Ku Klux Klan KKK

Far har taget geværet frem for at skyde en kakerlak

Anthony Karen fotograferede nutidens Ku Klux Klan henover otte år.

Ku Klux Klan KKK
Offentliggjort

En mand peger med et gevær ud i et rum af træ og bare mursten.

På væggene hænger en nummerplade med ordet 'Trooper', et skilt med Jim Eds iskolde brombærpunch for fem cent og et indrammet sydstatsflag. Under flaget er et hvidt og sort kors på rød baggrund sat fast. Det er Ku Klux Klans logo.

Manden med geværet hedder Carl. Mens han sigter, sidder hans kone og gudbarn i sofaen skråt foran ham og dækker for deres ansigter. De vil ikke have splinter i hovedet, når han fyrer skuddet af mod kakerlakken under uret.

Situationen udspiller sig på et billede, som den amerikanske fotojournalist Anthony Karen har taget. I 2005 begyndte han at følge nutidens Ku Klux Klan medlemmer.

Otte år senere var han færdig med denne fotoserie.

Ku Klux Klan er mange klaner med samme navn

Det tog noget tid, før Anthony Karen fik lov at komme indenfor.

Det første billede, han tog, var til en ceremoni, hvor han først måtte tage kameraet frem, da alle var iklædt dragter og havde dækket ansigterne til.

"Da de satte ild til korset, blev det surrealistisk. Her stod jeg i et afsides område i Arkansas og lige pludselig kiggede jeg på tre seks meter høje, brændende kors," skriver han i en mail til euroman.dk.

LÆS OGSÅ: Der er to ting, der ikke stemmer på dette billede

Efter at have tilbragt tid med forskellige underorganisationer af klanen, fik han lov at fotografere deres hverdag.

"For det meste ville man egentlig ikke vide, om nogen var medlem af klanen, hvis ikke de havde fortalt dig det, havde noget meget sigende tøj på, eller hvis en tatovering med et racistisk tema var synlig. De lever normale liv, nogle med et racistisk twist," skriver Anthony Karen.

"Lille Charlie" fra Louisiana-baserede Dixie Rangers fra Ku Klux Klan viser sit bryllupsslør frem, mens hendes forlovede ser på.

Tidligere har Ku Klux Klan haft én central leder og været en mere eller mindre samlet gruppe. De var allerstørst i 1920'erne, hvor de havde over fire millioner medlemmer.

LÆS OGSÅ: Sådan mødte Rikke lederen af Ku Klux Klan

I dag skriver Anthony Karen, at Ku Klux Klan er mere end 40 små fraktioner, der har over 100 forskellige hovedkontorer rundt i 41 af USA's delstater. Han påpeger også, at det officielle tal på 8.000 medlemmer er svært at bekræfte, men han synes, det er højt sat.

"Der er mange grupper, der lever uden internet og individer, som ikke nødvendigvis er en del af en bestemt gruppe, men som betragter sig selv som en del af klanen."

På sine besøg rundt prøvede han at holde sig fra at bedømme, hvad han synes om Ku Klux Klan.

Barnebarnet til klanlederen "the imperial wizard".

Klansamling i Baton Rouge, Louisiana.

Ku Klux Klan ifølge Jacob Holdt

I Danmark har foredragsholderen og fotografen Jacob Holdt sagt, at man ser forkert på Ku Klux Klan, hvis man mener, de samles, fordi de er racistiske.

"De er mennesker, der er vokset op med vold, undertrykkelse, alkohol, misbrug, og jeg har endda også hørt om incest. De samler sig ikke i Ku Klux Klan, fordi de er i racister, de samler sig der, fordi der er en ramme, de kan passe ind i," siger han til euroman.dk.

LÆS OGSÅ: I dette sekund indser fotografen, at løven vil angribe ham

Men hvorfor kan de så ikke samle sig i en gruppe, der ikke har en så markant historie båret af had mod sorte?

"Opmærksomhed," siger Jacob Holdt.

Ku Klux Klans historie er opsigtsvækkende og skræmmende, og det gør, at medlemmerne bliver lagt mærke til, noget mange af dem har savnet i deres liv. Det er selvsamme opvækst, der også har gjort, at de ikke er racistiske, siger Jacob holdt.

"De er vokset op i samfundets laveste, sociale lag, hvor en stor del af den sorte befolkning også fra, og det betyder, at mange Ku Klux Klan-medlemmer i dag har en sort omgangskreds."

Kandidater, der gerne vil være en del af klanen, aflægger ed som en del af det såkaldte naturaliseringsritual.

Jacob Holdt påpeger også, at medlemstallet på 8.000 lyder af meget. Og han oplever, at mange af medlemmerne kun er en del af klanerne for en kortere periode, indtil de finder et nyt sted at høre til - eksempelvis i kirker.

Der er en krig mod de hvide

Anthony Karen besøgte flere af de forskellige undergrupper. En af dem var Ridderne af Ku Klux Klan, hvor Thomas Robb er formand. Han har angiveligt haft en almindelig barndom, og han har i dag en doktorgrad i teologi.

"Der er en racekrig mod hvide. Men vores folk – mine hvide brødre og søstre – forbliver trofaste over for en ikke-voldelig løsning. Den løsning som skal bestå af solidaritet i hvide samfund rundt på hele Jorden," byder han velkommen på KKK's officielle hjemmeside.

Det står ret tydeligt, at Thomas Robb mener, at Ku Klux Klan skal afholde sig fra de metoder, som man for eksempel brugte i 1960'erne, hvor man bekæmpede borgerrettighedsbevægelserne med vold som i filmen Mississippi Burning.

Han fremhæver også, at ceremonierne med brændende kors og hætter er tradition og ikke for at skræmme nogen.

Men der står også i velkomstteksten, at de hvide er truede.

"De udnytter mest af alt gammel retorik, ligesom de gør med ceremonierne," siger Jacob Holdt.

Han holder fast i, at det handler om opmærksomhed, og at deres holdninger ikke er mere ekstreme end dem, mange danskere giver udtryk for herhjemme i forhold til indvandring.

En konfrontation lige efter et løb afholdt at De Hvide Ryttere fra Mississippi fra Ku Klux Klan. Billedet er taget på Lee County Courthouse i Tupolo, Mississippi, lørdag den 20. oktober 2007.

Protesten var imod illegal immigration og lokale sexmisbrugere, og den fokuserede også på at indføre bøn i skolerne igen. I løbet deltog flere forskellige klangrupper.

Se resten af Anthony Karens fotoserie her.

LÆS OGSÅ: Far får sin søn med Downs syndrom til at flyve

LÆS OGSÅ: Earl Sweatshirt kritiserer Taylor Swift for racisme

LÆS OGSÅ: "Den eneste forskel på de mennesker, der i dag tilslutter sig Islamisk Stat, og de danskere, der støttede nazisterne, er tid og geografi"

En mand peger med en riffel ud i et rum af træ og bare mursten. På væggene hænger en nummerplade, der hedder ’Trooper’, et skilt med Jim Eds iskolde brombærpunch for fem cent og et sydstatsflag i ramme. Under flaget er et hvidt og sort kors på rød baggrund sat fast. Ku Klux Klans logo.

Manden med riflen hedder Carl. Mens han sigter sidder hans kone og gudbarn i sofaen skråt foran ham og dækker for deres ansigter. De vil ikke have splinter i hovedet, når han fyrer skuddet af efter kakerlakken under uret.

Situationen udspiller sig på et billede, som den amerikanske fotojournalist Anthony Karen har taget. I 2005 begyndte han at følge nutidens Ku Klux Klan medlemmer. Otte år senere besluttede han, at han var færdig, og det er der nu kommer en fotoserie ud af.