På hypet grøntsagsrestaurant er de ikke bange for at træffe beslutninger, der resulterer i tæsk

På hypet grøntsagsrestaurant er de ikke bange for at træffe beslutninger, der resulterer i tæsk

I økolandsbyen Friland ved Rønde finder man en af landets mest bæredygtige restauranter. Navnet er Moment, og her forenes en videnskabelig tilgang til bæredygtighed med gourmet. Lige fra begyndelsen har restauranten ønsket at gøre tingene anderledes og udvide rammerne for, hvad bæredygtig gastronomi kan være.

Offentliggjort

I 2002 blev andelsforeningen Friland uden for Rønde på Djursland etableret. I dag, 22 år senere, tæller den 45 husstande, som tilsammen huser cirka 75 voksne og 35 børn. Selv skriver foreningen følgende på sin hjemmeside:

”Friland er en økolandsby, hvor mennesker eksperimenterer med at indrette hverdagen anderledes med vægt på bæredygtig livsstil, gældfrihed og selvstændigt erhverv.”

I 2016 åbnede restauranten Moment også på stedet, og netop det at gøre tingene anderledes har fra begyndelsen været en stærk del af missionen på restauranten, der siden dag et har været en frontløber inden for bæredygtig gastronomi. Rundt om restauranten på en sommerdag i juli gror alskens afgrøder, blomster og andre planter i det, der i ordenes bedste forstand måske mest præcist kan beskrives som et kontrolleret vildnis af spiselige ting fra planteriget.

”Navnet Moment dækker over præcis det, vi gerne vil vise: et øjebliksbillede af, hvordan naturen ser ud og smager lige nu. Hvis man ankommer om sommeren, oplever man vores frodige have, hvor sommerfugle og svirrefluer trives blandt de mange spiselige planter, man som gæst kommer til at spise, mens det om vinteren er en mere huleagtig oplevelse at spise hos os,” fortæller direktør og indehaver af Moment, Rikke Storm Overgaard, hvis mand, Morten Storm Overgaard, ved siden af sit primære job på Aarhus Universitet også er meget engageret i restauranten.