Forkæl dit morgenbord: Her kan du købe de bedste brød i Danmark
Surdejen bobler, krummen er sej og skorpen er knasende sprød. Der bliver bagt og spist surdejsbrød som aldrig før. Vi har udvalgt 12 steder i hele landet, hvor ovnene er på overarbejde for at imødekomme den store efterspørgsel.
Det begyndte i en længe i en gammel staldbygning i Rude ved Odder, siden rykkede man et par kilometer mod syd til Saksild, og her har Groft fundet helt hjem med et bageri, der er et besøg værd. Stedet, der nu har pustet liv i det gamle mejeri i Saksild, der ellers havde stået tomt i mange år, indeholder også deli og butik. Bag Groft står Torben og Stine Kiel Hviid, ægtepar og henholdsvis bager og drivkraft bag alt fra det grafiske til driften af stedet.
Duo Bageri
Annonse
Bag Duo står Lasse Tronhjem (før La Cabra i Aarhus) og Simon Jensen (før Flere Fugle i København), og ambitionen er at lave verdens bedste surdejsbrød i Feldballe på Djursland. De bærer deres selvsikkerhed med en vis autoritet. Tronhjems surdejstryllerier hos La Cabra er af Forbes Magazine og Vogue blevet kåret som det bedste i Aarhus. Simon Jensen har erfaring fra michelinrestauranten Domestic, pizzahajerne Surt og Bæst og altså det hypede Flere Fugle i det københavnske Nordvest-kvarter. Duo slog første gang dørene op den 16. marts 2024.
Tìr Bakery
Der er god grund til at dreje fra hovedvejen, hvis du sejler til eller fra Sjællands Odde. Gennem flere år har Tír Bakery nemlig skabt køer af sultne kunder, og det er med god grund. Bag Tír står irske Louise Bannon, der tidligere har bagt på Noma i København og Tartine i San Francisco. På Odden bager hun med biodynamiske og økologiske kornsorter, der bliver stenmalet så frisk som muligt, og resultatet er brød, der er mindst en omvej værd. Tjek Instagram for åbningstider og udvalg.
Galst Bageri
Erik Galst åbnede i sommeren 2020 Galst Bageri i fodboldklubben BK Skjolds lokaler på Østerbro, hvor han solgte surdejsbrød og kager til dem, der var så heldige at kende til det, som af flere blev betegnet som Københavns bedst bevarede bagerhemmelighed. Siden er Galst rykket til Holløselund ved Tisvilde i Nordsjælland, hvor han bager til sommerhusgæster og lokalbefolkning i et lokale ved siden af fiskehandleren Den Friske Fisk hver weekend. Ambitionerne er stadig store, og det samme er smagen.
Pabst
Annonse
Man tager sit brød alvorligt hos Pabst i Maribo på Lolland. Og kagerne ligeså, for her er også konditorhåndværk at finde. Pabst er stærk på traditionsrigt bagværk, kalder sig også gerne gammeldaws, og bruger gladeligt hjemmekogt creme og flødeskum til wienerbrødet. Sæsonerne betyder noget her, man tager eksempelvis æblekager og fastelavnsboller alvorligt, og surdejsbrød kan man selvfølgelig også købe – man må jo følge med tiden.
DavidBreadHead
Bag DavidBreadHead står multimennesket David Milberg, der også er indehaver af den italienske restaurant Osteria 98, spisebaren Bodega 66, tøjmærket Alaise Active, kafferisteriet Jubi Coffee Roasters og løbeklubben BreadHead Running Club. Forpustet? Så slå dig ned i baggården hos den populære Aarhus-bager med en croissant og en kop kaffe fra eget risteri. Der bliver også udbudt bagekurser både med fokus på surdej og det søde køkken, men de er populære, så forvent, at der er kø.
Brødre Bageri
Stemningen er ung og sprudlende hos Brødre Bageri på Bornholm, der er bageri om dagen og pizzeria om aftenen. Sortimentet byder også på bl.a. pastasalat med hjemmelavet pasta, frisklavede focacciasandwiches og selvfølgelig et udvalg af kager. Forvent kø om sommeren – surdejsbrød og bagværk med ambitioner er ikke nødvendigvis i højeste kurs på Bornholm, og derfor er Brødre Bageri så meget desto mere populært, hvilket også er ganske velfortjent.
Grain
Grain kalder sig selv for et mikro surdejsbageri på Vesterbro i Odense. Man har åbent tirsdag og torsdag fra kl. 10 og lørdag fra kl. 9, og man lukker en håndfuld timer senere, eller når der er udsolgt. Det er der ofte, og det er der god grund til, for hos Grain tager man både surdejsbrødet og kagerne mere end seriøst. Bag Grain står Kasper Skov, der er uddannet kok med en særlig passion for surdej. Han arbejdede på den nu lukkede restaurant No. 61, indtil han åbnede bageriet i foråret 2023.
Annonse
Anholt Bageri og Gartneri
Bag Anholt Bageri og Gartneri står de tre veninder Ann-Sofie Antonsen, Solbjørk Buch og Albertine Nordby Rasmussen. De stod af ræset i storbyen, åbnede deres eget sted med en puls, de selv bestemte, og resultatet er et levende sted med både bageri, gartneri, langbordsmiddage og tid til eftertanke. Salget af brød foregår gennem vinduet fra det hvide hus, brød bliver bagt med surdej, selvfølgelig, og om sommeren er der morgenmad med bær og blomster fra gartneriets haver. En sommerdrøm, der er en ørejse værd i sig selv.
The Bread Station
Trafikken er travl på Charlottenlund Station, hvor The Bread Station holder tempoet højt og stemningen god. Bortset fra fire lukkedage bager man her hver dag året rundt. The Bread Station maler eget mel og laver kager af ægte råvarer. Og fordi fokus er på “hjemmelavede produkter og håndholdte specialiteter,” som man skriver på hjemmesiden, så er der kun ”én forretning, ingen fabrikker, ingen filialer, nul koncepter og nul smartness.” Her er ingen planer om at udvide og skalere, til gengæld tager man sit brød så seriøst, at det meste af den nordsjællandske kyst gerne kører en stor omvej for at forsyne sig i weekender og til hverdag.
Surdejsbageren
Navnet siger det hele. Her går man op i surdej, men det er langt fra det eneste, man mestrer hos Surdejsbageren i Aalborg. Her er kager nemlig også en høj prioritet, og der er alt fra citrontærte til kardemommesnurrer og hindbærmazarin at finde i udvalget, men er man ikke klar til et kage-rush, er der også et udvalg af salater hos bageren, der også tjener som café. Man bager hele dagen, så brødet altid er friskbagt.
Brød & Vin
Skal der være liv i de små byer, skal der være gang i den hele året. Det ved man i Tisvilde, hvor bageriet Brød & Vin holder åbent hver dag hele året, undtagen den 1. januar, og altid fra kl. 7.00 til 17.30. Brødet er glimrende, kagerne ligeså, og der er også et fornuftigt udvalg af vin og produkter fra lokale producenter. Om sommeren er pladsen ude foran tæt befolket af både mountainbikere fra Tisvilde Hegn og racercykler på langfart fra København.
Det bedste, der kom ud af min galopperende 40-årskrise, er min sorte Saab 900 Cabriolet. Jeg synes, den er så flot. Det er en skulptur. En panikbil, uden så alligevel helt at være det.