Shake Shack i New York og Taylor’s Roadside (nu Gott’s Roadside) i Napa Valley er forbillederne. Begge berømte og stærkt besøgte burgerrestauranter, hvor man får verdens lækreste og mest saftige burgere –hvorfor sætte barren lavt, bare fordi man åbner på Nørrebro i København?
Det gør han alligevel aldrig– Henrik Yde, lige meget om det er en thai-restaurant, takeaway eller kinesisk restaurant, han banker op. Han har netop genskabt sin burgerbar, der lukkede efter få års (succesfuld) levetid på Vesterbro, Burger & Bun, der er månedens restaurant i gastro. Vi trænger nemlig til store fede, saftige burgere i vinterkulden– men de skal være lavet på stedet fra bunden og af råvarer, man kan være bekendt.
Her kommer Burger & Buns opskrifter til de bedste tilbehør til den ultimative burger.
Annonse
3 kg dåse økologiske tomater ellerfriske i sæsonen
250 g tomatpuré
1 spsk. kanel
1 tsk. allehånde
3 hakkede løg
2½ dl æblejuice
Annonse
2½ spsk. salt
200 g rørsukker
2 dl æbleeddike
Kog alle ingredienser op og ladreducere til tyk konsistens. Blend og smag til med mere salt, sukker og eddike.
500 g æggeblommer1 æg
85 g salt
50 g eddike
Annonse
5 l olie
50 g dijonsennep
50 g soja
13 g peber
½ tsk. cayennepeber
½ tsk. hvidløgspulver
200 g sød sennep
50 g sukker
Citronsaft
Pisk æggeblommer og æg medsalt og eddike, tilsæt først ½ dl oliedrypvis, tilsæt derefter resten af olien,og rør så de resterende ingredienser imayonnaisen og smag til med masseraf citronsaft.
Estragon- og hvidløgsmayonnaiselaves ved – surprise – at røremayonnaise med hhv. hakket estragonog revet eller knust hvidløg – 2-3 fedtil ½ liter mayonnaise og estragonefter smag og behag. Begge typermayonnaise røres desuden medtørret persille, 1 spiseskefuld til ½ litermayonnaise.
½ l mayonnaise – se opskrift
½ l pickles
½ dl kapers
Rør alle ingredienserne sammen – og du har en remoulade. Kan smages tilefter smag og behag med mere salteller surt i form af eddike.
Burger & Bun laver pickles efteropskriften i gode gamle Tørsleffs grønne syltebog.
75 g gær
1 l isvand
¼ l sødmælk
1.750-2.250 g koldt hvedemel
l200 g blødt smør i tern
50 g salt
200 g sukker
Fedt til bageringene
Sesamfrø
Opløs gær i det kolde vand og mælken. Tilsat mel ogsmørtern og ælt igennem. Tilsæt salt og sukker. Lad dejen hæve koldt natten over. Del dejen i boller a 90 gram, og kom dem i fedtsmurte bageringe med en diameter på 10 cm. Drys dem med sesamfrø. Lad bollerne hæve 2 timer ved 32 grader med 60 % fugt. Bag dem derpå i ovnen ved 200 grader i 12 minuttermed fuld damp.
2½ kg hakket rødkål
125 g smør
½ l eddike
2½ æble
2½ appelsin
½ kanelstang
5 nelliker
2½ allehånde
500 g sukker
¼ l æblejuice
Sautér rødkålen i smør.
Tilsæt eddike ogæble, der i forvejen er skåret ud i mindrestykker uden kernehus. Pres saft af appelsinerne ned i og kom så kanel, nelliker, allehånde, sukker og æblejuice ved. Lad det koge 1 time og smag til slut til med salt og evt. mere sukker.
1 kg kartofler
Salt
Eddike
Smagsneutral olie
Fint salt
Skræl og skyl kartoflerne, og skær dem i stave. Udvand dem natten over i koldt vand. Kog de udvandede kartofler i letsaltet vand med en sjat eddike, til de er al dente. Hæld vandet fra, og lad kartoffelstavene afkøle. Kog dem herefter i 150 grader varm olie, til de ergennemkogte, tag dem op, og lad dem afkøle. Steg så de kolde kartoffelstave i 190 gradervarm olie, til de er gyldne og sprøde, læg dem påfedtsugende papir og drys med salt.
½ stang vanilje
1 l mælk
2½ dl fløde
250 g sukker
6 æggeblommer
Banan/ jordbær
Flæk den halve vaniljestang og skrab korneneud. Kog mælk, fløde og sukker op. Legér medæggeblommer og tilsæt vaniljekorn. Kom massen i fryseren, til den har en tyk granitékonsistens, blend den så og servér medtopping af banan eller som her blendede jordbær.
Jeg bliver måske lidt irriteret på mig selv over, at det stadig er så svært for mig at få Mette frem. Det er nok mest, når jeg er på skærmen. Jeg oplever ikke, det er så svært, når jeg er ude at møde folk.