Udenfor har vinteren lagt sig over landet – indenfor på Falsled Kro er der tændt op i pejsen, og i køkkenet har Per Hallundbæk sat blus på komfuret. Danmarks mest legendariske landevejskro har hverken glemt sine klassiske rødder eller fremsynet. Få seks opskrifter her...
Pochér æggene i 5 minutter i letsaltet vand med lidt eddike, tag dem op og over i isvand. Klip dem evt. lidt til, så de ser pæne ud. Panér dem så i mel, æggehvide og panko/rasp. Fritér dem sprøde i olie lige før servering.
Anret de sprøde, friterede æg oven på dampede rosenkålsblade med lidt morkelsauce på en lun tallerken. Top ægget med høost revet fint på Microplane, så osten nærmest smelter på det varme æg.
20 rosenkål
2 spsk. valnøddeolie
1 spsk. sherryeddike
Salt
Peber
Annonse
Skyl rosenkålene godt, og del dem i blade. Damp bladene let i eddike og olie og smag til med salt og peber.
10 tørrede morkler
1 skalotteløg
½ dl rødvin
½ dl portvin
1 dl kalvefond
Udblød morklerne, og hak dem. Pil løget, og hak det. Kom løg, morkler, rødvin og portvin i en gryde og kog, til væsken er væk. Tilsæt så fonden og kog til passende konsistens.
Tip: På Falsled røger de æggene, før de pocherer dem. De får 24 timer forinden i rygeovnen for at give dem lidt røgsmag. Men retten kan naturligvis laves, uden at man gør det, hvis man ikke har en røgeovn.
12 østers
1 bdt. brøndkarse
1 bdt. persille
½ dl olivenolie
Peber
12 små porrer
Brøndkarse til pynt
Udstyr: Termomixer
Åbn østerserne – gem væden fra dem – og del dem i 2. Skyl brøndkarsen og persillen, og blanchér begge i 1 liter kogende vand i ca. 2 minutter. Løft op fx med hulske og over i isvand. Løft op igen og over på et klæde. Tryk fri for væde.
Blend de blancherede urter i en termomixer med lidt østersvæde og olivenolie til en glat puré. Passér pureen gennem en fin sigte og smag til med peber.
Vask porrerne, og blanchér dem. Kom lidt brøndkarsepuré på tallerknerne, læg østers på, anret med de blancherede porrer, pynt med frisk brøndkarse, kom en pærevinaigrette på og drys med flæskesvær.
½ konferencepære
½ dl jomfruolivenolie
4 spsk. pæreeddike
Skræl den halve pære, og skær den brunoise (i helt små tern). Vend med olie og eddike.
50 g griseskind
Salt
Vindruekerneolie
Skær griseskindet i små tern, og kog dem i 20 minutter i saltet vand. Hæld vandet fra og tør ternene grundigt. Fritér dem sprøde i varm olie.
Tip: Østersen her er af typen label rouge fra Marenne Oleron. Pæreeddiken er fra Gölles i Østrig.Lille saltbagt selleri fra haven med jomfruhummer og kantareller
4 små selleri m. top
4 tsk. havsalt
Smør
Udstyr: Sølvpapir
Vask de små selleri godt rene for jord – lad skræl og top blive på. Pak dem ind i sølvpapir hver for sig, og fordel salt over hver enkelt, inden sølvpapiret lukkes omkring. Bag dem i ovnen ved 170 grader i ca. 30 minutter.
Tag dem ud og lad afkøle. Skær skrællen af, så man får en flot lille selleri med top. Lun i lidt smør lige før servering og anret med kantarelsmør og stegte jomfruhummere med timian og hvidløg.
200 g små kantareller
1 skalotteløg
1 hvidløgsfed
Vindruekerneolie
½ dl tør hvidvin
100 g usaltet smør
½ bdt. purløg
Rens kantarellerne. Pil løg og hvidløgsfed, og finthak begge. Varm en lille tykbundet gryde godt op, kom olie i og steg kantarellerne i ca. 1 minut.
Tilsæt vin, løg og hvidløg og kog næsten væk. Pisk så små tern af smør i, så man får en slags tæt kantarelsmør. Skyl og afdryp det halve bundt purløg, skær det fint og vend i kantarelsmørret ved anretning.
4 store jomfruhummere
2 timiankviste
1 hvidløgsfed
Vindruekerneolie
Pil jomfruhummerne. Skyl timiankvistene. Pil hvidløgsfeddet, og finthak det. Steg jomfruhummerne kort ved høj varme i olie sammen med timian og hvidløg.Råmarineret multe med havtorn, speltchips og Baerii caviar prestige
1 lille multeside
1 lille bdt. citrontimian
½ dl citronolivenolie
Fleur de sel Peber
1 øko-citron
Olivenolie til anretning
50 g Baerii caviar prestige
Udstyr: Plastfilm
Fjern alle ben på fisken. Skyl timianen, afdryp og hak den med både stængel og blade. Fordel over fisken, dryp med olie og drys med fleur de sel og friskkværnet peber.
Riv skallen af citronen og pres saften, og kom alt ud over fisken. Pak fisk og marinade ind i film, og lad det trække 2-3 dage i køleskab. Fjern al marinade fra multen ved anretning, og skær fisken i så tynde skiver som muligt. Læg multen på speltchips, der i forvejen er smurt med et tyndt lag havtornpuré, så chipsene er helt dækkede, dryp med lidt olivenolie, kom godt med caviar på og drys lidt Fleur de sel på.
100 g speltkerner
½ l vand
Salt
Bagepulver
Vindruekerneolie
Udstyr: Bagepapir
Kog spelten i vand til en grødet masse. Tilsæt evt. mere vand undervejs, så det ikke brænder på. Vej ’grøden’ af og tilsæt 1 g salt og 2 ½ g bagepulver pr. 100 g ’grød’. Kør derpå grøden på blender. Smør ’grøden’ tyndt ud på en bageplade med bagepapir. Sæt i ovnen ved 70 grader, til det er helt tørt. Tag det ud, afkøl og bræk i mindre ’chips’. Fritér til sidst i varm olie i ca. 4- 5 sekunder, til chipsene er sprøde.
100 g havtorn
1 ½ dl vand
25 g sukker
4 g agar
Udstyr: Termomixer Kog havtorn, vand og sukker op, blend og sigt. Kog derpå sammen med agar i ca. 2 minutter og hæld på bøtte, der stilles på køl. Når væden er stivnet, blendes den til en glat puré i en termomixer.Snepper med beder, grillede løg, foie gras og hengemte vindruer fra gårdhaven
4 snepper
8 små løg
1 foie gras
Olie
Smør
Salt
Sort peber
Skær bryststykkerne af snepperne, og brug skrog m.m. til sauce. Pil løgene, kog dem let møre, og flæk dem på midten.
’Grill’ de halve løg direkte på en kogeplade i ca. 30 sekunder, til de har fået en mørk gylden farve i lagene. Del foie gras i 8 stykker, og steg dem lige før anretning på en varm pande, og steg samtidig de 8 sneppebryster på en anden pande i ca. 2 minutter i lidt olie og smør, til de er rosa – husk salt og peber på alt.
Anret det hele sådan lidt ragoutagtigt i midten af en tallerken, kom en vindruesauce henover og giv små syltede rødbeder til. Kværn til sidst lidt sort peber over anretningen.
Sneppeskrog og -rester
2 skalotteløg
2 hvidløgsfed
10 champignoner
3 timiankviste
1 dl rødvin
2 dl hønsefond
1 dl kalvefond
1 spsk. honning
5 dl vand
1 spsk. syltede vindruer – se nederst på siden
Pil løg og hvidløgsfed. Grofthak begge. Rens champignonerne og timiankvistene. Steg skrog og lår i olie i en tykbundet gryde, til alt er godt brunt.
Kom rødvin på, og kog det væk. Tilsæt så hønse- og kalvefond, løg, champignon, timian, honning og vand. Lad koge i ca. 40-45 minutter. Sigt fonden gennem et klæde, og kog den derefter ned til ca. 1 dl. Vend syltede druer i ved anretning.
12 små rødbeder
1 dl vand
1 dl kirsebæreddike
1 dl sukker
Kog rødbederne møre, men med bid, og smut dem under koldt vand. Rør en lage af vand, eddike og sukker, og hæld den over rødbederne. Lun dem i lidt af syltelagen lige før servering.
Tip: Kirsebæreddiken til de syltede rødbeder kan man fx få fra Meyer – de syltede rødbeder holder sig i øvrigt i 2-3 måneder i køleskab.
__________
Umodne druer
Hyldeblomsteddike
Sukker
Vask druerne og kom på helt rene sylteglas. Overhæld med en lage af 1 del hyldeblomsteddike og 1 del sukker. Luk glassene, og sæt dem i ovnen i en bradepande med vand, og lad dem dampe ved 85 grader i 30 minutter (det kaldes en autoklavering). De syltede druer kan holde sig hele vinteren ved denne metode.Honningsyltet minifennikel med lakridsis og chokolademousse
8 minifennikler
2 limefrugter
1 dl honning
200 g rørsukker
2 dl sød hvidvin
4 dl vand
Kog fenniklerne møre i vand og hæld vandet fra. Pres saften af limefrugterne, og kog en lage af limesaft, honning, sukker, vin og vand. Lad fenniklerne trække i lagen i min. 2 døgn.
Tag dem op af lagen, og flæk dem på langs inden servering. Anret de honningsyltede minifennikler med lakridsis og chokolademousse og pynt med råmarineret fennikel med top og drys af ’kakaogrus’.
2 dl fløde
1 æg
100 g Manjari chokolade
2 spsk. Kahlua
Pisk fløden let til skum. Pisk ægget sammen. Smelt chokoladen over vandbad. Kom Kahlua og æg i den smeltede chokolade.
Vend det bløde flødeskum i. Fyld cremen på små metalrør eller portionsforme, og frys dem. Tag dem ud fra frys 30 minutter før servering, tryk ud af formene og læg dem direkte på tallerknen, hvor de skal tø op til moussekonsistens.
5 dl sødmælk
5 dl fløde
150 g sukker
10 g rå lakrids
12 æggeblommer
Udstyr: Microplane og pacobæger
Rør mælk, fløde og sukker sammen. Riv lakridsen ned i med Microplane og kog op. Kom lidt over i æggeblommerne, mens der piskes.
Hæld blandingen tilbage i gryden og legér til 90 grader. Sigt gennem en sigte, kom på pacobæger og frys.
1 minifennikel m. top
10 estragonblade
1 spsk. pastis
2 spsk. jordnøddeolie
Limesaft
Udstyr: Pålægsmaskine el. juliennejern
Skær fenniklen i helt tynde skiver – gem toppen til anretning – og kom i isvand. Skyl estragonbladene, og hak dem. Rør dem i en marinade af pastis, olie og lidt limesaft. Tag de fine fennikelskiver op af isvandet lige før anretning, afdryp godt og vend i marinaden.
300 g sukker
½ dl fløde
80 g glukose
80 g smør
100 g mandelmel
10 g kakao
10 g grue*
Kog sukker, fløde, glukose og smør stille i ca. 3 minutter. Vend mandelmel og kakao i blandingen. Rul massen tyndt ud mellem 2 stykker bagepapir. Fjern derpå det øverste bagepapir og drys med knust grué. Sæt i ovnen ved 180 grader i 8 minutter. Lad afkøle og bræk i ønskede stykker.
Jeg kan godt lide, at alt er up in the open. De sjoveste mennesker er dem, der kan finde ud af at læse en simpel situation. Og det er der bekymrende mange, der ikke kan.