Midt i et klimakaos: ”Vi befinder os i en tid, hvor tingene går rasende hurtigt”
Hver eneste dag bliver klimaforskere konfronteret med klimaforandringernes konsekvenser og magthavernes fornægtelse af problemerne. Netop derfor blander klimaprofessor Sebastian Mernild sig i debatten. For selvom det til tider er svært at opretholde optimismen, når isen smelter i Grønland, og det brænder i Australien, nægter han at give op.
Familie bliver evakueret fra brandene i Australien.
Vi befinder os på Grønland. Året er 2014, og et hold af klimaforskere er på vej op mod en af de nøglelokaliteter på en gletsjer, hvor de år efter år har foretaget intensive målinger af isens tilstand.
Det er en ekspedition, som Sebastian Mernild har været med på mange gange før, men det er nogle år siden sidst. Forskerne er blevet sat af helikopteren, og nu bevæger de sig gennem landskabet som nomader med deres udstyr på ryggen.
Sebastian Mernild går raskt til. For at komme ud på isen skal han hen over en bakketop med alt sit udstyr. Minutter senere når han til tops og bliver mødt af et syn, som chokerer ham. På de få år, der er gået, siden han sidst stod på den selvsamme bakketop og kiggede ud over isen, har gletsjerne trukket sig næsten hundrede meter tilbage.
I perioden efter Grønlandsekspeditionen satte han og forskerholdet sig for at undersøge, hvordan det stod til med gletsjere i andre dele af verden, og ganske, som de havde frygtet, var det, de havde set, udtryk for en tendens. Ikke bare i andre dele af Grønland, men også i Alaska, Andesbjergene, Canada, Sibirien og de russiske arktiske øer.