Danmark bliver ved med at tage podiepladser ved Bocuse d’Or. Således også i år, hvor Sebastian Holberg Svendsgaard med commis Philip Nilsen og coach Ronni Mortensen (sølvvinder 2021) tog guld til europamesterskaberne.
Det skete i Trondheim den 19.-20. marts, hvor det danske team i et inferno af larm og kaos med iskold selvsikkerhed og absolut ingen rysten på hånden tilberedte en fad- og en tallerkenservering, holdet havde trænet på i måneder.
Annonse
Nu venter næste års verdensmesterskaber i Lyon, hvor Danmark anført af Brian Mark Hansen og flankeret af commis Elisabeth Madsen i 2023 vandt guld.
Firedobbelt guld til Treetop
For første gang nogensinde gik både titlen ’Årets kok’ og ’Årets tjener’ til den samme restaurant ved danmarksmesterskaberne for professionelle kokke og tjenere.
Vinderne blev Treetops køkkenchef Bjarke Jeppesen og restaurantchef Andreas Kobs Laursen, der hev statuetterne hjem til Munkebjerg Hotels gourmetrestaurant.
Bjarke Jeppesens hovedret bestod af sprød krustade med jordskokker og estragon, let tilberedt blomkål med ramsløg og hasselnødder, ceviche af havtaske på pastinak tilberedt i egen juice, kartoffelkompot med urter. Og dertil sauce på strandkrabber og skilt med ramsløg og strandkrabbeolie.
Og ikke nok med det. Magnus Lund Hansen snuppede også titlen som ’Årets kokkeelev’. Den sidste prik over i’et satte Andreas Kobs Laursen, da han også vandt titlen som ’Nordens bedste tjener’.
Annonse
Tårnhøjt niveau i Vejle – tillykke herfra.
Nyt liv i legendariske lokaler
I juni bliver Aarhus et spisested rigere, når Clementine åbner på Sct. Clemens Torv. Clementine bliver en moderne café, der overtager lokalerne efter Aarhus-institutionen Mackies, der efter hårde år med underskud lukkede i 2023.
Bag Clementine står de garvede restauratører fra Madklubben, og det bliver koncernens ottende sted i byen, da de i forvejen driver Food Club, Frankies, Grill, Hanzo, Madklubben, Bermuda og Lupo.
Det er endnu sparsomt med viden, men vi er blevet fortalt at nøgleordene er ingen ligegyldig pynt på tallerkenen, høj kvalitet i maden og gode, enkle materialer i indretningen.
Clementine åbner den 3. juni.
Michelin-regn over Tivoli
Annonse
I løbet af 2024 vil seks internationale restauranter med samlet 12 michelinstjerner flytte ind i Det Japanske Tårn i Tivoli. Og agter man at følge med hele året, kommer man hele den gastronomiske klode rundt.
Sæsonen for de madglade i Tivoli begyndte den 24. april, hvor den spanske kok Alejandro Serrano indtog Det Japanske Tårn. Alejandro Serranos restaurant, der normalt ligger i Spanien, er opkaldt efter ham selv, og han var den yngste spanske modtager af en michelinstjerne nogensinde, da han som 24-årig i 2021 fik anerkendelsen, som han har bevaret lige siden.
Efter Serrano vil den tyske restaurant Ösch Noir rykke ind fra 8. juni til 13. juli.
Så kommer tiden til New York-restauranten Aska fra 18. juni til 18. juli, mens der fra 22. august til 22. september bliver budt velkommen til Modu, der bliver navnet på den pop-up, som singaporeansk fødte Reif Othman sammen med de to fremmeste ambassadører for koreansk mad herhjemme, Kristian Baumann fra Koan og Youngjin Kim fra Juju kommer til at åbne.
Året slutter med manér: Først med færøske/grønlandske KOKS, en af de absolut mest eftertragtede restauranter i Norden, der stempler ind i Tivoli fra 10. oktober til 3. november.
Og derefter med slovenske Hiša Franko, der samtidig bliver den første gang en trestjernet michelinrestaurant rykker ind i Tivoli. Det sker fra 21. november til 31. december.
Maupa genopstår
Føljetonen om Maupa fortsætter. I det seneste Gastro skrev vi, at David Fischers pizzasted i Store Kongensgade endeligt var stedt til hvile, men men men, nu er Maupa genopstået.
Det sker på hjemmebanen, nemlig hos netop Hos Fischer på Victor Borges Plads i København, men kun søndag og mandag.
En sejr for den tynde, romerske pizza; og vi håber, den kommer til at leve en mere fremtidssikret tilværelse på den i øvrigt glimrende pastainstitution på Østerbro.
Det skal fejres!
I anledning af Det Danske Gastronomiske Akademis 60-års jubilæum udgiver akademiet i år festskriftet ’Gastronomiens spor i det danske samfund’.
Festskriftet belyser nogle af de aftryk, gastronomien har sat i det danske samfund de seneste seks årtier. Den er tilvejebragt af tyve personer med interesse for gastronomi – herunder navne som Helle Brønnum Carlsen, Claus Meyer og Gastros faste vinskribent René Langdahl Jørgensen.
Bogen er redigeret af Ole G. Mouritsen og henvender sig til alle os, der interesserer sig for den mad, vi spiser, og hvordan vi ønsker at leve med mad i samfundet nu og i fremtiden.
Helt til himmels
Hører du til en af dem, der har gået og savnet gourmetoplevelser i rummet, kommer Alchemist dig nu til undsætning. I 2025 tager Rasmus Munk nemlig ud i stratosfæren for at servere en sand holistisk spiseoplevelse ombord på en rumkapsel.
I hård valuta vil det koste 3,5 millioner danske kroner at få en tur ud til stratosfæren med rumkapslen, der letter fra Floridas kyst (transport til og fra Florida er ikke inkludereret), og der er plads til lige præcis seks verdenshistorieskabende gæster.
Maden vil blive serveret ombord på den CO2-neutrale rumkapsel Neptune, der ikke vil sendes afsted med raketter, men derimod vil løftes af en gigantisk brintfyldt rumballon udviklet af NASA. Selve oplevelsen vil vare seks timer, fra kapslen letter, til den lander i havet igen (transport fra havet er inkluderet i prisen).
Hotel(t) Kadeau
Fra denne sommer bliver det muligt at overnatte på Kadeau Bornholm. Sådan næsten da.
Holdet bag Kadeau er nemlig blevet medejer af Eco Beach Camp, der med stor succes driver glamping på Bornholm. Således er visionen nu en helhedsoplevelse, hvor overnatning på Eco Beach Camp og gastronomi på Bornholms ubestridt bedste spisested nu kan gå hånd i hånd. Eco Beach Camp har 13 telte med beliggenhed i strandkanten på Balka Strand.
Vi troede, vi havde sovet i telt for sidste gang, da vi forlod vores start-20’ere og lod festivalerne være for de unge, men lige dette koncept kan nok få os på andre tanker.
Kadeau har siden 2007 været drevet af Nicolai Nørregaard, Rasmus Kofoed og Magnus Klein Kofoed. Eco Beach Camp er grundlagt af Christina Rind Helsbro og hendes familie.
Svovl
Kok Rasmus Kjær har igen slået dørene op til Svovl på Østerbro. Svovl er hans vinbar, hvor man også kan få små serveringer på siden, fx hvide asparges med kapers og skalotteløg, grillet okse med koriander og chili eller små blæksprutter i dåse med citron.
Svovl har et godt vinkort med et pænt udvalg af vine på glas. Egen vin må gerne medbringes (proppenge 300 kr. flasken). Rasmus Kjær blev ’Årets kok’ i 2002 og vandt DM i smørrebrød i 2013.
Skål i Nordvest
Et af københavns små og uafhængige bryggerier, Flying Couch, har slået hul i væggen i deres bryggeri Nordvest-kvarteret.
Den ekstra plads har de brugt til det mest oplagte, et bryggeri kan gøre: Åbne en bar, så turen fra tankene til glasset nu er så kort som overhovedet mulig. Med frit udsyn til tankene kan man fra 17. april smage alt fra traditionelle pilsnere til moderne hazy IPA’er med pulveriseret Sauvignon Blanc-drueskin i til sure øl med frugt i.
Flying Couch har eksisteret siden 2015 og har fem medejere og tre ansatte. Adressen bliver Bygmestervej 6.
Altid på vej videre
Helga er et nyt restaurantkoncept, der kan være svært at indfange. Det er nemlig en pop-up, hvor ingen kok er fast, ej heller tjenere eller bartendere, og stedet skifter hver gang.
Helga har netop afholdt første aften med det unge talent Mads Hermansen bag gryderne (udsolgt, selvfølgelig). Det meste skifter fra gang til gang, men priserne er rimelige og virker til at træde i baggrunden for den egentlige ambition: Konstant at prøve noget nyt, konstant at udvide de faste rammer. Følg med på Instagram, hvor kommende arrangementer meddeles og sættes til salg.
Endnu mere energi på Dragsholm
Køkkenet på Dragsholm Slot er siden 2021 blevet dygtigt dirigeret af køkkenchef Jeppe Foldager, og med seneste tilføjelse til staben får slottet ved Lammefjorden nu endnu flere gastronomiske strenge at spille på.
Det skete i marts, da Andreas Ring Kjeldsholm Hansen tiltrådte stillingen som assisterende køkkenchef. Og det er ikke nogen ny arena, Kjeldsholm Hansen træder ind i. Han blev nemlig udlært fra Dragsholm Slot i sin tid. Siden da har han stået i spidsen for Fasangården i København og tostjernede Vollmers i Malmø.
Persisk på Odden
Vi hilser ethvert initiativ velkommen, der forsøger at hæve kvaliteten i de små samfund rundt i landet. Der er i forvejen gode steder på Sjællands Odde, jovist, men Noosh er endnu et af dem.
Noosh er noget så eksotisk som persisk streetfood, der netop er åbnet dette forår i en blå container på Vestre Havnevej 37. Råvarerne stammer fra nærliggende Birkemosegård, og så er niveauet ligesom lagt, for det er i top, og kortet byder på både morgenmad, frokost og takeaway-middag på udvalgte dage.
Følg med på Instagram, og kør forbi, hvis du alligevel er forsinket på vej til færgen – eller bare vil have det godt.
Mere michelin-regn over Danmark?
Så er det i maj, nærmere betegnet den 27., at årets michelinstjerner til de nordiske lande bliver uddelt. Det sker ved et arrangement i Helsinki.
Sidste år var der solid stjernehøst for de danske restauranter, hvor ARO, GrandRoyal, Tri, Villa Vest og Domæne hver især modtog deres første michelinstjerne. Koan gik fra ingen til to stjerner, mens både Kiin Kiin og Kokkeriet mistede deres stjerne efter at have haft dem i henholdsvis 14 og 13 år.
I alt har Danmark to trestjernede restauranter (Noma og Geranium), ni tostjernede og 21 etstjernede restauranter.
Endnu en italiener i byen
Endnu en italiener har set dagens lys i København. Navnet er Graziano, placeringen er Møllegade 13 i København i den tidligere Susu Sushi, og bag stedet står fætrene Jonathan Sørensen og Kaave Pour.
Restaurantens navn Graziano refererer til Jonathans læremester og italienske ”farfar” (som søn af tidligere cykelrytter Rolf Sørensen er han i øvrigt vokset op i Toscana.
Retterne på kortet er en naturlig forlængelse af hans uendelige kærlighed til det andet moderland og en hyldest til netop Graziano. Tdiligere har Jonathan stået i køkkenet på Italo Disco og Italo Thai på henholdsvis Oehlenschlægersgade og Værnedamsvej i København.
Udover de to frontmænd har Graziano en stor medejerkreds af venner og familie, som tidligt i forløbet har haft mulighed for at købe en andel i foretagendet. Vi spår den som en af forsommerens hippeste åbninger.
Den lille røde
På Le Petit Rouge, som netop er åbnet i København, vil man servere klassisk fransk brasseriemad, der smager af noget, og som har et endog særdeles økonomisk venligt prispunkt. Forretter starter fra blot 35 kroner, man kan få vine på glas fra 39 kroner, og du kan endda tage din egen vin med for 250 kroner i proppenge.
Og det er ikke hvem som helst, der står bag. Navnet – Le Petit Rouge (Den Lille Røde) – er ikke nogen tilfældighed, for det er nemlig kokkelegenden Claus ’Røde’ Christensen, der har tegnet de store streger bag konceptet.
Bag Le Petit Rouge står han og Sovino-gruppen, der også driver Indre By-institutionerne Esmée, Café Victor og Salon. Røde Claus kommer ikke selv til at stå bag gryderne, men har udviklet retterne og udtrykket, mens køkkenchef Thomas Weber bliver manden, der eksekverer på planen.
Le Petit Rouge åbner i Galleri K i Indre By i København med facade mod Kristen Bernikows Gade, der i varmt vejr kan åbne facaden op mod byens liv.
Mad i den gamle have
Og mere fællesskab om mad og drikke: Den 18.-26. maj løber Tivoli Food Festival af stablen. Sidste år deltog mere end 40.000 gæster, og i år forventer man det samme antal besøgende.
Programmet byder på DM i Alkoholfri øl i samarbejde med Danske Ølentusiaster, madmarked på Plænen med de bedste råvarer, fødevareproducenter fra hele landet har at byde på, besøg fra Francis Cardenau og Claus Meyer, livekøkken, talks og fællesspisninger en masse.
Se mere på tivoli.dk.
Århusiansk knopskydning
Et af de bedre steder i Smilets By, Atelier 33 i M.P. Bruunsgade, knopskyder nu med endnu et sted. Det sker lige rundt om hjørnet – eller faktisk på hjørnet af Jægergårdsgade og M.P. Bruunsgade – hvor Bouchon netop har åbnet.
Konceptet er mad- og vinbar, hvor sommelier Frederik Madsen og kok Jeppe Hedegaard skal stå for slagets gang på stedet, der får 400 vine på kortet og et spisekort, der primært kigger mod det franske.
Siden Atelier 33 åbnede i 2021, har den været et hit både lokalt og hos Foreningen af Danske Madanmeldere, der i både 2022 og 2023 kårede den til ’Årets bistro’.
Ølnørder, foren jer!
Det er ikke bare endnu en ølfestival. Det er en kæmpestor hyldest til øl. Sådan skriver Mikkeller om deres Mikkeller Beer Celebration Copenhagen, der er bryggeriets årlige fejring af god øl og de mennesker, der laver det. Tæt ved 100 bryggerier fra hele verden finder vej til København.
Man køber billetter til forskellige sessions a fire timer, bliver uniformeret med et glas i hånden og så er det ellers bare at smage løs.
Billetter starter fra 670 kr., men det er også muligt at købe heldagsadgang eller sågar adgang til begge dage, som i øvrigt er lørdag og søndag den 10.-11. maj 2024. Det hele foregår i Øksnehallen i København.
Bar’ kærlighed
Den københavnske sult for italiensk mad synes umættelig. Det ved folkene bag Mangia, der udover spisebarerne Bevi Bevi og Bar la Una også driver Circolo. Snart føjer man endnu et sted til, så firkløveret bliver et femkløver.
Det sker med Bar Amore, der bliver nabo til Circolo på Gl. Kongevej på Frederiksberg. Det er endnu sparsomt med information, men vi gætter på syditaliensk køkken, frugtig vin og længe åbent.
Det bedste, der kom ud af min galopperende 40-årskrise, er min sorte Saab 900 Cabriolet. Jeg synes, den er så flot. Det er en skulptur. En panikbil, uden så alligevel helt at være det.