Restaurantperle fra Ærø rykker til Østerbro

Bliv opdateret på den danske gastronomiscene.

Restaurantperle fra Ærø rykker til Østerbro
Offentliggjort

Den ærøske forbindelse

Man hører ofte om fusionskøkkener, men det er ikke så ofte, at fusionen sker mellem Ærø og Frankrig.

Det er ikke desto mindre tilfældet på Arnfeldt, der ligger på Ærø, og som dette efterår rykker midlertidigt til Willemoesgade i København.

Bag Arnfeldt står det dansk-franske par Manja Mikkelsen og Ariel Calabrese, der fra deres gård på Ærø dyrker egne råvarer og samarbejder med øens avlere. Kulinarisk er der klare referencer til Ariels første år som kok i Paris, men det hele er krydret med Ærø-magi, så menuen i praksis kan være fx tarte tatin med æbler fra Ærø eller paté med vildt fjerkræ fra øen.

På Østerbro slog man dørene op den 12. september, og om opholdet varer helt til Arnfeldt igen åbner i maj på Ærø, må vi lade stå hen i det uvisse.

Vi ser frem til at besøge stedet.

Dig og mig og Vie to

Københavns Nordhavn er en af de bydele, der faktisk bliver udviklet og ombygget, så man kan holde ud at være der. Ørestad var et skrækeksempel, i 2150 er man langt videre.

Og nu kommer der endnu mere grund til at sætte kursen mod Nordhavn, for i starten af oktober åbner ingen andre end Mikkel Maarbjerg sit nye sted, VIE, hvor hans tidligere kollega Morten Schou skal agere køkkenchef. Maarbjerg, der i mange år dannede duo med Nikolaj Kirk, skal være direktør.

Restaurant VIE bliver med grundlæggernes egne ord en moderne bykro i hjertet af Nordhavn, hvor man er skolet i det franske og funderet i det nordiske. Vi glæder os til at komme forbi.

Pastamani

Godt nyt til pastaelskere: Pastabodegaen Hos Fischers far, David Fischer, udgiver sammen med professor og Italien-kender Thomas Harder bogen ’Pastaens Italien’.

Bogen er en gastronomisk rejse fra Dolomitterne i nord til de solbeskinnede kyster i syd, og den fortæller om regionernes mange pastaretter, og alle de historier og traditioner, der knytter sig til de enkelte serveringer.

Bogen er halvt kogebog halvt historiebog, og hvis man ikke allerede har sin cacio e pepe eller spaghetti all’amatriciana inde under huden, så er her en god mulighed både at lære den og historien bag. Bogen udkommer den 9. oktober på Gyldendal.

Boblende nyheder

Kulsyreholdigt vand, økologisk citronsaft, økologisk sukker, lime og timian. Slut. Så enkel er den, opskriften på den nye sodavand fra Aeris, der indtil nu har lavet de velsagtens bedste færdiglavede cocktails, man har kunnet opstøve på dansk jord.

Navnet på den nye sukkerfattige sodavand er slet og ret Lemon/Thyme, og den bliver samtidig startskuddet på en helt ny underlinje, Aeris Soda, der skal tilgodese de forbrugere, der ikke ønsker at drikke alkohol, men gerne vil nyde mere raffinerede drikke end bare en klassisk sodavand. Du kan allerede få fingrene i Aeris Soda nu. Prisen er 25 kr.

Mer’ Amaro

Vi har tidligere skrevet om Amaro i Odense i disse spalter, men det var, da alt stadig var rygter og intet var åbent. Nu er rygter blevet virkelige og dørene er åbne til Amaro, der kalder sig selv en moderne restaurant med fokus på råvarer fra Middelhavet, europæiske vine og en stor andel naturvin.

Der er ugentlige leveringer af varer fra Rungis og Italien, og spisekortet byder på cirka 20 retter, der udskiftet løbende. Bag Amaro står Kim Lei-Jensen, der både er ejer og køkkenchef, samt indtil videre fire faglærte kokke og tjenere.

Man har tegnet overenskomst og det er en ambition på stedet, at gode arbejdsforhold skal tiltrække kompetente, voksne medarbejdere med brancheerfaring.

Et billigt bord på Skovriderkroen

Gennem tiden har Skovriderkroen i Charlottenlund lagt lokaler til mangt et restaurantkoncept, og nu har endnu et set dagens lys.

Navnet er La Table, folkene bag er Copenhagen Concepts, der også driver MASH og Levi, og stik imod den umiddelbare forventning – man burde mene, at købekraften i lokalområdet var blandt landets højeste – lægger restauranten sig i det nyligt opståede segment af bistroer, der serverer mad til meget lave priser. Man skilter med ”god mad alle kan betale.”

En rørt tatar koster 68 kr. til forret, steak frites 158 kr., mens en crème brûlée til dessert ikke står i mere end 56 kr. Rødvin på karaffel står til 190 kr., og vil man virkelig rive sig, bliver man sat blot 485 kr. bagud for en 2013 Chateau La Cabanne Pomerol. Vi er jo næsten på vej ud i en decideret priskrig.

Kro nummer to

Du hørte det her først: Rødovre er ved at få en gastronomisk opblomstring. I hvert fald hvis det står til Birk Voss og Rasmus Lund Jonasson, der indtil nu har drevet Espehus Kro. De udvider nemlig ganske snart med restaurant Alice, der får beliggenhed i Kulturhuset Viften.

Det bliver dansk mad af gode råvarer, man bliver mæt af, og bringer duoen blot en smule af energien med fra Espehus Kro, kan man forvisse sig om, at der kommer rigeligt med nyt liv i Viften.

Vi glæder os til endnu en ultrakort tur til Rødovre.

Åben fest

Cirklen bliver på en måde fuldendt for bryggeriet ÅBEN, der nu åbner bar i Carlsberg Byen, hvor al dansk ølbrygning som bekendt udspringer fra. ÅBEN har indtil nu udelukkende ligget i Kødbyen i København, men nu tilføjer man endnu et sted i Carlsbergs gamle kedelhal.

Øllet bliver dog stadig brygget i Kødbyen. Der er masser af øl i hanerne, selvfølgelig, ligesom det også er muligt at få stillet sulten. ÅBEN åbnede 29. august, og hvis du skal nå lidt efterårssol, inden mørket for alvor falder på, er pladsen ude foran ÅBEN et særdeles godt bud.

Udover ÅBEN i Kødbyen og Carlsberg Byen har bryggeriet også barer i Roskilde, Aarhus og Københavns Lufthavn, ligesom man driver den årlige ølfestival Kalas.

Hvor vitrineskabet skal stå

Det danske møbelfirma Frama, som Niels Strøyer Christophersen var med til at starte i 2008, har åbnet en ny spisebar ved navn Bar Vitrine. Bar Vitrine har hjemme på hjørnet af Møntergade og Vognmagergade, hvor højagtede beværtninger som R Vinbar, Møntergade, Apéro og Byens Kro i forvejen alle befinder sig inden for en radius af 100 meter.

Frama er på ingen måde alene om projektet. De har nemlig allieret sig med en af byens bedste værter og sommelierer, den altid fremragende italiener Riccardo Marcon, man måske kender fra Barabba og Propaganda, som han også står bag. Den tidligere Noma-kok, indiske Dhriti Arora, bliver stedets gastronomiske drivkraft.

Om samarbejdet udtaler Riccardo Marcon i en pressemeddelelse: ”Det, der begejstrede mig ved Bar Vitrine, er ensemblet – at arbejde sammen med Niels fra Frama, og at arbejde på en anden måde, end jeg nogensinde har gjort før, var det, der fik mig til at være med. Niels har en knowhow, som jeg ikke har, og jeg synes, vi supplerer hinanden. Men vi havde også brug for et link imellem os, som er Dhriti.”

Spis mere ude

I efterårsferien løber madfestivalen DinnerDays igen af stablen. Grundtanken bag festivalen er at servere god mad til overkommelige priser, og således kan man køber billetter til en lang række restauranter, hvor menuerne starter fra bare 245 kr., mens de dyreste restauranter serverer 7-10 retter for 520 kr.

Der er over 70 restauranter med i DinnerDays, der bliver arrangeret af bookingplatformen dinnerbooking.com. DinnerDays blev første gang afholdt i 2015, og foregår nu to gange om året, i uge 7 og uge 42.

Østpå i Aarhus

Den aarhusianske restaurant Bardok er et af de mest særegne spisesteder i landet. Udover en kærlighed til det østeuropæiske er det svært at trække dogmer ned over Bardok – de kalder sig selv en neo-osmannisk bistro – og maden stikker i retninger, man ikke finder mage til andre steder i landet.

Nu har folkene bag Bardok slået kjortlerne sammen med folkene bag Aarhus-institutionen Den sidste (en slags natklub i biografen Øst for Paradis), og resultatet er Cantina – en østeuropæisk kantine med store, delevenlige anretninger og festlig stemning.

Den aarhusianske rygtebørs melder om billige øl, tynde supper, tykke dumplings, sure pickles, salte fisk og kraftige gryderetter til frokost, mens man om aftenen vil finde grillede fisk, fugle og andet kød på fade til at dele.

Det lyder alt sammen meget besnærende, og vi kan nærmest ikke vente med at få mere at vide.

Jordisk guld på klippeøen

Den 26. oktober vender Bornholms Trøffelfestival tilbage til klippeøen i Østersøen. Her får interesserede mulighed for at dykke ned i trøflens verden gennem seminarer, smagninger og naturoplevelser.

Melsted Gård bliver hjemsted for endagsfestivalen. Trøffeleksperterne Christina Wéden, Lina Petterson og Rune Richtendorf deler ud af deres ekspertise, efterfulgt af trøffeljagt i den bornholmske natur og slutteligt en seks-retters menu på Skipperkroen i Tejn, hvor indehaver Margrethe Kjellberg og Martin Olsen fra Marv & Ben og Anton står for middagen.

Til festivalen vil der også være lancering af de bornholmske produkter Eydis Nordic Truffle Vodka og Eydis Nordic Truffle Olie, der er skabt af gotlandske bourgogne-trøfler. Billetter til dagen koster 1.900 kr.

Junkfood til folket

Siden marts 2020 har JunkFood leveret næsten 500.000 måltider til de hjemløse i København fra et køkken i Kødbyen. Bag projektet står Rasmus Munk fra Alchemist.

Nu har man hos JunkFood rejst penge fra A.P. Møllers Støttefond og Augustinus Fonden, så man kan flytte i nye lokaler på Betty Nansens Allé 57-61 og dermed udvide kapaciteten betragteligt for at imødekomme ambitionen om at sikre et dagligt måltid til samtlige af Danmarks hjemløse, der tæller næsten 5.800 mennesker uden tag over hovedet.

”Vi modtager to ton overskudsvarer om ugen, som vi laver mad af og sikrer, at gode ingredienser ikke bliver smidt ud,” fortæller Jeanette Koustrup Duus, der er leder af JunkFood.

Det nye køkken er en del af det nye multifunktionelle kulturhus på Frederiksberg, skriver man i en pressemeddelese. Kulturhuset vil blive drevet af JunkFood og den socialøkonomiske virksomhed Kaffe Karma sammen med Frederiksberg Forenede Boligselskaber.

Vi letter på hatten i respekt.

Mere Vietnam

For få år siden åbnede vietnamesiske Thue Hien et lillebitte spisested, Hanoi Alley, med plads til fire gæster midt på Nørrebrogade. Dengang var der tre retter på menuen, og hun stod mutters alene i køkkenet fra morgen til aften.

Siden er det gået stærkt for Thue Hien og hendes restaurant. Først rykkede hun fra sin hole in a wall-restaurant til en ”rigtig” en af slagsen på den anden side af Nørrebrogade med cirka 25 siddepladser.

Nu udvider hun yderligere, så endnu flere kan få glæde af hendes vietnamesiske retter. Hanoi Alley er nemlig knopskudt til Store Kongensgade 24 i det indre København, hvor man serverer samme gode bánh mì, bao og pho, som har gjort hendes hjemmekøkken populært på Nørrebro.

I voksealderen

Den uregerlige lillebror er snart hverken lille eller uregerlig længere. I år kan Uformel nemlig fejre 10 års jubilæum, og hvad der i 2014 startede som et legesygt oprør mod storebror formel B’s fine michelin-stil, har siden fundet sine egne ben og er blevet moden.

Man fejrer det skarpe hjørne ved at have gennemført en total makeover af lokalerne i Studiestræde. Det er sket i samarbejde med House of Finn Juhl. Derudover har folkene bag, der i øvrigt også driver restaurant Sletten, Palægade, Lille B, Chambre og selvfølgelig formel B, også opdateret tilgangen til menuen. Således kan man som gæst enten tage 5-retters menuen eller gå à la carte med 10-12 retter.

Priserne er stadig rimelige, de starter fra 125 kr. og ingen ret kommer over 200 kr. Stadig velsmag, stadig skarpe anretninger. Vi ønsker tillykke med det første skarpe hjørne.

Farvel til Fäviken, goddag til Furuhem

Disse sider er normalt forbeholdt nyheder i Danmark, men når der sker noget meget spændende i vores egen baghave, er vi villige til at gøre en undtagelse. For nylig kunne Magnus Nilsson, der har drevet Fäviken i Jämtland i Sverige, nemlig melde ud, at han overtager det lettere nedslidte pensionat Furuhem i Båstad.

Det genåbner i 2025 med bageri, restaurant og overnatning, og selvom man på Instagram skriver, at det er ”an exceptional inn with a perfectly ordinary restaurant”, så tør vi godt lægge hovedet på blokken og sige, at det bliver ekstraordinært. Man skal aldrig kimse ad gode grunde til at krydse Øresund, og her er endnu en.

Hyldest til far

For ikke længe siden stod Thor Birkedal og Rasmus Faber bag restaurant 3100 på Vesterbro i København.

Det seneste år har begge kokke dog mistet deres fædre, så noget måtte ske, og nu har de netop slået dørene op til FAR; en restaurant, der er en hyldest til deres fædre. Navn og interiør er nyt, mens mad og priser er de samme.

Thor kommer med 10 års erfaring som kok, blandt andet fra Pauli og Nr. 30.

Udskiftning på Kongens Nytorv

Restaurant Marchal har fået ny køkkenchef. Han hedder Alexander Baert, er 29 år og kommer fra Frankrig. Han overtager dermed stafetten efter Jacob de Neergaard, der siden 2021 har styret køkkenet på Danmarks mest berømte hotel d'Angleterre.

Baert kommer med erfaring som kok under blandt andre Alain Ducasse og Rasmus Kofoed – og de Neergaard, under hvem han har været assisterende køkkenchef siden januar i år. Marchal har en michelinstjerne.

Mere billig bistro

Det skorter ikke ligefrem på spisesteder og beværtninger på Ravnsborggade i København. Og nu har folkene bag det lokale spisested 20A, Andreas Malling og Charles Teinby, åbnet en ny, fransk budget-bistro lige på den modsatte side af gaden fra deres oprindelige restaurant. Gennem mange år har deres steder, der også tæller Lalala og Sankt Annæ 8, været garant for jordnær betjening og hverdagsmad til overkommelige priser.

Ma Cuisine er navnet på det nyeste skud på stammen. Og med Ma Cuisine melder de sig halvt ind i den franske bistrobudgetkrig, der på det seneste er skyllet ind over København. Priserne er ikke helt nede i samme segment som fx Bouillon og Le Petit Rouge, men vi bevæger os i et leje, hvor de fleste kan være med.

For sølle 292 kr. får man fire deleretter, en valgfri hovedret med enten kød, fisk eller grønt og en valgfri dessert.

Pasta-farvel

Italiano-fascinationen har ingen ende villet tage de senere år, men er dette måske begyndelsen på enden for vores indtil nu umættelige trang til pasta? Muligvis: Bar Pasta, der har haft hjemme på Vedbækgade og Griffenfeldsgade i København, havde i slutningen af september sidste service på begge steder.

Bar Pasta har været kendt for en særdeles prisvenlig og ret enkel tilgang til det italienske køkken, og selvom stederne næppe vil blive husket for stor gastronomi, aftvinger det alligevel respekt at bygge to steder, som mange lokale Nørrebro-beboere har haft som stamsteder.

Det er endnu ikke klart, om folkene bag kaster kokkehåndklædet i ringen for evigt, eller om de genopstår med et andet spisested på en anden lokation. De samme ejere driver også vinbaren Veranda på Griffenfeldsgade, der består. Tak for nu.