10 vine fra højlandet, du skal prøve

Højlandet ligger naturligvis rundt om i hele verden. Argentina fører an med allerstørst gennemsnitshøjde på sine vinområder, og netop den vilde dyrkningshøjde blev da også et salgsargument som noget helt nyt, da argentinsk vin debuterede på verdensmarkedet i start 90’erne, og i takt med at vinforbrugerne i øjeblikket efterspørger friskhed og højere syre, er højderne generelt blevet en central del af markedsføringen.

10 vine fra højlandet
Offentliggjort

6 meter, 106 meter, 265 meter … nej, ikke rigtigt. Hvad så med 480 meter eller 745 meter over havets overflade? Jo, nu begynder det at ligne noget. Jeg taler om vin fra højlandet, og vi kan hurtigt blive enige om, at venstrebredskommunerne langs Gironde-estuariet i Bordeaux intet har med højder at gøre. Bourgognes marker er heller ikke højtliggende, ej heller Calistoga i det øvre Napa, mens Riojas grundhøjde med lidt god vilje kunne kaldes højland, og Mendoza Citys beliggenhed helt sikkert omfattes af betegnelsen.

Vin fra højderne, højlandsvin, bjergfrugt, bjergvin, kær vin har mange navne, men i kommerciel henseende er der nok ingen tvivl om, at da Argentina entrede verdensscenen for vin i starten af 1990’erne, blev dyrkningshøjden et salgsargument – meget få havde været opmærksom på det før.

Siden er dyrkningsmaksimal gradvist rykket opad. Gamle vinområder med høj gennemsnitshøjde som Ribera del Duero i Spanien kunne sagtens have gjort en dyd af placeringen i kampen om opmærksomhed dengang, men i takt med stigende fokus fra forbrugernes side på friskhed og højere syre er højderne blevet en central del af markedsføringen. Flere steder i verden er der decideret hype om vin fra højtliggende vinmarker, men før forbrugere begyndte at efterspørge vin fra bjergene, var driften opad drevet af et behov fra producenternes side.

Smagen af højde