På ny københavnercafé er der uendeligt med plads og cappucino til 35 kroner
Hvad mere kan man dog bede om?
Foto: Adam Bouaziz
Der er meget højt til loftet på Kismet, det nye altmuligtsted, der åbnede på Adelgade i midten af juni, ja, selv for nybyggerstandarder, er der meget højt til det loft.
Men lofthøjde er nu en gang ikke alt, og heldigvis er lokalet mange gange så dybt, som det er højt, det er virkelig et stort lokale, det her, her er plads til, at rigtig mange mennesker kan få en cortado, et blødkogt æg, eller hvad de nu ellers skulle have lyst til.
Læg dertil, at der er et fornuftigt antal pladser udenfor på den sydvendte terrasse, og du står altså med et sted, hvor det nærmest vil være umuligt at gå forgæves efter et sted at sidde.
Tidligere lå der et parkeringshus på Adelgade 16, men som et biprodukt af en udbygning af Wakeup-hotellet på Borgergade, forsvandt p-huset og op af afgrunden dukkede dette enorme lokale, hvor der nu serveres både morgenmad, frokost og drikkevarer en masse, og hvor de særligt skal have ros for at være et af de billigere steder i København, hvad angår kaffe (en cappuccino koster 35 kroner).
Kismet har man døbt restaurationen. Man kunne fristes til at udtale det på en fransk, henkastet måde, men det er nu tyrkisk, udtales kis-mæt og er tyrkisk for ’skæbne’.
”Det er Frederik, som er køkkenchef og medejer, der har fundet på navnet. Det var et meget godt udtryk for, hvordan os fire, der er aktive i ejerkredsen, har mødt hinanden,” fortæller Peter Vaabengaard, det ene medlem af den aktive ejerkreds.
Han er tidligere medejer af Galst Bageri, hvor han mødte Theo Palshøj Bigum, der nu bager Kismets brød ude bagi (det er håbet, at der på sigt vil komme brødudsalg).
Af skæbnemæssige årsager mødte de to Frederik Mathias Møller og Adam Bouaziz, der kender hinanden fra Tekno Eatery, hvilket den førstnævnte er medstifter af, og det er de fire, der nu har slået pjalterne sammen og åbnet Kismet.
Hvad er det bedste, I har på menuen?
”Jamen, det bedste, vi har, er vores yoghurt med syltede abrikoser og tahingranola. Det er i hvert fald en rigtig god morgenmad. Af frokostretter synes jeg, at vi laver en skidegod crostini – en italiensk open-faced sandwich med stracciatella og tomat.”
Selvom stedet er uhyre stort, fejler akustikken ikke det mindste, ligesom man ikke har valgt at overproppe lokalerne med borde og stole. Drømmen med stedet er dog, at der skal være plads til alle:
”Vi håber, at det her bliver et sted, hvor man kommer ned flere gange om ugen, og der hele tiden er propfyldt med mennesker, men på trods af det, er det altid er muligt at få en plads alligevel, så dem, der kommer ind ad døren, ikke bliver afvist. Vi sætter bare et lille ekstra bord op.”
Derudover håber de desuden, at Kismet bliver et sted, der har åbent om aftenen, og hvor man kan få sig et glas vin. Men indtil alkoholbevillingen falder på plads, har Kismet åbent til klokken 18 hver dag (udover mandag. Der har de lukket).