skabt en vinglasserie, der tager hensyn til håndtering af vin og lader de forskellige vines kvaliteter komme til fuldt udtryk.