Ny restaurant har hemmelig adresse, og man får den først at vide, når man reserverer bord

Bliv opdateret på den danske gastronomiscene.

Ny restaurant har hemmelig adresse, og man får den først at vide, når man reserverer bord
Offentliggjort

Kokkeriet genfødt

Kokkeriet har levet en lettere omtumlet tilværelse de senere år, men nu har nye og erfarne kræfter købt restauranten i København.

Det er nemlig Rasmus Grønbech, der ikke behøver yderligere introduktion, som sammen med Lasse Askov, der blandt andet er medejer af Alf på Gammel Kongevej på Frederiksberg og kaffevirksomheden Prolog i Kødbyen, der skal drive stedet videre.

Lasse Askov fik i 2009 en michelinstjerne som køkkenchef på selvsamme Kokkeriet, en stjerne, som restauranten havde frem til 2023.

Kokkeriet løb ind i gedigne øretæver fra sure kunder og søgelys i pressen, da de til nytår 2020 ikke kunne følge med de mange bestillinger på menuer, som op mod 5.000 gæster havde lagt.

Grøn bølge

Kismet er en ny heldagscafé og -bageri i Adelgade 16 i København, der denne sommer har slået dørene op.

Retterne er grønne, eksempelvis siciliansk caponata med auberginer, fennikel og stracciatella, mens man hver dag bager brød af friskmalet mel fra Quartz Mølle.

Der er åbent tirsdag til lørdag fra tidlig morgen til kl. 18.00.

Den gyldne klo

Hvis der er noget, vi bør fejre herhjemme, er det jomfruhummeren. Det ved de på Læsø, hvor jomfruhummeren også bliver landet i stor stil, og derfor hører der sig naturligvis en jomfruhummerfestival med kokkekonkurrence til.

I anden weekend i august løb den af stablen, og et enigt dommerpanel anført af Helle Brønnum-Carlsen uddelte den gyldne jomfruhummerklo til Daniel Kruse fra Det Røde Pakhus i Rønne på Bornholm med motivationen:

”Det lykkedes dig at holde fast i Læsø-DNA’et i dine ingredienser. Den første skål med de små hindbærperler, jomfruhummeren fik lov til at spille med hele vejen, og du udfordrede den nok lidt mere ved at gøre det i det søde køkken. Det var ikke bare hindbærperler, men perler for hummer.”

Tillykke herfra og hele vejen til både Læsø og Bornholm.

Alt det postyr

Efter langt tilløb er det nu endelig sket: René Mammen har åbnet en restaurant i Skanderborg.

Det har han gjort sammen med hustruen Louise Mammen. Hr. Mammen står i forvejen bag den etstjernede michelinrestaurant Substans samt restauranten Pondus i Aarhus, og nu er en lille ny altså kommet til i den by, hvor ægteparret bor til daglig.

Navnet er Postyr, og den ligger i det nye boligbyggeri ved pittoreske Skanderborg Sø, der har fået navnet Lille Nyhavn. Vi ser frem til at lægge vejen forbi.

Grønt hver søndag

Og mere grøntmarked for de stakler, der bor i byen uden landmænd m/k som naboer: Siden 2019 har Grønt Marked på skiftende lokationer i København solgt sæsongrønt hele året.

Det er bestemt en udflugt værd, uanset om kalenderen viser september eller februar, selvom udvalget naturligvis varierer markant med årstiden. Markedet popper på skift op på Gammelholm i Indre By, Litauens Plads på Vesterbro, Skjolds Plads på Nørrebro og Aksel Møllers Have på Frederiksberg.

Følg med for eksakte datoer på Instagram.

I al hemmelighed

Abigail er navnet på en ny restaurant, der ifølge pressemeddelelsen kombinerer det eksklusive med det mystiske.

Det kan jo lyde udmattende på forhånd, og vi har endnu ikke været der, men bag Abigail står Norrlyst-koncernen, der i sin portefølje også tæller blandt andre Theo, Gabrielle og Gemini, så vi lader tvivlen komme dem til gode. Adressen er hemmelig, man får den først at vide ved reservation.

Abigail har fokus på vin og ikke kun på kvaliteten, men også på prisen. I stedet for at gange indkøbsprisen med branchestandarden 3,7-4,5, ganger man hos Abigail blot med 1,5-2,0.

Abigail åbnede i sommerferien, lokationen er tæt ved Nørreport i København, og der er blot 12 borde i restauranten.

Michelinrestaurant får nye ejere

Indehaverne af Ti Trin Ned, Mette og Rainer Gassner, der trofast har holdt den gastronomiske fane særdeles højt i Fredericia, har solgt restauranten.

Det skyldes hverken dårlig økonomi eller manglende lyst til at drive stedet videre, men ganske enkelt at muligheden for at lade souschef Michael Nørtoft med ægtefælle Lærke Krudt overtage er opstået.

Nørtoft har tidligere udfyldt rollen som assisterende køkkenchef på stedet fra 2018-2020, mens han i de senere år har hentet erfaring fra køkkener som Lieffroy, Formel B og Geranium.

Overdragelsen sker den 31. december 2024. Vi ønsker tillykke til begge parter med en optimal overdragelse i fred og fordragelighed.

Pasfall til Aarhus

Tidligere på året kunne vi i Gastro meddele, at Thomas Pasfall efter 11 år i Brandt Passage i Odense ville prøve noget nyt.

Hvad det skulle være, vidste vi dengang ikke, men nu har vi fået svar: Fynboen rykker til Aarhus, hvor han overtager gryderne på restaurant Tangkroen.

Tangkroen har netop været igennem en gennemgribende renovering for over 5 mio. kr. Indehaver Jørgen Danielsen ejer også Casablanca og Sjette Frederiks Kro, og med Pasfall på Tangkroen har han trukket et særdeles stærkt es til Smilets By.

Libanesisk i Ørestad

I en verden af shawarmabarer og kebab – og det skal man i øvrigt bestemt ikke kimse ad – er der herhjemme blot ganske få afstikkere, der tager libanesisk mad seriøst for det, det rent faktisk også kan være. Men sådan et sted er nyåbnede Elippa i Ørestad i København.

Og med Elippa får den ellers ørkesløse Ørestad et tiltrængt skud krydderier, endda i særdeles pæne omgivelser.

Det måske mest interessante ved nyåbningen er, at Elippa åbner dørene fra morgenstunden med deres libanesiske bud på arabisk morgenmad. Vi siger ”sahteen” og håber på god vind.

Morgendagens stjerner

Når gourmetrestauranterne herhjemme har manglet urter, svampe og sågar myrer, ved de godt, hvem der er leveringsdygtig. Thomas Laursen har gjort det til sin levevej at finde mad i skovbunden og sælge til restauranter.

Han er et omvandrende leksikon, der samtidig interesserer sig for madlavning og smag, og nu er han aktuel med endnu en bogudgivelse: ’Den store vilde svampekogebog’.

For svampe er fremtiden, påstår han, og guider til de mange svampe, der vokser vildt i Danmark. Også dem, man ikke plejer at spise, men som smager skønt. Bogen gør svampe til måltidets stjerner og udkommer dette efterår.

’Den store vilde svampekogebog’, Grønningen 1, 399,95 kr.

Drømmen om sommer i Italien

Eva Ravnbøl er journalist, bosiddende i Italien, ekspert udi samtlige uskrevne italienske regler for god opførsel og hjemmevant navigerende i det italienske køkken.

Hun har en stribe bøger under bæltet, både om mad og mere bredt om italiensk kultur og livsstil, og nu er hun klar med endnu en om alt det bedste, den italienske sommer byder på i regionen Campania, der blandt andet tæller Napoli, Minori, Cetara, Tramonti, Gragnano og Nocera.

Bogen udkommer i 2025, men indtil da kan vi anbefale at følge med på Evas Instagram, hvor hun løbende giver opdateringer fra støvlelandet med sit blik på regler, måltider og god opførsel. Det er svært underholdende.

Mere mere mere bagværk

Turister kommer langvejs fra for at fortære og fotografere fotogent bagerbrød og kager fra de utallige bagerier, der er i Danmark, som tager brødet mere end seriøst.

De lokale er vist også godt tilfredse med at de oldschool bagere med håndværkere og romsnegle på menuen ad åre er blevet fortrængt for mere ambitiøse bagermestre.

Og ja, der er stadig plads til endnu flere bagerier og endnu mere bagværk i pænt indrettede lokaler, der gør sig godt på Instagram.

Riviera er lige den slags sted, netop åbnet i Nansensgade i København, og bag roret er Chiara Barla, der er kendt fra Apotek 57 og Lido. Velbekomme!

Endnu mere værtskab på Søllerød Kro

Søllerød Kro har hentet en stor kapacitet til kroen. Det sker i form af Peter Fagerland, der kommer fra en ledende stilling på Dragsholm Slot og nu tiltræder som assisterende restaurantchef på Søllerød Kro.

Det høje niveau af service på kroen er gennem mange år forædlet af restaurantchef Jan Restorff, der nærmest er blevet synonym med godt værtskab, og med Peter Fagerland har man tiltrukket en ressource, der kan støtte op om den udvikling.

På landet i byen

Man kan enten gå med himmelvendte øjne gennem supermarkedets grøntafdeling og begræde, hvor elendig kvaliteten på grøntsagerne er. Eller man kan tage tyren ved hornene og selv gøre noget.

Folkene bag Grønne Bønner har gjort det sidste. I et oprør mod manglende udvalg og dårlig tilgængelighed har de på Nørrebro skabt et uafhængigt grøntmarked med produkter fra regenerative småskala-jordbrug på Sjælland.

Det hele er non-profit, så man køber direkte fra bonden, og dermed en oplagt indkøbsmulighed for alle dem i byen, der ikke kommer forbi et gårdudsalg hver eller hver anden dag.

Gronnebonner.dk eller@gronnebonner

Et ordentligt glas

Øl skal drikkes af ordentlige glas, og hvilket bedre match kunne man forestille sig end et dansk bryggeri, der teamer op med en dansk glasproducent, et voila, vi hælder op og siger skål!

Sagen er nemlig den, at Mikkeller er gået sammen med Holmegaard om at lave tre glas til tre forskellige slags øl, og resultatet er organisk, levende, ja måske ligefrem smukt?

Glassene sælges i par og kommer også med den let genkendelige Mikkeller-grafik samt i en særlig juleudgave. Så er det bare om at få øl på køl i en fart.