Gastro Awards 2025: Se alle vinderne 

Vinderne af Gastro Awards 2025 er fundet. Find ud af, hvem der har hevet priser hjem her.

Offentliggjort

Sponsoreret af illy.

På Gastro er vi hamrende stolte over at afholde Gastro Awards 2025. En prisuddeling, der hylder alle dem, der gør Danmark til en gastronomisk supermagt. 

Feltet har været tæt – og med god grund: De seneste 20 år har vi nemlig oplevet et veritabelt, gastronomisk boom herhjemme. 

Danmark har en af verdens stærkeste madscener, der favner alt fra michelin-restauranter, bagerier, eksportsucceser, Bocuse d’Or-medaljevindere, cocktailbarer, hoteller og hverdagsbistroer. 

Stort tillykke til dette års vindere, som er:

Årets restaurant – Jordnær

Jurybegrundelse: På Restaurant Jordnær står råvaren, håndværket og værts­kabet forrest – akkompagneret af en umiddelbar lyst til ganske enkelt at lave god mad og byde på det allerbedste, man overhovedet kan sætte tænderne i. 

Det er luksus i yderste potens, senest hædret med den tredje fuldt fortjente michelinstjerne, der sætter to (tre!) tykke streger under, at Restaurant Jordnær hører til i den absolutte superliga, når det kommer til europæiske restauranter. 

Tina og Eric Vildgaard har skabt et univers, og det er fuldt fortjent, at Restaurant Jordnær i år modtager prisen for Årets restaurant.

Årets spisested – Calma

Jurybegrundelse: Der findes et utal af fremragende spisesteder i mellemklassen, men Calma er lykkedes med at blive en neighbourhood-restaurant, hvor både lokale og turister sjældent kun kigger forbi en enkelt gang. 

Stemningen er hamrende god, ikke mindst fordi Kristine Slott og Nicolai Martens kan deres metier til fingerspidserne. Christian Marquard og Andrea Calducci laver mad med et klassisk udtryk på michelin-niveau, men der er sænkede skuldre og ingen fine fornemmelser. 

Ikke én ret faldt igennem, da Gastros anmelder var forbi, og det er en sjældenhed, at der bliver leveret så overbevisende god service. Calma leverer topniveau i stueplan.

Årets hotel – Svinkløv Badehotel

Jurybegrundelse: Hver eneste vinter sylter og fermenterer Kenneth Toft-Hansen og hans team tre tons grøntsager, så de kan være klar til den kommende sæson. Alt charcuteri er hjemmelavet. Og på menuen bliver der sommeren over skiftet 10 retter hver evig eneste dag, så stamgæster under længere ophold aldrig ser det samme menukort to gange. 

Det er den slags stof, drømme er gjort af. Og i Nordjylland kommer drømmen til live på Svinkløv Badehotel, der yderst fortjent modtager prisen som Årets hotel.

Årets vinbar – Bar Vitrine

Jurybegrundelse: Bar Vitrine har fundet opskriften på den noget nær perfekte vinbar. Man tager en del af Riccardo Marcons formidable værtskab og tilsætter en del totalt uventet og helt forrygende indiskinspireret køkkenmagi fra Dhriti Aroras. 

Det hele blandes sammen med en usleben diamant af en placering, i hvad der har udviklet sig til at være et af Københavns bedste gadekryds, og resultatet er Bar Vitrine. 

Her har man lyst til at finde gamle venner og skabe nye forbindelser, mens vinen flyder, og maden smager af mere. En vital tilføjelse til Københavns i forvejen sprudlende restaurationsliv.

Årets cocktailbar – TATA

Jurybegrundelse: Med TATA har København en cocktailbar i international klasse. TATA er den naturlige forlængelse – eller hemmelige hule, om man vil – af Hotel Sanders, hvor gæster med adgang til de ypperste steder i verden færdes hjemmevant og bliver behandlet som lokale. 

På TATA smiler bartenderen, når du træder ind. Men det er ikke bare et hvilket som helst smil. Det er den slags smil, der ved præcis, hvorfor du er her, og som fortæller dig, at du har truffet det rigtige valg.

Årets bageri – La Cabra

Jurybegrundelse: Kvalitet fornægter sig ikke. Og når man insisterer på det ypperste, er det kun et spørgsmål om tid, før ambitionerne bliver internationale. La Cabra startede i Aarhus, men har nu hjemmebane i både København, New York, Oman og Bangkok. 

La Cabra har skabt ikke bare et bageri eller en café, men en bevægelse, der strækker sig langt ud over landets grænser. Den internationale presse har for længst opdaget bagerdanmarks dårligst bevarede hemmelighed, og vi deler glædeligt begejstringen for det ­ sublime bagværk med andre.

Årets kok – Rasmus Munk

Jurybegrundelse: Med Alchemist og Spora har Rasmus Munk sat to tykke streger under sin formåen som kok. Og Rasmus Munk er ikke bare kok som alle andre. Han er en kreatør, en innovator og et ikon med en astronomisk arbejdsiver, der sjældent har kendt mage. 

Med Alchemist har Rasmus Munk skabt sig et fundament fra hvilket, han de næste mange år kommer til at skabe, udvikle, provokere og revolutionere. 

Det er en stor ære at kunne uddele prisen for Årets kok til en person, der om nogen fortjener den, og i år kan ingen andre end Rasmus Munk modtage den.

Årets tjener – Lykke Metzger

Jurybegrundelse: Nogle kommer på Alchemist for at spise. Andre for at blive underholdt. At balancere mange typer gæster mestrer Lykke Metzger som ingen anden. Hun har et øje ikke kun for de spisende, men også for rum, atmosfære og stemninger. 

Lykke Metzger excellerer både i den diskrete rolle som tjener, ligesom hun kan rulle sig ud som sommelier, og intet andet menneske kan formidle magien fra køkkenet bedre end hende. Det er derfor fuldt fortjent, at hun vinder prisen for Årets tjener til dette års Gastro Awards.

Årets sustainability – Moment

Jurybegrundelse: Moment handler om det momentale: Ideen er at spise det, der er lige nu. Udgangspunktet for gastronomien er den biodiverse have, som gæsterne oplever på deres besøg. 

Moment er meget mere end fine dining: Folkene bag er også formidlere, der ønsker at inspirere til, hvordan vi alle sammen kan tænke og handle i en grønnere retning, både på individuelt niveau og på strukturelt plan. 

Det aftvinger respekt at være nogle af dem, der går allerforrest, og i en bæredygtighedsverden fuld af varm luft er det forfriskende at se foregangsrestauranter, der virkelig gør en forskel. Sådan en er Moment.

Årets nye sted – Akmē

Jurybegrundelse: Akmē har til huse i de lokaler, Sushi Anaba indtil for nylig lå i. Det er store sko at udfylde, men med ungdommeligt mod, dyb grundighed og evner ud over det sædvanlige lykkes Akmē med opgaven at skabe en restaurant med internationale ambitioner, der lige så vel kunne ligge i en metropol ude i verden. 

Når Akmē tryller med deres særlige blanding af japansk kaiseki-køkken og fransk luksusbistro, er det tydeligt, at Akmé lægger sig lunt i lejet lige under byens absolutte toprestauranter. 

Helt til tops kommer vi for alvor med de mere fransktonede retter, hvor en indbagt due med brug af hele fuglen fløj direkte ind på listen over de bedste duer, Gastros anmelder har smagt.

Årets publikumsdarling – ET

Vinderen af Årets publikumsdarling er fundet af Gastros læsere og går i år til Restaurant ET i Aarhus.

Om illy

Som hovedsponsor for Awards hylder illy kvalitet og pro­fessionalisme samt kærligheden til gastronomi og tanken på detaljen, der mærkes i alt fra råvarer til ser­vering. illy arbejder på verdensplan med at finde de bedste løsninger for at afbøde effekterne af klima­forandringer og for at intensivere produktionen af bæredygtig kaffe. Det har betydet, at illy er certificeret af B Corp og dermed anerkendt for, at virksomheden er sit sociale og miljømæssige ansvar bevidst, samt har modtaget en anerkendelse som en af ’Verdens mest etiske virksomheder’ hele 11 år i træk. 

Det er i den ånd, illy uddeler prisen for Årets sustainability ved Gastro Awards 2025.