På Gastro er vi hamrende
stolte over at afholde Gastro Awards 2025. En prisuddeling, der hylder alle
dem, der gør Danmark til en gastronomisk supermagt.
Feltet har været tæt – og med god grund: De
seneste 20 år har vi nemlig oplevet et veritabelt, gastronomisk boom herhjemme.
Danmark har en af verdens stærkeste madscener, der favner alt fra michelin-restauranter,
bagerier, eksportsucceser, Bocuse d’Or-medaljevindere, cocktailbarer, hoteller
og hverdagsbistroer.
Jurybegrundelse:
På Restaurant Jordnær står råvaren, håndværket og værtskabet forrest –
akkompagneret af en umiddelbar lyst til ganske enkelt at lave god mad og byde
på det allerbedste, man overhovedet kan sætte tænderne i.
Det er luksus i
yderste potens, senest hædret med den tredje fuldt fortjente michelinstjerne,
der sætter to (tre!) tykke streger under, at Restaurant Jordnær hører til i den
absolutte superliga, når det kommer til europæiske restauranter.
Tina og Eric
Vildgaard har skabt et univers, og det er fuldt fortjent, at Restaurant Jordnær
i år modtager prisen for Årets restaurant.
Jurybegrundelse: Der findes et utal af fremragende spisesteder i
mellemklassen, men Calma er lykkedes med at blive en neighbourhood-restaurant,
hvor både lokale og turister sjældent kun kigger forbi en enkelt gang.
Stemningen er hamrende god, ikke mindst fordi Kristine Slott og Nicolai Martens
kan deres metier til fingerspidserne. Christian Marquard og Andrea Calducci
laver mad med et klassisk udtryk på michelin-niveau, men der er sænkede skuldre
og ingen fine fornemmelser.
Ikke én ret faldt igennem, da Gastros anmelder var
forbi, og det er en sjældenhed, at der bliver leveret så overbevisende god
service. Calma leverer topniveau i stueplan.
Jurybegrundelse: Hver eneste vinter sylter og fermenterer Kenneth Toft-Hansen og
hans team tre tons grøntsager, så de kan være klar til den
kommende sæson. Alt charcuteri er hjemmelavet. Og på menuen bliver der sommeren over skiftet 10
retter hver evig eneste dag, så stamgæster under længere ophold aldrig ser det samme
menukort to gange.
Det er den slags stof, drømme er gjort af. Og i Nordjylland kommer drømmen
til live på Svinkløv Badehotel, der yderst fortjent modtager prisen som
Årets hotel.
Jurybegrundelse: Bar Vitrine har fundet opskriften på den noget nær perfekte
vinbar. Man tager en del af Riccardo Marcons formidable værtskab og
tilsætter en del totalt uventet og helt forrygende indiskinspireret køkkenmagi fra
Dhriti Aroras.
Det hele blandes sammen med en usleben
diamant af en placering, i hvad der har udviklet sig til at være et af
Københavns bedste gadekryds, og resultatet er Bar Vitrine.
Her har man lyst til
at finde gamle venner og skabe nye forbindelser, mens vinen flyder, og maden smager af
mere. En vital tilføjelse til Københavns i forvejen sprudlende restaurationsliv.
Jurybegrundelse: Med TATA har København en cocktailbar i international
klasse. TATA er den naturlige forlængelse – eller hemmelige hule, om man vil – af Hotel Sanders, hvor
gæster med adgang til de ypperste steder i verden færdes hjemmevant og
bliver behandlet som lokale.
På TATA smiler bartenderen, når du træder
ind. Men det er ikke bare et hvilket som helst smil. Det er den slags smil,
der ved præcis, hvorfor du er her, og som fortæller dig, at du har truffet det
rigtige valg.
Jurybegrundelse:
Kvalitet fornægter sig ikke. Og når man insisterer på
det ypperste, er det kun et spørgsmål om tid, før ambitionerne bliver
internationale. La Cabra startede i Aarhus, men har nu hjemmebane i både
København, New York, Oman og Bangkok.
La Cabra har skabt ikke bare et bageri
eller en café, men en bevægelse, der strækker sig langt ud over landets
grænser. Den internationale presse har for længst opdaget bagerdanmarks
dårligst bevarede hemmelighed, og vi deler glædeligt begejstringen for det
sublime bagværk med andre.
Jurybegrundelse: Med Alchemist og Spora har Rasmus Munk
sat to tykke streger under sin formåen som kok. Og Rasmus Munk er ikke bare kok som alle
andre. Han er en kreatør, en innovator og et ikon med en astronomisk
arbejdsiver, der sjældent har kendt mage.
Med Alchemist har Rasmus Munk skabt sig et
fundament fra hvilket, han de næste mange år kommer til at skabe,
udvikle, provokere og revolutionere.
Det er en stor ære
at
kunne uddele
prisen for Årets kok til en person, der om nogen fortjener den, og i år kan ingen andre end Rasmus
Munk modtage den.
Jurybegrundelse: Nogle kommer på Alchemist for at spise. Andre
for at blive underholdt. At balancere mange typer gæster mestrer Lykke
Metzger som ingen anden. Hun har et øje ikke kun for de spisende, men også for rum, atmosfære og stemninger.
Lykke Metzger excellerer både i den diskrete rolle som tjener, ligesom hun kan rulle
sig
ud som
sommelier, og intet andet menneske kan formidle magien fra køkkenet
bedre end hende. Det er derfor fuldt fortjent, at hun vinder prisen for Årets tjener til dette års Gastro Awards.
Jurybegrundelse:
Moment handler om det momentale: Ideen er at spise det, der er lige nu. Udgangspunktet for gastronomien er
den biodiverse have, som gæsterne oplever på deres besøg.
Moment er meget mere
end fine dining: Folkene bag er også formidlere, der ønsker at inspirere til,
hvordan vi alle sammen kan tænke og handle i en grønnere retning, både på
individuelt niveau og på strukturelt plan.
Det aftvinger respekt at være nogle
af dem, der går allerforrest, og i en bæredygtighedsverden fuld af varm luft er
det forfriskende at se foregangsrestauranter, der virkelig gør en forskel. Sådan
en er Moment.
Jurybegrundelse: Akmē har til huse i de lokaler, Sushi Anaba indtil for nylig lå
i. Det er store sko at udfylde, men med ungdommeligt mod, dyb grundighed og
evner ud over det sædvanlige lykkes Akmē med opgaven at skabe en restaurant med
internationale ambitioner, der lige så vel kunne ligge i en
metropol ude i verden.
Når Akmē tryller med deres særlige blanding af japansk
kaiseki-køkken og fransk luksusbistro, er det tydeligt, at Akmé lægger sig
lunt i lejet lige under byens absolutte toprestauranter.
Helt til tops
kommer vi for alvor med de mere fransktonede retter, hvor en indbagt due med
brug af hele fuglen fløj direkte ind på listen over de bedste duer, Gastros
anmelder har smagt.
Vinderen af Årets publikumsdarling er fundet af Gastros læsere og går i år til Restaurant ET i Aarhus.
Om illy
Som hovedsponsor for Awards hylder illy kvalitet og professionalisme samt kærligheden til gastronomi og tanken på detaljen, der mærkes i alt fra råvarer til servering. illy arbejder på verdensplan med at finde de bedste løsninger for at afbøde effekterne af klimaforandringer og for at intensivere produktionen af bæredygtig kaffe. Det har betydet, at illy er certificeret af B Corp og dermed anerkendt for, at virksomheden er sit sociale og miljømæssige ansvar bevidst, samt har modtaget en anerkendelse som en af ’Verdens mest etiske virksomheder’ hele 11 år i træk.
Det er i den ånd, illy uddeler prisen for Årets sustainability ved Gastro Awards 2025.
Jeg har altid været begunstiget af, at der er nogle, der har troet på mig og hjulpet mig. I alt, hvad jeg har gjort. Men det kræver, at man opsøger det. Og det har jeg tydeligvis været god til.