Hvad giver man en (møgforkælet) 18-årig? Her er vores store ur-guide
Det er ikke nemt at vælge et ur til et ungt menneske, der bliver 18 år og går fra barn til voksen. Pludselig har de stemmeret, de bestemmer selv, hvor de vil bo, og de har i det hele taget bukserne på. Det skal selvfølgelig fejres med et voksent ur.
HVAD GIVER MAN teenageren, der har alt? Vi siger ikke, at det ikke er oplagt at give en praktisk og snusfornuftig gave. Hvem kunne ikke bruge et kørekort, en smartphone eller en bærbar computer inden skolestart?
Man kunne dog også tænke mere romantisk og analogt og finde et mekanisk armbåndsur, der rummer mere historiefortælling, end de fleste kan klemme ind i en skåltale.
Det næste spørgsmål er så, om man skal købe nyt eller pre-owned. Spørger man den erfarne ur-journalist Allen Farmelo, der blandt andet står bag websitet beyondthedial.com, er der noget særligt ved at være den første ejer af et ur. Især hvis det er et ordentligt et af slagsen.
Annonse
Når dit barn en dag selv bliver gammel nok, kan det blive deres tur til at overlevere det til næste generation.
”Det bliver din families ur,” siger Farmelo.
Ifølge ur-eksperten har vintageure imidlertid en større historisk resonans og føles ofte mere autentiske, fordi de blev lavet i en æra, hvor folk bar ure for at se, hvad klokken var.
”Det giver urene gravitas, at de er fra en æra før mobiltelefoner, og rent faktisk blev brugt som tidtagere. De virker ganske enkelt mindre goofy,” mener Allen Farmelo.
MAN KUNNE OGSÅ tilføje, at man ofte får mest for sine penge, når man køber brugt.
Som Frederik Plum, vurderingssagkyndig i ure hos Bruun Rasmussen Kunstauktioner, siger, så er det præcis ligesom med de fleste andre forbrugsgoder.
Hvis man kan få en anden til at betale kantstensafslaget, så kan man vælge mellem lidt mere spændende ure for de samme penge. Frederik Plum er dog ligesom Farmelo ikke afvisende overfor at købe nyt, selvom han til daglig mest håndterer pre-owned:
”Der er også noget specielt ved at åbne en gave, som, man ved, er ny. På den måde starter urets historie der.”
DER ER IKKE mangel på guides over nye ure til relativt overkommelige priser. Det er en karrusel af the usual suspects på de sociale medier – fra Tissot PRX og Seiko-dykkerure til mikrobrands som Baltic, Nivada og Studio Underdog.
Alt sammen bundsolide valg, men det er svært at konkurrere med charmen ved et pre-owned ur. Ja, det kræver research og tålmodighed, og held, men til gengæld er det en personlig gave, hvor man altså også får en del for pengene.
Annonse
Her kommer Frederik Plum og Allen Farmelo med deres bud på de bedste pre-owned ure til den unge teenager i familien.
Frederik Plum
Ifølge Frederik Plum fra Bruun Rasmussen skal man som udgangspunkt overveje, hvornår fødselaren skal bruge uret. Skal det være et hverdagsur, et sportsur eller et festur?
Cartier Panthère
”Hvis du har en datter, som virkelig har fortjent at blive forkælet, skal du overveje et Cartier Panthère. Modellen fås både i stål, guld og i en kombination af begge. Desuden i et udvalg af forskellige størrelser.
Det er et ur, der ser blændende godt ud, uanset om du er 18 eller 70 år gammel. Gå dog ikke på kompromis med stand – et par tusinde kroner ekstra kan spare dig rigtig meget ved et fremtidigt eftersyn. Prisen er fra 25.000 kroner og op.”
IMPORTANT: Embargo 18 October 2024 - 6PM CET
Oris Divers Sixty Five
”Det er hverdagsuret til den aktive: Oris Divers Sixty Five. Fås i et væld af udgaver og koster fra 8.000 kroner og op.
Her kan man lege lidt med forskellige remme for at give et andet udtryk. Uret kan holde til det meste og er fra en rigtig spændende schweizisk producent.”
Annonse
Tudor Pelagos
”Har man budget til et hverdagsur i en luksusudgave, kan jeg anbefale et Tudor Pelagos. Et virkelig fedt ur, som fås i stål, titanium eller kulfiber og fra 39 mm til 43 mm.
Det er et ur, man kan have resten af livet uden at være på jagt efter en opgradering. Og så er det ret underspillet, så du skal ikke være bange for at blive røvet på gaden med det på, selvom det er et relativt kostbart ur. Prisen er fra 20.000 kroner og op.”
Fotograf Peter M. Madsen
Rolex Submariner 5513 og 1680
”Dykkerure fra 1960-70’erne fra de gode producenter er ofte i flot stand på grund af deres vandtæthed. Det er relativt let at finde et pænt Rolex Submariner fra 1970’erne. Det er essensen af et dykkerur, som man kunne forestille sig datidens professionelle dykkere havde på.
Ref. 5513 og 1680 er henholdsvis uden og med datovisning og er ikke kun smukke og velproportionerede, men en måde at give en form for arveforskud.
Det vigtigste, når man skal købe et sådan ur, er at alliere sig med en, der ved noget om dem. Mange er blevet ’forbedret’, har fået sat nye visere på eller er blevet malet op på skiven. Det skal man undgå. Priserne starter ved 70.000 kroner og op.”
Nomos Metro
”Hvis ens 18-årige er mere til dress-ure, altså ure til pænt brug, så er Nomos Metro et rigtig lækkert tysk ur, som emmer af Bauhaus og underspillet luksus.
Modellen fås både til kvinder og mænd og i et væld af farvekombinationer. Prisen er 12.000 kroner og op.”
Annonse
photo.PETER GROSEN
Omega Seamaster Deville
”Nogle ure har mere ’sjæl’ end andre: En stor del af Omegas ure fra 1960’erne er rigtig godt lavet – og er ikke mindst vandtætte. Derfor er mange af disse i ret god stand trods deres høje alder.
De er desuden relativt lette at få serviceret. Igen vil jeg anbefale, at man bruger et par tusinde kroner ekstra på at finde det helt rigtige, som er i god, original stand.
Et godt sted at starte med at kigge ville være på Omega Seamaster Deville. Fra 5.000 kroner og op.”
Allen Farmelo
Ifølge Farmelo, som er stifter af beyondthedial.com, er det en god idé at gå efter kvarts til den unge fødselar.
Rolex Oyster Perpetual Date ref. 15200
”Det er svært at gå galt i byen med Rolex’ femcifrede reference, der blev introduceret tilbage i 1988 og var i produktion i årtier derefter. Der er kort sagt masser af variationer at vælge imellem. Det har en urkasse på 34 mm, som i mine øjne gør det til et klassisk, tidløst og holdbart ur, som stadig fås til en overkommelig pris: Du kan finde dem til 25.000 kroner.
Det kommer desuden i en størrelse, der er hip lige nu, især for unge mennesker. Alle urmagere kan arbejde på det og servicere det. De fleste blev produceret på en Oyster-lænke, men det er også et ur, der ser cool ud på en rem. Det, som de unge i dag kalder et strap-monster.”
Annonse
Cartier Tank Louis
”Engang fik man nærmest Cartiers kvartsmodeller kastet i nakken, men priserne på brugtmarkedet er skudt i vejret: Jeg købte et Tank Louis for 17.000 kroner for fire år siden, som i dag handles for det dobbelte på chrono24. Det er dog stadig inden for rækkevidde og går aldrig af mode.
Cartier Tank Louis er opkaldt efter manden selv og var den første opdatering af Tank-designet efter den første Tank Normale. Det er ikke stort, men når folk som Andy Warhol og Muhammad Ali kunne bære det, så kan vi andre nok også.
Det gode ved Louis-modellen er, at der ikke er dato eller andet, der forstyrrer. Og fordelen ved kvarts er, at du aldrig skal stille uret, du skal kun skifte batteri. Det er nemt at leve med, hvilket teenagere vil sætte pris på, og mænd og kvinder kan bære det.”
photo.PETER GROSEN
Omega Seamaster
”Der findes en milliard Omega Seamasters derude, men jeg vil især anbefale dem fra 1960’erne for deres gennemført klassiske design. Det var et årti, hvor Omega for alvor formåede at lave cool og tidløse designs, som stadig holder.
De er tilmed til at betale, typisk fra 10.000 kroner og op. En anden fordel er, at der findes så mange af dem, at de stadig er til at få serviceret.”
Jeg har altid været begunstiget af, at der er nogle, der har troet på mig og hjulpet mig. I alt, hvad jeg har gjort. Men det kræver, at man opsøger det. Og det har jeg tydeligvis været god til.